theh2obottles

Vücudu Arındırıyor, Zayıflamaya Yardım Ediyor: 1 Haftada 3 Kilo Verdiren Bahar Detoksu

Favorilerime
Ekle

İlkbaharın gelmesiyle birlikte hemen hemen herkese kış boyunca ya da evde durduğu zaman boyunca aldığı kilolar fazla gelmeye başladı. Akıllarda hemen "Bu kilolardan nasıl kurtulabilirim?" sorusu oluştu. Buna bir de sağlığımızı destekleyecek gıdalara olan ihtiyacımız da eklenince bahar, vücudumuz için tam bir arınma mevsimi oldu çıktı.

Genelde ödem attırıp hızlıca kilo verdiği için yapılmak istense de aslında bahar detoksunun vücuda çok daha güzel faydaları var. Bahar detoksu nedir, bahar detoksuyla 1 haftada 3 kilo vermek gerçekten mümkün olur mu birlikte öğrenelim, örnek bahar detoksu listesiyle bu beslenme düzenini yakından inceleyelim.

Hazırsanız, bilinmesi gereken tüm yönleriyle bahar detoksu karşınızda!

Bahar detoksu nedir?

Bahar detoksu, ilkbahar aylarında vücudu zararlı maddelerden arındırmak, özellikle kışın alınan mevsimsel kilolardan kurtulmak ve yaza hazırlanmak için tercih edilen, kısa süreli olarak uygulanan özel bir beslenme programı diyebiliriz kısaca. Onu bahara özel yapansa bu beslenme düzeni içinde kullanılması önerilen taze sebzelerin birçoğunun bahar mevsiminde bizimle olması aslında.

Bildiğiniz gibi detoks, vücudunu yabancı maddelerden arındırmak isteyenlerin mevsim geçişleri başta olmak üzere yılın her zamanı uygulayabilecekleri bir beslenme programı. Ancak her detoks programının içinde kullanılması önerilen meyveler-sebzeler her mevsim taze olarak bulunmadığı için detoks programları mevsime göre çeşitlendiriliyor çoğunlukla. İşte mevsimin en taze isimlerinin bir arada bulunduğu bahar detoksu da adını bu sayede ilkbahardan alıyor.

Diğer tüm detoks programlarında olduğu gibi bahar detoksunun da asıl amacı zayıflamak/zayıflatmak değil aslında. Vücudun toksinlerden, yani yabancı maddelerden kurtulmasını sağlamak. Ancak bu zararlı maddelerden vücudumuzu arındırma sürecinde destek aldığımız yiyecek ve içecekler sayesinde yağ yakımı ve ödem atma gibi olumlu gelişmeler de yaşanıyor ve bu sayede detokslar kilo vermeye de yardımcı olabiliyor.

Bahar detoksunun bir faydasının da mevsim geçişlerinde yaşanan, "bahar yorgunluğu" olarak anılan o ruhsal ve fiziksel yorgunluklara iyi gelmesi. Bunu da söylemeden geçmeyelim ve vücudunuzu arındırırken sizi fazla kilolardan ve bahar yorgunluğundan da kurtaracak bahar detoksu nasıl yapılır, öğrenelim.

Bahar detoksu nasıl yapılır, bahar detoksu örnek listesi nasıl olur?

Onu yakından tanıyınca hemen aklınızda "Bahar detoksu nasıl yapılır?" sorusu oluştuysa yalnız değilsiniz. Dile kolay, 1 haftada 3 kiloya kadar kilo verdirdiği söylenen bir detoks programı bu. Ancak en başında uyarmış olalım: Detoks programları bünyeden bünyeye farklı sonuçlar almanıza sebep olabilir, bu nedenle herkes için en doğrusu beslenme uzmanı ve diyetisyenlerden destek alarak kendi vücuduna ve yaşam tarzına uygun bir detoks beslenme programı oluşturması olacaktır.

Hemen aşağıdaki örnek bahar detoksu listesi size genel bir fikir olacaktır:

Kahvaltı öncesi aç karnına: Büyük bir sürahinin içine taze limon dilimleri, rendelenmiş ya da ufak parçalara ayrılmış küçük bir parça taze zencefil ve taze nane yaprakları koyun ve güzelce karıştırın. Sürahideki bu karışımdan 1 su bardağını aç karnına yudum yudum için. İçmekte zorlanıyorsanız içine az miktarda bal ilave edebilirsiniz.

Kahvaltı: 4 yemek kaşığı lor peyniri ya da 1 adet haşlanmış yumurta, çörek otu (peynirin ya da yumurtanın üzerine serpiştirilecek), büyük bir kase yeşillik (Taze dereotu, maydanoz, nane, roka vb.), 1 adet domates, 1 adet salatalık, 1 adet kapya biber. İçecek olarak bitki çaylarını ya da taze sıkışmış meyvelerin sularını tercih edebilirsiniz. Ancak siyah çay detoks süresince tüketmeniz önerilmez, aklınızda bulunsun.

Ara öğün: 1 kase ev yoğurdu ya da 1 bardak kefir, 2-3 adet çilek

Öğle yemeği: 1 tabak haşlanarak hazırlanmış sebze yemeği (enginar, taze bakla, semizotu gibi mevsiminde taze bulacaklarınızı tercih etmelisiniz), 4 yemek kaşığı kadar bulgur pilavı, 1 kase yoğurt ya da ayran

Ara öğün: 3-4 adet ceviz veya badem içi, 1 su bardağı çilekli-naneli detoks suyu (Bu suyu bir akşam önceden hazırlayabilirsiniz. 1 sürahinin içine 5-6 adet taze çilek ve birkaç dal taze nane ekleyin ve bekletin. İşte bu kadar) Akşam yemeğine dek çok acıkırsanız ara öğün olarak 1 kase az yağlı yoğurt da tüketebilirsiniz.

Akşam yemeği: 1 kase çorba (Az yağlı kabak, mercimek ya da lahana çorbası gibi), fırında ya da buharda pişirdiğiniz sebze yemeği (az yağlı), bir büyük kase salata

Ara öğün: 2-3 adet orta boy çilek, 1 fincan yeşil çay

* Sürahilere azırladığınız zencefilli ve çilekli detoks sularını gün içinde susadıkça tüketin ve mümkünse 1 gün içinde hepsini bitirin. Ertesi gün için yine taze olarak hazırlayın. Her ikisini de bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.

Bahar detoksu yaparken nelere dikkat edilmeli?

theh2obottles

theh2obottles

Bahar nedir, detoksu nasıl yapılır anlattık ama böyle bir detoks programı uygulamaya kararlıysanız aşağıdaki noktaları da göz ardı etmemelisiniz:

  • Öncelikle eğer kronik/ciddi bir rahatsızlığınız, düzenli olarak almanız gereken ilaçlarınız ya da uygulamanız gereken özel bir perhiz varsa bu detoks programını uygulamayın, sağlığınızı riske atmayın.
  • Aynı şekilde alerjik/hassas bir bünyeniz varsa doktorunuza danışmadan ve onun önerisini almadan bu detoks programına başlamayın.
  • Detoks programları uzun süreli uygulandığında yetersiz beslenmeye sebep olabileceğinden 1 haftadan uzun süre asla uygulamayın.
  • Bu bir hafta içinde de tek tip beslenmemek için her gün kullanacağınız sebzeleri, meyveleri, atıştırmalıkları çeşitlendirin. Örneğin her gün kabak çorbası yapmak yerine bir gün mercimek, bir gün lahana çorbası yapın.
  • Detoks boyunca gün içinde bol bol su içmeniz gerektiğini unutmayın.
  • Yağ olaraksa mümkün olduğunca zeytinyağını tercih edin, yemeklerinizi haşladıktan sonra servis tabağına alıp üzerine gezdirerek kullanın.
  • Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?