Ramazan Bayramı ne zaman diye sorduğumuz günler daha dün gibiyken Kurban Bayramı yine tüm bereketiyle geldi bile. Kurban pazarlarında hararetli alışverişler yaşanmaya başlandı, memlekete gidecekler son otobüs ve uçak biletlerinin peşine çoktan düştü, birlik olmanın huzuru daha şimdiden sarmaya başladı etrafımızı.
Tüm bu güzelliklerin, dayanışma ruhunun simgesi Kurban Bayramı'nda doğru uygulanması gereken kuralları da iyice bir öğrenmenin zamanı geldi tabii. Çünkü Kurban Bayramı’nda yapılacak ibadetin doğru ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için kurban eti nasıl kesilir bilmek, birtakım kuralları ve uygulamaları öğrenmek, kurban eti nasıl saklanır, kurban eti yıkanır mı gibi akıllarda oluşabilecek soruların yanıtlarını öğrenmek oldukça önemli.
Kurbanlık hayvana acı çektirmemeye, kesim sırasında gerekli adımları sırasıyla yerine getirmeye ve son olarak hayvanı temizleyip dağıtımını doğru bir şekilde yapmaya özellikle dikkat edilmeli mesela.
Bilenlerin bilmeyenlere muhakkak anlatması gereken bu bilgileri bayram sabahı gelmeden herkes öğrenmeli diyor ve başlıyoruz.
Kurban nerede kesilmelidir?
Kurban kesiminin yapılacağı mekan, hijyen koşullarına uygun olmalıdır. Kesim işlemi, belediyelerin her yıl Kurban Bayramı için oluşturdukları hayvan pazarları ve kesim alanlarında yapıldığında hem çevre temizliği sağlanmış olur hem de kesim sırasında oluşabilecek sorunlar ortadan kalkar.
Bahçe, boş arazi, park, deniz kenarı gibi halka açık alanlarda kurban kesmek çevre kirliliğine yol açar. Bu kirlilik daha sonra insan sağlığına da etki edecek boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden belediyelerin kesim yeri olarak belirlemediği hiçbir alanda kesinlikle kurban kesimi yapılmamalıdır.
Özel kesim alanlarında, randevu alınarak gerçekleştirilen kurban kesim işlemi, profesyonel kişiler tarafından yapıldığı için dini koşullara uygundur. Ayrıca işini bilen kasaplar tarafından yapılan kesimlerde dini vecibeler de yerine getirilerek ibadet eksiksiz şekilde tamamlanmış olur.
Amatör kişilerce yapılan kurban kesimlerinden hem hayvanın canı yanabilir hem de çeşitli kazalarla kişiler yaralanabilir. Bu yüzden kesinlikle ve kesinlikle kurbanlar profesyonel ellere emanet edilmelidir.
Hayvan acı çekmeden nasıl kesilir?
Kurban edilen hayvanın acı çekmemesi, eziyet görmemesi ibadeti gerekli şekilde uygulamak için çok önemlidir. Kurbanlık hayvanların birbirlerini görecek şekilde yan yana bulundurulmamasına, taşınırken sert hareketlerden ve darbelerden korunmasına özen gösterilmelidir.
Hayvan bayıltılarak kesilebilir. Bunun için deneyimli kişilerin dine uygun teknikler kullanması gerekir. Aksi halde ibadet kabul olmayacaktır. Böyle bir risk almamak isteyen kişiler, özel ve bu ibadet için oluşturulmuş alanlarda, uzman kişilerce kesimin yapılmasını sağladıklarında acı minimuma indirilecektir.
Kıbleye yatırılan hayvan, kesimi kolaylaştırılıp hızlandıracak keskin bıçaklarla kesilmelidir. Boyun açıldıktan sonra hayvanın can damarı 45 saniye içinde kesilirse hayvanın acı çekme süresi en aza inecektir.
Hayvan nasıl temizlenir?
Kurbanlık hayvanı temizleme işleminin ilk adımı derisini yüzmek olacaktır. Kesim öncesi kurbana tuz yalatmak hayvanın derisinin yüzülmesini kolaylaştırır.
Temizleme işlemi, hayvanın derisi yarı beline kadar yüzüldükten sonra arka bacaklarından yüksekçe bir yere asılmasıyla başlar. Karnı yarılıp safra bölümü etin kirlenmemesi için bağlanır. Ardından işkembesi, bağırsakları çıkarılır.
Son olarak parçalara ayrılan kurban eti, ihtiyacı olan kişilere ve kurban sahibine uygun miktarlarda dağıtılır. Eğer aklınızda kurban etinin dağıtımıyla ilgili sorular varsa sizi hemen Kurban Eti Nasıl Dağıtılır yazımıza doğru alabiliriz. Unutmayın, her şeyin bir usulü vardır.
Kurban eti kaç saat dinlendirilir?
Kurban eti kesildikten sonra da dikkat etmeniz gerekenler var tabii ki. Öncelikle kurban etini hava alabileceği bir alanda, temiz kap ya da tepsilerin içinde güzelce soğutmanız ve dinlendirmeniz gerekiyor. Yaklaşık 3-4 saat kadar oda sıcaklığında bu şekilde soğumasını bekledikten sonra ise tüketeceğiniz günü hesaplayarak ya buzdolabında 3-4 gün kadar muhafaza edebilir ve birkaç gün içinde tüketebilirsiniz ya da buzluğa aktararak neredeyse 1 yıl kadar güvenle saklayabilirsiniz.
Kurban etini soğutma işlemi etin parçalanış biçiminden tutun ortam sıcaklığına kadar birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu sebeple gözünüz hep etlerin üzerinde olsun ve ara ara et parçalarını alt-üst ederek her yerinin soğumasını sağlayın, aklınızda bulunsun. Daha detaylı bilgi için şuraya da göz atabilirsiniz: Buzlukta Et Nasıl Saklanır?
Kurban eti yıkanır mı?
Kurban eti, üzerindeki bakterilerin çoğalma riski göz önünde bulundurularak yıkanmamalıdır. Ancak kurban etinin farklı yerlerinde kirler olabileceğinden şunu da bilmenizde fayda var: Eğer etleri pay ederken herhangi bir kir, olmaması gereken bir tabaka ile karşılaşırsanız eti yıkayarak çıkarmamalı, doğrudan o kirli gördüğünüz parçaları keskin bir bıçak yardımıyla etten uzaklaştırmalısınız. Böylece hem etleriniz temiz olacak hem de yıkamadığınız için üzerinde oluşabilecek bakterilerin ve o bakterilerin çoğalmasının önüne geçmiş olacaksınız. Daha detaylı bilgi için: Et Aslında Yıkanmalı mı, Yıkanmamalı mı?
Yorumlar
0