recel-vitrini

Kahvaltıların Renkli Yüzü Reçeli Yapmanın Püf Noktaları ve Enfes Reçel Tarifleri

Favorilerime
Ekle

Kahvaltı sofralarımızı gökkuşağına çeviren, son dilimi sana sakladım bahanesiyle fazladan ekmek yediren, mis kokulu, kimi zaman baharatlı, sonsuz çeşitleriyle yaz kış ayrı sevinç yaşatan reçeli takibe aldık.

Meyve yemeyen insanın bile şekerle buluştuğunda hayır diyemediği tat reçel hazırlamak için geç kaldığınızı düşünmeyin. Hele bahaneye hiç gerek yok. Kiraz, çilek, kayısı reçeli hazırlamak şimdilik geçmiş, gitmiş olsun. Fakat raflarda hala arz-ı endam eden mürdüm eriği, yaz uykusundan uyanan portakal, mandalina, ayva, bal kabağı hatta domates ne güne duruyor? Şimdilik bu malzemelerle mis gibi reçeller hazırlayın, pratik yapın. Yazın, en bol zamanında kayısı reçeli de hazırlarız, ant olsun.

Bu günler için sakladığınız çeyizlik büyük boy tencerelerinizi çıkartın. Tahta kaşıklar raflarda yerini alsın. Toz şeker kavanozu baş köşeye yerleşsin, buyurun reçel hazırlıyoruz!

En güzel reçelleri elde etmek için: Reçelde malzeme seçimi

recelde-malzemeleri-iyi-secmeli

Kurduğunuz ilk turşuyu hatırlayın. Emek verdiniz ama sonucuna değdi değil mi? Genel olarak uzun süre saklama ve tüketme esasına dayalı olan tüm gıdaları hazırlamak emek ve sabır gerektirir. Doğru seçilen ürün, hijyenik ekipman ve ortam, iyi bir tarif başarıyı beraberinde getirir.

İşte bir reçel için de tüm bu kurallar geçerli. Katkı maddelerinden arınmış, mevsiminde taptaze meyve ve sebzelerle hazırlamalısınız reçellerinizi. Kavanozlarınızı tüketim alışkanlıklarınıza göre, ama yine de olabildiğince küçük seçmelisiniz. Temizliğinden de sual olunmamalı tabii. Bakın başka başka neler gerekli enfes bir reçel için...

Bu konu tahmin ettiğinizden önemli: Reçel kavanozu nasıl olmalı?

Reçel Kavanozları

Sosyal hayatta bile ambalaj her şey değil ama kabul edin önemli. Sevginizi katarak (isteksiz davranacaksanız reçel yapmayın) kaynattığınız meyveleri, muhafaza edeceğiniz kavanoz da bir o kadar önem taşıyor. Oldukça iri taneli ve bütün halde olan meyvelerden reçel hazırlamıyorsanız piştikten sonra hacimleri daha da küçülecektir. Bunu göz önünde bulundurarak daha sağlıklı olması için küçük küçük ve mümkünse plastik yerine çelik kapaklı cam kavanozlar kullanın.

Kavanozları kullanmadan önce kapakları ile birlikte bulaşık makinesinde yıkayın, kaynar su ile duruladıktan sonra tamamen kurumasını bekleyin. Yemek konusunda hijyen en önemli mesele, biliyorsunuz.

Alternatif bir yola ihtiyacınız varsa kavanozları kaynatıp kurulayın ya da önceden ısıtılmış 100 derece fırında sterilize edin. Kavanoz önemli beyler, bayanlar.

Reçellik dedikleri ne ola ki: Reçel yapılacak meyve ve sebzelerin seçimi

Diğer bir önemli konu kullanacağınız meyve ve sebzelerin taze ve mevsiminde olması. “Evde iki elmam, bir ayvam kalmış, kabukları da pörsümeye yüz tutmuş, dur ben bunlardan reçel yapayım” diyorsan, yanlış yoldasın. Şekere, milli servete, zamanına kıydın. Oldu, bitti, gitti.

Reçel için kullanılacak meyveler olgun, kabuklu ise mutlaka diri olmalı. Eziği hele hele çürüğü asla olmamalı. Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi meyvelerden reçel yapılacaksa mümkünse toplandığı gün yapılmalı. Ayva, elma, armut, bal kabağı gibi meyve ve sebzelerin varsa üzerindeki lekeler geniş ve derin bir şekilde kesilmeli. Aksi takdirde üzerindeki lekeler, çürük ve ezikler yapacağınız koca bir tencere reçeli çöpe uğurlamak zorunda kalabilirsiniz, kalmayın.

İçemediğin suyla reçel yapma: Reçelde içme suyunun önemi

Toz şeker ile bekletildikten sonra ortaya çıkan şekerli suyla pişirilen reçel tarifleri olduğu gibi şurup hazırlanmak üzere içine su katılan tarifler de hayli fazla. Hemen hemen tüm tariflerde olduğu üzere suyun kalitesi reçelde de kendini belli ediyor. Kireçsiz, klorsuz ve dinlenmiş bir su, reçelin lezzetini alır, götürür, göklere çıkarır. Özetle: İçemediğin sudan reçel yapma. Sonuçta onu yiyecek olan da sen ve sevdiklerin.

Güzelim reçeller şekerlenmesin: Reçelde limon tuzu ve limon suyu

Turşu yapımını anımsayın. Sirke ve limon suyu savaşına tanık olacaksanız. Reçel öyle mi? Limon tuzu ve limon suyu dost olup bazı tariflere birlikte yol almışlar.

Esasen su içinde pişen meyveyi uzun süre korumak ve tat vermek amacıyla kendi şekeri yeterli gelmez. Bunun için meyvenin tadına göre şeker eklenir. Kaynama aşamasının sonuna doğru limon tuzu ya da genellikle limon suyu eklenir ki reçel şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edilsin.

Eğer bugüne kadar reçel yaparken bu yöntemi hiç denemediyseniz mutlaka deneyin, nasıl da işe yaradığını kendiniz keşfedin.

Reçele sınıf atlatır bunlar: Reçeli güzelleştiren tatlar

receli-guzellestiren-malzemeler

Bu aşamada damak tadınız ve alışkanlıklarınız devreye giriyor. Bana sorarsanız duruma göre reçel kavanozuna taze menekşe ve yasemin yaprakları bile ekleyebilirsiniz fakat çubuk tarçınla ilk adımı atmak yerinde olacaktır. Karanfil gücenmesin, yeri önlerden ayrıldı. Domates reçeli ile kendilerini pek sıkı fıkı gördüğümüz badem, aroması biraz ağır olsa da yıldız anason. Hepsini seviyoruz ve reçele çok yakıştırıyoruz.

Tüm bunları reçele kaynama esnasında atabileceğiniz gibi kısa bir süre içinde tuttuktan sonra oyundan dışarı alabilirsiniz. Elma, armut, ayva gibi reçellerde çekirdeklerinden 2-3 adet ekleyin ki reçelin rengi ışıl ışıl olsun.

Tatlı düşkünlerini unutmadık. Eğer yakıştığını düşünüyorsanız reçeli ocaktan almadan bir parça vanilya özütü ekleyin, şenliği görün.

Ev yapımı reçel gibisi var mı: Reçel nasıl yapılır?

Çarşı, pazar yapıldı. Eve gelindi. Özenle seçilen meyveler ayıklandı, tek tek yıkandı. Suları süzüldü. Sıra geldi yapım aşamasına: Ürünümüz biraz sert ise bal kabağı reçelinde olduğu gibi kireç kaymağına başvurabiliriz. Ya da mandalina reçelinde olduğu gibi suyunu salması için toz şeker ile meyveyi bekletmek isteyebiliriz. Tarif önemli demiştik.

Su ve toz şekerden oluşan kıvamlı bir şurup hazırladıysak kaynama noktasına geldikten sonra meyve tanelerimizi ekleyelim. Pişme süresi boyunca şekerin dibinin tutmaması için reçeli aralarda karıştırmalısınız. Ama temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla. Doğal yollarla, katkı maddesiz ve el emeği ile hazırladığınız şeker içeren reçel, marmelat, pekmez gibi tatlara lütfen metal kaşık değdirmeyin.

Kaynama esnasında reçelin yüzeyine çıkan köpükleri, kaynama bittiği zaman bir kenara alın. Bu, kıvamının berrak olması için önemli bir adım. Eğer reçelin çok fazla köpürmesini istemiyorsanız küçük bir parça tereyağı eklemek de işinizi kolaylaştıracak ve reçele parlaklık verecektir. Kokusu burnunuza kadar geldi, değil mi?

Ayva reçelinden incir reçeline, hepsi için gerekli: Reçelde şeker oranı ve kıvam kontrolü

Reçel Tenceresi

Üç beyazdan toz şeker ile reçel yapımı esnasında da iyi geçinmeli. Reçelin sulu ya da oldukça koyu olacak kıvamı ile çabuk bozulması onun elinde. Şekeri az gelirse sulanır, çok gelirse birden şekerlenir ve katılaşır.

Genel olarak; çok tatlı meyvelere kullandığınız meyve oranı ile eş değer miktarda toz şeker ekleyeceğinizi, az tatlı meyvelerde bu oranı 1,5 katına, ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarabileceğinizi aklınızda bulundurun.

Reçeli pişirdiniz, ocağın altını kapatmadan bir miktar reçeli cam bir tabağa alın bakalım reçel olmuş mu? Reçel dağılmayıp, katı halde kalıyorsa olmuş demektir. Dağılıyorsa pişirme süresini 3-5 dakika kadar uzatın.

Bu noktada hemen belirtelim, reçeli ne kadar kaynatmalı sorusunun kesin bir cevabı yok anladığınız üzere. Çünkü kullandığınız meyve ya da sebzenin yapısı etkiliyor bu süreyi en çok. Bu da tariften tarife farklılık gösteriyor. Bu yüzden siz seçeceğiniz tarifte yazanlara göre hareket edin, eğer tarifte yazanlar yeterli gelmiyorsa yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını aklınızın bir köşesinde bulundurun.

Uzun süre bizimle birlikte olsun: Reçel nasıl saklanır?

Doğal yöntemlerle hazırlanan reçeller, kuru ve serin bir yerde bir sene gibi uzun bir süre muhafaza edilebilir. Saklama koşullarının doğruluğu ile reçelin ömrü doğru orantılıdır. Sıcak sıcak ya da oda ısısında soğuduktan sonra ağzına kadar reçel kavanozlarına doldurulan reçeller, kapakları sıkı bir şekilde kapandıktan ve hava almaması adına üzerlerine pamuklu bir bez kapatılıp, ip ile bağlandıktan sonra saklanmalıdır.

Tabii reçeli kavanoza ilk koyduğunuzda yapmanız gereken önemli bir adım daha var. Kavanozun içindeki reçel şöyle iyice bir soğuyana kadar sıkı bir şekilde ağzını kapadığınız kavanozu ters bir şekilde bekletin. Ardından serin ve kuru bir yere kaldırın.

Tüm hobi ve fobileriyle reçeli yakından tanıdığımıza göre kendisiyle ciddi düşünebiliriz artık. Reçel tariflerimizden dilediklerinizi seçin ve kolları sıvayın. Mutfakta geçireceğiniz en tatlı maceraya çıkıyoruz!

  • Şeftali reçeli

Son şeftaliler de tezgahlardan gitmeden elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Çünkü kış gelince bir hırka giyip, televizyonun karşısındaki koltuğa kurulup, bacaklarını göbeğine çekip bir yandan televizyon izlerken bir yandan bir şeyler kaşıklamak isteyeceksin. İşte sadece o an için bile bunu öğrenmelisin.

Yapımı kolay, şıp diye yapabilirsin: Şeftali reçeli tarifi

  • Vişne reçeli

Nasıl ki Kemal Sunal'sız Yeşilçam, rujsuz makyaj, yağmursuz sonbahar, çikolatasız tatlı krizi olmazsa, vişne reçeli olmayan bir kahvaltı olamaz, olmamalı. Onsuz gelen sabaha günaydın demeyi geçtik...

Uyanmayız bile: Vişne reçeli tarifi

  • Çilek reçeli

Çocukken her yemeğe hatta her reçele mesafeli olsak, bir uzak dursak bile söz konusu çilek olduğunda işler değişiyordu. Çilek reçeli yapımını izlemek bile keyifliydi. Yanlış anlaşılmasın, küçücükken çilek reçeli nasıl yapılır diye izlemiyorduk yapımını, olsun bitsin de dibini sıyıralım diyeydi hepsi.

Çünkü en güzel tatlı hala o: Çilek reçeli tarifi

  • Ayva reçeli

Ayva Reçeli Tarifi

Yapmışlar tanımlaması tamamen eğlencesine. Biz yapacağız bu sefer. Kaymakla müthiş olan, birçok tatlı tarifinin kıyısından köşesinden güzel görünmeyi başaran bir reçel tarifi uygulayacağız...

Nefis olacak: Ayva reçeli tarifi

  • İncir reçeli

incir-receli-tarifi

Biliyoruz, incir reçeli der demez Halil Sezai şakası duymaktan iyice bıktınız. O yüzden biz filmden değil koskoca bir lezzetten bahsedeceğiz. Şöyle yapımı kolay, lezzeti olay, yemyeşil bir incir reçeli nasıl yapılır bir bir anlatıyoruz...

Tam olarak şöyle: İncir reçeli tarifi

  • Kayısı reçeli

Eğer reçel yapmaya karar verdiyseniz tam da buradan başlayabilirsiniz. Kayısı reçeli nasıl yapılır, yapabilir miyim ki derseniz, içiniz rahat olsun isteriz. Çünkü kayısı yapısı gereği sizi çok da uğraştırmayacak bu süreçte.

Yapımı öyle kolay olacak ki inanamayacaksın oluverince: Kayısı reçeli tarifi

  • Portakal reçeli

Portakal Reçeli Tarifi

Portakal Reçeli Tarifi

Kış güzeli portakallar çıkar çıkmaz yapıp bu lezzeti tüm yıla yaymalı. Çünkü kendisi yazın bile ferah ferah, misler gibi gidiyor, tariflerin içine girmekten de ayrı bir keyif alıyor.

Bu keyif hepimize yeter: Portakal reçeli tarifi

  • Gül reçeli

Gül Reçeli Tarifi

Gül Reçeli Tarifi

Gül reçeli duyularımızın tümüne birden hitap etmeyi başaran en minnoş reçellerden. Bir kere yapılışında gül kullanılıyor gerçekten, başka türlü olması beklenemezdi zaten. Üzerine bir de nefis rengi, efsane kokusu ve evlere şenlik lezzeti de eklenince doyum olmuyor bu güzele.

Sen hep evde ol, olur mu: Gül reçeli tarifi

  • Elma reçeli

Elma Reçeli Tarifi

Elma Reçeli Tarifi

Çeşit çeşit elma var belki ama hiç bu kadar tatlı olmadı hiçbiri. En çok reçel halini sevdik biz onun çünkü. Kahvaltılarınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz bu güzelin yapılışını merak ettiyseniz...

Hemen şöyle alalım sizi: Elma reçeli tarifi

  • Mandalina reçeli

Mandalina Reçeli Tarifi

Mandalina Reçeli Tarifi

Gidilir, misler gibi, bol kokulu bir Bodrum mandalinası alınır, ince kabuklarıyla birlikte kahvaltıların Audrey Hepburn'u olunur. Kış günü Bodrum'a gitmekten çok daha büyük bir keyif alınır. Bodrum'a gitmek isteyenlere de bir kaşık tattırılır...

Buyursunlar: Mandalina reçeli tarifi

  • Bal kabağı reçeli

Bal Kabağı Reçeli Tarifi

Bal Kabağı Reçeli Tarifi

Çocukluğumuzda hiç sevmediğimiz, büyüyünce kainatın en güzel tatlısı diye gördüğümüz kabak tatlısından bile güzel reçel var sırada...

İnanmayana da tarifi: Bal kabağı reçeli tarifi

  • Üzüm reçeli

Evet belki çilekten vişneden reçel yapmaya pek hakimiz ama bazı lezzetler var ki biraz şüpheler oluşuyor onlarda. Üzüm reçeli de onlardan biri oluyor zaman zaman. Üzüm güzel de reçeli nasıl yapılır, tadı nasıl olur ki acaba diye düşünmeden edemiyor insan. Biz de diyoruz ki, düşünmeyin, yapın hemen şimdi.

Çünkü bayılacaksınız ona, eminiz: Üzüm reçeli tarifi

  • Böğürtlen reçeli

Böğürtlen hassas mı hassas bir meyve olunca ondan reçel yapma düşüncesi biraz zorlayıcı olabiliyor, ama olmasın. Zaten kısa bir süre boyunca bizimle oluyor tazesi, en azından reçeliyle tüm yıl varalım tadına.

Bu reçel nasıl yapılır ki peki: Böğürtlen reçeli tarifi

  • Nar reçeli

Reçel yapmak biraz geç aklınıza geldiyse ve o sırada vişne çoktan tezgahlardan kalktıysa hemen hüzünlenmeyin öyle. Vişne reçelini aatmayacak güzelliğiyle sofralara çıkmayı bekleyen nar var daha sırada.

Hiçbir şey için geç değil: Nar reçeli tarifi

  • Karadut reçeli

Eğer karadutun o kendine has ekşili tatlılı tadını seviyor ve bütün bir yıl boyunca evinizden eksik olmasın istiyorsanız hazırlıklı olmalı, çıktığı kısacık dönemi sabırla beklemelisiniz. Dalında olgunlaştığı gibi de hemen kilolarca alıp bir reçel kaynatmalısınız.

Çünkü çok hassas o, bekletmeye gelmez: Karadut reçeli tarifi

  • Ceviz reçeli

Ceviz yapısı itibariyle sert bir yiyecek olduğundan reçelini yapmak tam bir sabır işi desek yanlış olmaz. Hazırlama süresi bile 15 günü buluyor, dile kolay. Ama o kadar emek verip yapıyorsak bir sebebi de var.

Verdiğiniz tüm emeği misliyle karşılar: Ceviz reçeli tarifi

  • Mürdüm eriği reçeli

Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi

Mürdüm eriği reçeli aşırı bir fikir gibi gelmesin sakın. İnşaattan çimento bulsa reçelini yapmak isteyen birinin fikri gibi değil. Aksine tam da olması gereken gibi...

Olabildiğine lezzetli: Mürdüm eriği reçeli tarifi

  • Süt reçeli

İspanya'da Dulce de leche diye bilinen, Arjantin asıllı, reçellerin en güzellerinden biriyle beraberiz. Yıllardır fıstık ezmesinin kurduğu düzeni yıkacak gibi. Yıkmalı. Rengi, tadı, akışı, her şeyi bir sanat adeta...

Toplum için sanat hem de: Süt reçeli tarifi

  • Baharatlı domates reçeli

Domates Reçeli Tarifi

Domates Reçeli Tarifi

Ekmekle tüketmek genlerimizde var, kimse kusura bakmasın. O yüzden reçeli görür görmez eli ekmek kızartma makinesine gidenler var. Onları anlıyoruz ve anlamakla kalmıyor bir küçük de hediye yolluyoruz...

Afiyet olsun: Baharatlı domates reçeli tarifi

  • Kızılcık reçeli

Kızılcık Reçeli Tarifi

Kızılcık Reçeli Tarifi

Büyük büyük konuştuk, mutlaka bir yerlerde istisna vardır ama kızılcık konusunda haklıyız en azından. Neyse faydası saymakla bitmeyecek kızılcığı her seferinde şerbet yapamazsınız...

Kahvaltı masasına sığsın: Kızılcık reçeli tarifi

E artık daha da ne diyelim, kızarmış ekmek üzeri reçel keyfiniz daim olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

6

Ayse Okalan31 Ekim 2016 20:03
Çok güzel tariflerini için ,teşekkürler.
Yanıtla
ayşe23 Temmuz 2015 15:22
Bu yemek tarifleri çok güzel bence tebrikler
Yanıtla
ayfer4 Aralık 2014 10:19
Sizlerden çok şeyler öğreniyorum iyiki varsınız,
Yanıtla
Alp Tuncer 4 Aralık 2014 10:33
Yanıtla
Siz de iyi ki varsınız :) Teşekkür ederiz.
hamdi yıldırım17 Ekim 2014 16:40
Sivaslıyım ben. Bizim orada kabak reçeline koydukları kabakları kireçte ıslatıp bekletirler. Kıtır kıtır olsun diye. Bu yazının yazarı acaba bu konuda ne düşünüyor? Mantıklı bir hareket mi? Ben o kabak reçelini çok severdim.
Yanıtla
Alp Tuncer 20 Ekim 2014 11:58
Yanıtla
Hamdi Bey merhaba, Kabak reçeli tarifinde kabakların sert bir yapıda kalması için kireçli suda bekletilmesi sonucu olumlu yönde etkiliyor. Yapılış aşamaları için tarifimize göz atabilirsiniz.

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?