Söz konusu mutfaksa yaratıcılığın sınırı yok! Tutmayan yoğurt tutturulur, bir türlü demini almayan pilavlar yerini tane tane dökülen pilavlara bırakır. O kabarmayan hamurun bile çaresi bulunur, daha az yağ çeken sebzeler ve tavuklar da pişirilir. Her şeyin en iyisinin püf noktaları var, hataya düşülmemesi için de dikkat edilmesi gereken kuralları. Tıpkı kekinin içinin hamur kalmaması için dikkat edilmesi gerekenler gibi ya da kaldığında nasıl kurtarılacağını bilmek gibi.
Daha pişmeden bile harcı misler gibi kokan, portakallısıyla, limonlusuyla, pofuduk bir şekilde kabarmış olanıyla gönüllerin bir tanesi olan kekler hazırlamak için mutfağa girdiniz. Yumurtalar çırpıldı, şeker tam oranında ilave edildi. Her şey yolunda gözüküyor. Ancak fırına umutlarla, heveslerle verilen o kek bir türlü pişmek bilmiyor. İşin daha fenası piştiğini sanıp fırından alıyoruz ancak içi hamur hamur kalmış oluyor. Merak etmeyin, siz bu sorunları bir daha yaşamayın, yaşadığınızda da bu sorunları çözebilin diye varız. Başlayalım o zaman.
Kekin içi neden hamur kalır?
Kekin için hamur kalmasının birkaç nedeni var. Tarifte yazan miktarlar ya da sizin ölçüsüz bir şekilde göz kararı olarak tarifi hazırlamanız ilk nedenlerinin başında geliyor. Göz kararı konulduğunda ya da tarif yeterince güvenilir olmadığında kekiniz çok cıvık bir hamur kıvamında kalabiliyor ve bu nedenle de içi hamur kalıyor. Eğer işin temelinde hamurunuzu gereğinden fazla cıvık bırakırsanız kekinizin tam kıvamında olmasının da önüne geçmek biraz zor olacaktır. Bu nedenle kekinizi yaparken mutlaka güvenilir, denenmiş tariflere başvurun ve mutlaka ölçü kullanın.
Kekin içerisine gereğinden fazla sıvı koymak da kekinizin dilediğiniz gibi olmamasına neden olacaktır. Bu yüzden ilave ettiğiniz sıvıların da ölçülerine uygun bir şekilde eklenmesinde fayda var. Eğer gereğinden fazla sıvı ilavesinde bulunursanız aynı miktarda un ya da kakao ilave etmeyi ihmal etmeyin.
Bir diğer yapılan hata ise kabartma tozu miktarını arttırmak. Kekiniz daha çok kabarsın diye tarifte belirtilen miktarın dışında içerisine koyacağınız kabartma tozu, kekinizin çok çabuk kabarıp kekin içinin pişmemesine neden olacaktır. Fırını mutlaka öncesinden ısıtmaya özen gösterin. Pişirme aşamasında kapağını sürekli açmayın ve belirtilen ısıların dışına çıkmamaya özen gösterin.
Kekiniz piştikten sonra da hemen kesmeyin. Bırakın oda sıcaklığında uzunca bir süre dinlensin. Fırından çıkarır çıkarmaz dinlenmesine izin vermeden keserseniz de içi pişmemiş ve ıslak kalır. Bu nedenle mutlaka dinlendirmeye özen gösterin. Bunları yaparsanız kekinizin içinin hamur kalma olasılığını da azaltmış olursunuz. Fırınınızın performansı nedeniyle ya da kullandığınız kalıplar nedeniyle de bu tür problemler yaşamanız olası. Fırından ya da kaptan olma olasılıklarını da göz önünde bulundurun. Tüm bunlar aklınızda bulunsun. Tam kıvamında kabarmış nefis kekler için de şuradan buyurun: Aslında Hiç Zor Değil: 5 Püf Noktasıyla Kek Nasıl Kabarır?
Kekin içinin hamur kalırsa ne yapılır?
Diyelim ki kekin henüz yapım aşamasındasınız ve kek olması gerekenden daha sıvı kıvamlı kaldı. Hemen içerisine kontrollü bir şekilde un ilavesinde bulunun. Zira fırına attıktan sonra geri dönüşü (eğer çok cıvık kalmışsa) biraz zor olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz noktalara da mutlaka özen gösterin. Diyelim ki her şey yolunda gitti ama fırında kürdan testi yaptığınızda kekinizin pişmemiş olduğunu gördünüz.
Yorumlar
0