3 Günde 3 Kiloya Dek Zayıflattığı Söyleniyor, Vücudu Toksinlerden Arındırıyor: Yaz Detoksu
07 Haziran 2021
Favorilerime Ekle
"Bu aralar ne çok yedim, vücudumun dinlenmeye ihtiyacı var" diye düşünenler, tüm yazı ağız tadıyla, hafiflikle geçirmek isteyenler şu aralar sık sık yaz detoksundan söz ediyor, son zamanların en çok konuşulanlarından yaz detoksunun detaylarını öğrenmek isteyenler ise burada buluşuyor.
Yaz detoksu nedir, yaz detoksu nasıl yapılır ve bu detoksu yapmadan önce ve yaparken bilinmesi gerekenler nelerdir hep birlikte öğrenelim, tüm yönleriyle yaz detoksunu mercek altına yatıralım bugün.
Tabii ki tüm detoks programları gibi yaz detoksu listesinin de kişiye özel olarak hazırlanması ve bir diyetisyen eşliğinde, doktorunuzun bilgisi dahilinde uygulanması gerektiğini de hatırlatmış olalım ve hemen başlayalım!
Yaz detoksu nedir?
Yaz detoksu, yaz ayları geldiğinde tezgahlarda yerini almaya başlayan mis gibi meyve ve sebzelerin de dahil edildiği özel bir beslenme programı kısaca. Sürekli ağır yemekleri sindirmekle uğraşan vücuda bir dinlenme fırsatı sunan detoks programlarından olan yaz detoksu da diğer birçok detoks programı gibi kısa süreli olarak uygulanıyor, yazı sindirim problemleri yaşamadan, hafiflikle geçirmek isteyenler için en ideal seçeneklerden biri olarak görülüyor.
3 günde 3 kiloya dek kilo verdirdiği de söylenen yaz detoksu sayesinde siz de vücudunuzu dinlendirmek, kısa süreli de olsa hafif ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak vücudunuza rahat bir nefes aldırmak isterseniz diyetisyeninizden destek alarak kendinize en uygun programı yapabilirsiniz.
Yaz detoksu nasıl yapılır, yaz detoksu örnek listesi nasıl olur?
Yaz detoksu nasıl yapılır merak edenler için hemen aşağıda 3 günlük yaz detoksu örnek listesi sizi bekliyor. Ancak başından beri söylediğimiz gibi yaz detoksu yapmaya karar verirseniz mutlaka bir diyetisyenden destek alarak kendinize en uygun programı uygulamanız büyük önem taşıyor. Bu liste sadece fikir vermesi amacıyla hazırlanmış örnek bir listedir diyor ve sizi 3 günlük yaz detoksu listesini incelemek üzere aşağıda bekliyoruz:
1. gün
Kahvaltıdan 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Kahvaltı: Yeşil smoothie (1 adet salatalık, 1 küçük parça zencefil, 2 dilim ananas, 1 adet elma, yarım limon, 1 yemek kaşığı keten tohumu ya da yulaf ezmesini katı meyve sıkacağından geçirip taze taze içmeniz yeterli)
Ara öğün: 1 adet havuç
Yemekten 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Öğle yemeği: 1 kase bol yeşillikli salata (az yağlı ya da yağsız), bir porsiyon çılbır
Ara öğün: 1 kase ev yapımı meyveli yoğurt (Yoğurdun içine 3-4 adet çilek ve 1-2 adet ufalanmış ceviz içi koyup karıştırarak tüketebilirsiniz)
Yemekten 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Akşam yemeği: 1 porsiyon ızgara balık, 5 yemek kaşığı kadar az yağlı mantar sote, bol yeşillikli salata (az yağlı ya da yağsız soslarla)
2. gün
Kahvaltıdan 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Kahvaltı: 1 bardak smoothie (1 adet elma, yarım çay kaşığı toz tarçın, süt (laktozsuz ya da az yağlı), 10 adet çiğ badem içi ya da 2-3 adet ceviz içini blender ile pürüzsüzleşene dek karıştırın ve afiyetle tüketin)
Yemekten 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Öğle yemeği: Domatesli diyet çorba (Doyana dek içebilirsiniz. Tarifi için: Diyet Çorba Tarifi), 5 yemek kaşığı mercimek yemeği
Ara öğün: 2-3 adet ceviz içi ya da 10 adet çiğ badem içi
Yemekten 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Akşam yemeği: 1 porsiyon zeytinyağlı kabak yemeği (ya da sevdiğiniz başka bir sebze yemeği), 1 kase ev yapımı yoğurt ya da cacık
3. gün
Kahvaltıdan 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 yemek kaşığı tuzsuz yağsız lor peyniri, domates, salatalık ve bolca yeşillik
Ara öğün: 1 su bardağı naneli kefir, 2 adet kuru kayısı (gün kurusu)
Yemekten 30 dakika önce: 1 su bardağı limonlu su
Akşam yemeği: 1 porsiyon zeytinyağlı enginar (Mevsime uygun zeytinyağlı bezelye, taze fasulye gibi yemekler de olabilir), 1 kase yoğurt
Minik bir not: Bu detoksu uygularken gün içinde bolca su içmeyi unutmamalısınız. Her gün 1 fincan yeşil çay içerek detoksun etkisini artırabileceğinizi de aklınızda bulundurmalısınız.
Yaz detoksu yaparken nelere dikkat edilmeli?
Yaz detoksu da dahil olmak üzere herhangi bir beslenme ve diyet programını uygulamaya başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenleri de bilmeli, temel olarak aşağıdaki adımlara özen göstermelisiniz:
Doktorunuzun ve diyetisyeninizin önerilerinden çıkmamaya özen göstermeli, diyetisyeninizin sizin bünyenize uygun olarak hazırladığı size özel beslenme listesini değerlendirmelisiniz.
Ciddi ya da kronik bir rahatsızlığınız, alerjiniz varsa doktorunuza danışmadan beslenme düzeninizde köklü değişiklikler yapmamalısınız.
Düzenli olarak kullanmanız gereken ilaçlar ya da uygulamanız gereken özel bir perhiz varsa bu detoks da dahil olmak üzere herhangi bir detoks/diyet programını doktorunuzun onayı olmadan yapmamalısınız.
Yaz detoksunun olumlu etkilerinden faydalanabilmek ve yazı ağız tadıyla geçirebilmek için gün içinde bol bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Ortalama 2 litre önerilse de siz günlük su ihtiyacınızı diyetisyeninizden öğrenip o miktarda suyu her gün düzenli olarak tüketmelisiniz.
Düzenli uyumaya özen göstermelisiniz. Yetersiz ya da kalitesiz uykunun sağlığınıza olumsuz etkilerde bulunduğunu unutmamalısınız.
Gün içinde en az 30 dakika yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmayı unutmamalısınız.
Yaz detoksu sınırlı bir yeme deneyimi sunduğundan diyetisyeninizin önerdiği süreden daha uzun süre asla uygulamamalı, bu özel programın tek tip beslenmeye dönüşmesine izin vermemelisiniz.
Sınırlı besinlerle uygulanan yaz detoksu sebebiyle vücudunuz farklı yiyeceklerden edinebileceği vitamin ve minerallerden yoksun kalabilir, bunun önüne geçmek için detoksu sonlandırmanız gereken süreyi doktorunuzla birlikte belirlemeli, detoksun ardından da dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.
Eğer yaz detoksunu uygulamaya başlayınca daha önce yaşamadığınız göz kararması, ani tansiyon düşmesi ya da çıkması, mide bulantısı gibi sorunlar yaşar, vücudunuzda farklı belirtiler fark ederseniz detoksu hemen sonlandırmalı, sorunların devam etmesi halinde ise vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmalısınız, bizden uyarması.
Önemli Uyarı
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.
Yorumlar
2