kan-sulandirici-besinler-shutter-3-limon

Doğal Bir Kan Sulandırıcı Etkisi Gösteren 10 Şifa Dolu Yiyecek ve İçecek

Favorilerime
Ekle

Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi vücudumuzu birçok rahatsızlığa karşı koruyabilmemiz için oldukça önemli. Eğer kan dolaşımımız olması gerektiği şekilde ilerlemezse başta vücut ağrıları olmak üzere birçok rahatsızlıkla karşılaşmamız olası hale geliyor. Kan dolaşımını en çok etkileyen faktörlerden biri de kan pıhtılaşması sorunu olarak görülüyor. İşte bu noktada da devreye kan sulandırıcı besinler giriyor.

Ancak dikkat, bu durum çok hayati olduğundan doktorunuza danışmadan aşağıdaki kan sulandırıcı gıdalar da olmak üzere hiçbir yiyeceği-içeceği, ilacı kendi başınıza tüketmeye başlamamanız, doktorunuza danışmanız, doktorunuzun uygun gördüğü ölçümleri yaptırmanız ve ardından yine doktorunuzun uygun gördüğü ilaçları kullanmanız, perhizi uygulamanız gerekiyor, bizden hatırlatması diyor ve başlıyoruz.

Not: Kansızlık sorunu yaşayanlar başta olmak üzere demir eksikliği olduğunu düşünenler şu yazımıza da mutlaka göz atmalı: Demir Eksikliği Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kan sulandırıcı besinler nelerdir?

kan-sulandirici-besinler-shutter-1

"Hangi yiyecekler kanı sulandırır?", "Kan sulandıran yiyecekler nelerdir?" gibi kan dolaşımıyla ilgili aklınıza takılabilecek soruların yaygın olarak bilinen yanıtları şöyle:

  • Sarımsak
  • Zerdeçal
  • Zencefil
  • Tarçın
  • Acı biber
  • Limon
  • Zeytinyağı
  • Ananas
  • Üzüm
  • Bazı bitki çayları (Yeşil çay, kızılcık, papatya ve karanfil çayı gibi)
  • Sarımsak

    kan-sulandirici-besinler-shutter-2-sarimsak

    Faydaları saymakla bitmeyen besinlerden sarımsak, kan sulandırma konusunda da en etkili doğal yiyecekler arasında kendine yer buluyor. İçeriğindeki kükürt içeren bileşikler sayesinde kanı inceltiyor, kan pıhtılaşmasına olabildiğince engel oluyor. Bu sayede uzun vadede birçok kalp ve damar rahatsızlığından da vücudu koruduğu söyleniyor.

    Zerdeçal

    kan-sulandirici-besinler-shutter-3-zerdecal

    Zerdeçal, içeriğinde bulunan kurkumin isimli madde sebebiyle vücuda neredeyse tepeden tırnağa fayda sağlayan bir besin maddesi. Antienflamatuar etkileri de işin içine girince kendisi damarların rahatlamasını sağlıyor, kötü kolesterole engel oluyor, kanın incelmesine yardımcı olurken kan sulandırıcı bir etki oluşturuyor.

    Zencefil

    kan-sulandirici-besinler-shutter-4-zencefil

    Tıpkı zerdeçal gibi zencefil de antienflamatuar etkiler gösteren, bu sayede kan dolaşımını olumlu yönde etkileyen besin maddelerinden biri. Kötü kolesterolün damarları baskılamasının önüne geçen, kolesterolü dengeleyen zencefil, kanın damarlarda sağlıkla dolaşmasına destek oluyor.

    Tarçın

    kan-sulandirici-besinler-shutter-5-tarcin

    Mis gibi kokusuyla mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden olan tarçın, kan sulandırıcı etkiler göstermesi sebebiyle de çokça tercih edilenlerden. Vücutta iltihap oluşmasının önüne geçen, var olan iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olan tarçın, kan basıncının dengelenmesi konusunda da en usta doğal malzemelerden biri aslında. Kanın damarlara yaptığı baskıyı dengelediğinden kan dolaşımının da sağlıkla sürmesine yardımcı oluyor.

    Acı biber

    kan-sulandirici-besinler-shutter-5-aci-biber

    Kırmızı acı biber, içeriğinde kapsaisin isimli bir madde bulunduğundan kan pıhtılaşmasına karşı vücudu koruyan yiyecekler arasında yerini alıyor. Damarların sağlığını korurken kan basıncını ve kolesterolü dengeliyor. Bu etkileri sayesinde kan dolaşımının sağlıkla sürmesine destek oluyor.

    Limon

    kan-sulandirici-besinler-shutter-3-limon

    Kan sulandıran besinler arasında ilk sıralarda kendine yer bulan limon, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor, bu sayede damarları rahatlatıyor. Kolesterol ve kan basıncı üzerindeki olumlu etkileri de işin içine dahil olunca kanın pıhtılaşmasının önüne geçmeyi başarabiliyor.

    Zeytinyağı

    kan-sulandirici-besinler-shutter-2-zeytinyagi

    Polifenoller bakımından zengin, en sağlıklı yağlar arasında kendine yer bulan zeytinyağı, bu sağlıklı duruşunu damarlarımız üzerinde de gösteriyor, kanın pıhtılaşmasına olabildiğince engel olurken kanın incelmesine de yardımcı olabiliyor.

    Ananas

    kan-sulandirici-besinler-shutter-2-ananas

    Ananas ülkemizde sıkça tercih edilen bir meyve olmasa da sadece içeriğindeki bromelain isimli enzim sayesinde dahi düzenli olarak tüketilmesi gereken sağlık dolu meyvelerden biri aslında. Zira ananas, bu enzimi vücudumuza kazandırarak kanın pıhtılaşmasının önüne geçiyor, kanın incelmesine destek olurken kan dolaşımının da sağlıkla devam etmesine destek oluyor.

    Üzüm

    kan-sulandirici-besinler-shutter-2-uzum

    Kan dolaşımını olumlu yönde etkileyen en bilindik meyvelerden biri üzüm! Onlarca çeşidi bulunan üzüm, içerdiği bolca antioksidan sayesinde vücudu birçok hastalıktan koruyor, damarların temizlenmesine destek olurken iltihaplanmaları da önlüyor. Hal böyle olunca kan dolaşımını da rahatlatıyor, doğal bir kan sulandırıcı gibi etki gösterebiliyor.

    Bazı bitki çayları

    kan-sulandirici-besinler-shutter-6-bitki-caylari

    Yeşil çay, kızılcık, papatya ve karanfil çayı gibi bazı bitki çayları da güçlü antioksidan özellikler göstermesi sayesinde vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Bu temizleme gücünü damarlar üzerinde de gösteren bu bitki çayları, düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolün ve kan basıncının dengelenmesini, bu sayede de kan dolaşımının sağlıkla sürmesini sağlıyor.

    Önemli bir uyarı: En başında da söylemiştik ama hatırlatmadan bitirmeyelim, tüm bu yiyecek ve içecekleri, her ne kadar faydalı olurlarsa olsunlar aşırıya kaçmadan tüketmeli, onları asla tek başlarına bir "tedavi edici" olarak görmemeli, doktorunuza danışmadan hareket etmemeli ve doktorunuzun önermediği hiçbir yiyecek ve içeceği beslenme programınıza eklememelisiniz, aman diyelim, sağlık bu, ihmale gelmez.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?