Yulaf Unu Faydaları

Çok Geç Bayatlayan ve Faydalarıyla Şaşırtan Besin: Yulaf Unu

Favorilerime
Ekle

İnsanlığın buğday kadar eskiden beri tükettiği besinlerin başında aslında yulaf da geliyor. Sadece insanlığın değil, hayvanlar için de çok önemli bir besin kaynağı. Tahıllar arasında da yeri çok ayrı. Onlarca yıldır tüketilen yulafların özellikle son dönemlerde değeri arttı, günlük beslenmemizdeki yeri de bir hayli önemli olmaya başladı. Özellikle diyet yapanların ya da sağlıklı beslenenlerin en sevdikleri ürünlerden birine dönüştü. Yulafın önem kazanmasıyla birlikte yulaf unu, yulaf kepeği gibi ürünler oldukça kullanılmaya başlandı.

Peki ama nedir bu yulaf unu? Ne gibi faydaları var ve nasıl kullanılıyor? Evde yulaf unu yapılır mı? Bu ve bunlar gibi yulaf unuyla ilgili tüm merak ettiklerinizi bir bir açıklıyoruz. Yararlarıyla şaşırtan bu muhteşem besini gelin daha yakından tanıyalım.

İçindekiler

  • Yulaf unu nedir?

Yulaf Unu Nedir?

Yulaf unu, ana maddesi yulaf olan, yulafın birkaç farklı öğütülme aşamasından geçirilerek elde edilen halidir. Yulaf unu, yulaf kadar uzun yıllardır tüketilen ve sevilen bir malzeme ya da besin değil, özellikle son zamanlardaki sağlıklı beslenme trendinin artışıyla önem ve gündem kazanan isimlerden biri. Evde yapımı da oldukça kolay olan yulaf ununun diğer unlardan farkı çok daha geç bayatlama özelliğine sahip olması. Daha uzun süre tazeliğini ve lezzetini koruyan tarifleri yulaf unu sayesinde yapabilirsiniz. Ayrıca yulaf unu glisemik indeksi düşük bir un olması nedeniyle de oldukça doyurucudur. Daha iri taneli ve açık sarı ve hafif gri renklere çalan bir rengi var yulaf ununun. Gelelim evde kolaylıkla yapabileceğin unun yapım aşamalarına...

  • Evde yulaf unu nasıl yapılır?

Yulaf Unu Nasıl Yapılır?

Tazeliğine ve lezzetine güvendiğiniz yulafları kullanmanız yulaf ununuz için oldukça önemli. Ayrıca bazı yulaf türleri çok sert olması nedeniyle beklediğiniz sonucu vermeleri biraz zamanınızı alabileceği için daha yumuşak yulafları kullanmanızı öneririz. Bu şekildeki yulaflarınızı alın ve robotunuzun içerisine aktarın.

Yulaflarınız iyice un kıvamına gelene kadar robottan geçirin. Bu işlem biraz vaktinizi alabilir. Ara ara robotunuzun kapağını kaldırarak yapışan unlarınızı içerisine aktarın. Beklediğiniz un kıvamına gelene kadar bu işleme devam edin. Elde ettiğiniz yulaf ununu bir güzel eleyin.

Eledikten sonra dilediğiniz tarifte gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz unu kapalı bir kabın ya da kavanozun içerisinde saklayarak da tüketebilirsiniz.

  • Yulaf unu nasıl kullanılır?

Yulaf Unu Nasıl Kullanılır?

Yulaf ununu özellikle diyet yaptığınız dönemlerde sağlıklı bir tatlı hazırlama amacıyla kullanabilirsiniz. Tatlılara çok yakışan bu un sayesinde poğaçadan kurabiyeye, kekten ekmeğe birçok hamur işi tarifini de gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Ayrıca sütlü tatlılarınızın içerisine ilave edip kıvamlarının koyulaşmasını da yulaf unu sayesinde sağlayabilirsiniz. Pizza gibi yemeyi çok sevdiğiniz tariflerin içerisindeki beyaz unun yerine yulaf unu kullanabilir, doyuruculuğunu artırabilirsiniz.

Mutfaktaki tüm hamur işlerinizin içerisine yulaf unu ekleyebileceğiniz gibi, galeta unu ilave etmek yerine köftelerinizin içerisine yulaf unu ilave edebilirsiniz. Ayrıca yulaf unundan maske yaparak yüzünüze sürebilir, cildinizin yenilenmesine ve parlamasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Yulaf ununun faydaları nedir?

Yulaf Unu Faydaları
  • Yulaf unu içerisindeki düşük glisemik indeks sayesinde kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur.
  • Aynı zamanda tok tutarak sık sık acıkmaların ya da aniden bastıran tatlı krizlerinin de engellenmesine yardımcı olur.
  • Yulaf unun içerisinde bolca lif bulunur. Bu nedenle bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
  • İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemininizin güçlenmesine de yardımcı olur.
  • Enerji verir.
Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?