Güneşli günlere, kurulan yaz sofralarına veda etmemize ramak kaldı. Kış geldiğinde mis kokulu domatesleri, patlıcanları, tazecik biberleri, incirleri çok özleyeceğimiz kesin. Onlara böyle veda etmek olmaz. Tüm sene özlemlerini çekip, yazı bekleyeceğiz orası ayrı. Ama o özlemi bir nebze olsun gidermek, lezzetini tüm yıla yaymak da mümkün.
Büyüklerimizden bize miras kalan kurutma yöntemleri, salçalar, reçeller, turşular, sirkeler, salamuralar, erişteler ve daha niceleri... Her birini evde yapmak mümkün. Üstelik el emeğinin lezzetli kıldığı her şey gibi bu ürünler evde yapıldıklarında güzelliklerini ikiye katlıyorlar. Katkı maddesinden uzak oluşları da sağlığımıza pek faydalı olmalarının asıl sırrı.
Hala yapmayanlarınız için havalar soğumadan son çağrı diyor, tüm hazırlıklıklarınızı bir bir anlatıyoruz. Biraz yorulacağız ancak tüm kış rahat edeceğiz. O yüzden siz de sıvayın kollarınızı, yaşayacağınız en tatlı yorgunluk olacak bu kış hazırlığı. Buyursunlar.
Güneş yoksa fırın var: Evde meyve ve sebze kurutma yöntemleri
İplere dizilmiş patlıcanlar, kabaklar, biberler sonbaharın, kışın habercisi olmuştur hep. Evin en sıcak ve güneşli yerinde kurutulan sebzelerin ve meyvelerin aslında birbirinden farklı kurutma biçimleri de olabiliyor. Evi pek güneş almayanların domatesleri fırında kurutabileceğinden tutun, elmaları kurutarak elde edilen cipslerin hazırlamanın nasıl mümkün olduğunu anlatalım istiyoruz.
Kışın da onların faydalarından yararlanmanız artık zor değil. Üstelik hazır aldıklarınızdan çok daha lezzetli. Bunların yanında herhangi bir katkı maddesi içermedikleri için gönül rahatlığıyla tüketmeniz mümkün. Hele ki eviniz çok güneşliyse ve hala sıcaklıkların yüksek olduğu bir şehirde yaşıyorsanız, değmeyin keyfinize.
Evde keyifle kurutacağınız sebzeleriniz ve meyveleriniz olsun öyleyse.
Evde meyveleri ve sebzeleri kurutmanın en iyi yöntemleri için buradan buyurun: Yaz Bitti, Kış Hazırlıkları Başlasın: Evde Meyve ve Sebze Kurutma Yöntemleri
Var mı ev salçası gibisi: Salçanın yapımı ve püf noktaları
Ekmeğin üzerine sürüp yiyeceğiniz salçalar da artık çok ama çok daha lezzetli. Çünkü evde kendi el emeğiniz ile onları hazırlıyor, tüm kış, hatta belki de tüm yıl keyifle tüketmenin mutluluğunu yaşıyor olacaksınız. Ancak onları bozulmadan saklamak için birkaç püf noktasına ihtiyacınız var.
Kavanoz kavanoz mutluluk hazırlarken yanınızdayız, biz de geldik yardıma. Öyleyse son domatesleri, etli etli son biberleri alalım sahneye. Yemeklerin tadı tuzu olacak salçaları hazırlamak için bekleniyorsunuz.
Her yemek onla lezzetlensin diye tüm detayları şöyle bıraktık: Kış Gelmeden Son Çağrı: Kırmızının En Güzel Hali Salçanın Yapımı ve Püf Noktaları
Turşunun incelikleri buradan başlıyor: Fermantasyon
Kışın bir başka vazgeçilmez lezzeti ise sirkeyle turşu. Ancak sirke ve turşunun tüm aşamalarını anlatmadan önce onun temelinde neler yattığını bilmekte fayda var. Fermantasyon, sağlığa faydalarıyla şu sıralar adından sıkça söz ettiriyor. Özellikle turşu gibi fermante olmuş gıdaların nasıl yapıldığını bilmenin yolu fermantasyonun ne olduğu tam anlamıyla bilmekten geçiyor.
Fermantasyon hakkında tüm bilinmeyenleri, ne gibi faydaları olduğunu, nelerin fermante edilebildiğini bildikten sonra çok şaşıracak, lezzetine doyum olmaz yiyecekler hazırlayacaksınız.
Fermantasyon hakkında tüm bilmeniz gerekenler için şöyle buyurun: Doğal Mucizelerin Kimya ve Zamanla Buluşması: Fermantasyon
Hazırlarına benzemez: Sirke tarifleri ve püf noktaları
Fermantasyonu öğrendikten sonra sıra geldi salata soslarına pek yakışan, faydaları say say bitmeyen enfes sirkeler hazırlamaya. ''Sirke nasıl yapılır?'', ''Yapılırken nelere dikkat edilmeli?'', ''Sirke anası nedir?'' gibi tüm sorularınızı duyuyoruz. Hepsini bir bir cevaplamak için gönüllüyüz. Ev temizliğinde dahi kullanabileceğiniz, en lezzetli fermante ürünlerden biri olan sirkeler, evde organik bir biçimde yapıldığında müthiş faydalı oluyor. Bu nedenle tam zamanıyken sabırla yapalım sirkelerimizi.
Sirke hakkında merak edilenler için şuradan buyurun: Herkes Sirkesini Evde Yapsın Diye: Harika Püf Noktaları ve Sirke Tarifleri
Sirkeler de hazırken: Turşu yapımı ve püf noktaları
Özellikle ev yapımı sirke ile evde yapıldığında sindirim sistemine çok büyük katkıları olan bir başka yiyecek de turşu. En faydalı fermente gıda olmasının yanında her yemeğin yanına da pek yakışıyor. Kuru fasulye pilav onsuz eksik kalıyor, tantuni, lahmacun turşusuz olmuyor.
Farklı hazırlanış biçimlerine de sahip olan turşuların yapımı ise oldukça önemli. Suyunun tuzla oranından tutun, limon mu yoksa sirke mi kullanılacağına kadar tüm detaylarını bilmekte fayda var dedik ve sizler için tüm detayları mercek altına aldık. Buyursunlar.
Çeşit çeşit turşuları afiyetle tüketmek için bilmeniz gereken tüm detaylar burada: Turşu Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Kışın ona çok ihtiyacımız olacak: Pekmez yapımı ve püf noktaları
Tahinin en yakın arkadaşı pekmez, kışları bünyemizi güçlendiren, hastalıklardan koruyan, olan hastalığı da bünyemizden atmamıza destek olan mucize dolu bir besin. Bu besin katkı maddesiz, evde de yapılabiliyor. Büyüklerimizden öğrendiğimiz yöntemlerden tutun, evde de yapabileceğiniz pratik yöntemlere, saklanırken ve yapılırken dikkat edilmesi gerekenlere kadar tüm detaylarını veriyoruz.
Buyursunlar: Şifa Akıyor: Yapımından Saklanmasına Pekmez Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Asma yaprağından zeytinine: Salamura yapımı ve püf noktaları
Salamura hakkında tüm detaylara ve tariflere şuradan ulaşmanız mümkün: Yüzyıllardır En Uzun Süre Dayanan Yiyeceklerin Sırrı: Salamura Nedir, Nasıl Yapılır?
Hasat vakti yaklaşırken: Zeytinyağı yapımı ve püf noktaları
Evde zeytinyağı yapmak haliyle bir tık zor. Ancak imkanı olanın özellikle taş baskı ile ya da yakınlardaki fabrikaya zeytinlerini götürerek zeytinyağı elde etmeniz mümkün. Zeytinyağının faydalarından çeşitlerine, nasıl elde edildiğinden tarihine kadar bizim için ne denli önemli olduğunu bilmek isteyenlerinizi de unutmadık. Tüm detayları bir bir anlattık.
İmkanı olanların gönül rahatlığıyla yapması için zeytinyağı hakkında tüm bilinmeyenleri anlattık: Efsanevi Öyküsü, Yapımı ve Çeşitleriyle Ölmez Ağacın Mucizesi: Zeytinyağı
Kışın içimizi ısıtacak çorbalar için: Tarhana yapımı ve püf noktaları
Tarhana, Anadolu'nun en sevilen yiyeceklerinden biri. Kökenleri yine Anadolu'ya dayanan bu yiyecek, özellikle yazları hazırlanıp kurutuluyor. Kışları da afiyetle tüketiliyor. Birçok farklı çeşidi olmasının yanı sıra oldukça besleyici. Özellikle evde hazırlandığında mis gibi kokusuyla bir yiyeni hemencecik faydası dokunacak, içinizi ısıtacak.
Tarhananın tarihinden tutun, yapımının püf noktalarına kadar tüm detaylarını merak edenlere sesleniyoruz!
Kase kase içilesi tarhanaların püf noktaları ve çeşitleri için şuradan bekleniyorsunuz: Anadolu Kokan Hikayesi ve Tüm Püf Noktalarıyla Sıcacık Bir Lezzet: Tarhana
Yorumlar
0