kayisi-cekirdeginin-faydalari-zararlari-2-one-cikan

Vücuda Olan Etkilerini Öğrenince Şaşırmamak İmkansız: Kayısı Çekirdeği

Favorilerime
Ekle

Kayısı çekirdeği yıllardır üzerine birçok söz söylenen, kimilerinin yararlarını öve öve bitiremediği, kimilerinse zararlarına dikkat çektiği bir besin maddesi.

Olgun bir kayısının içinde yer alan sert kabuklu çekirdeğin kurutulması ve kırılmasıyla ortaya çıkan ve birçok insanın yediği bu kısım aslında gerçekten yenebilir mi ya da bu maddeden yapılan yağlar güvenle kullanılabilir mi?

Buyurunuz, kayısı çekirdeğini tüm yönleriyle tanımanızın, aktarlarda dört mevsim bulabileceğiniz çekirdek içini ya da kayısı çekirdeği yağını kullanıp kullanmamaya karar vermenizin tam zamanı şimdi.

Kayısı çekirdeğinin faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, bir zararı var mıdır öğrenin, aklınızda soru işareti, içinizde şüphe kalmasın.

Sahi, ne işe yarıyor: Kayısı çekirdeğinin faydaları

"Kayısı çekirdeği yararlı mı yoksa zararlı mı?" tartışmaları süredursun biz onu tüm yönleriyle tanıyalım dedik, ilk sırayı kayısı çekirdeğinin faydalarına verdik.

  • Kayısı çekirdeğinin içinde A, D, K ve E vitaminlerinin yanı sıra kanserle mücadele önemli bir etki sahibi olduğu söylenen B17, başka bir isimle laetril adı bir madde de yer alıyor. Bu nedenle kayısı çekirdeği birçok konuda vücudun yanında yer alabiliyor.
  • İçindeki B17 sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu, oluşmuş olanlarınsa genişlemesini engellediği söyleniyor.
  • Bolca vitamin barındırması sayesinde kayısı çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de yaratabiliyor.
  • Bu özellikleri dışında yüksek kan basıncını dengelemede yardımcı oluyor. Bu sayede yüksek tansiyonu olanlara destek oluyor.
  • Kayısı çekirdeği, yağ olarak kullanıldığına selülitlerin görünümünü azaltıp oluşumunu önlüyor.
  • Bununla da kalmayan kayısı çekirdeği yağı, cildi nemlendiriyor, kırışıklık karşıtı bir etki yaratıyor, cildin yaşlanmasını geciktiriyor.
  • Sivilcelerin hızla geçmesine destek oluyor.
  • Kayısı çekirdeği yağı, ağrıları dindirmede de önemli rol oynuyor.
  • Haydi kullanmaya karar verdik diyelim: Kayısı çekirdeği nasıl kullanılır?

    Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor. Yağ, diğer birçok yağ gibi cilde doğrudan sürülerek kullanılabilir ama zeytinyağı gibi cilt tipinize uygun başka bir yağ ile karıştırmanız da büyük önem taşıyor.

    Aktarlardan hem doğrudan yenebilir hem de yağ haline kolayca ulaşabileceğiniz kayısı çekirdeğini tüketmeye karar vermeden önceyse bilmeniz gereken çok ciddi konular bulunuyor. Çünkü kayısı çekirdeği, yukarıda saydığımız birçok faydasının yanında aslında vücuda ölüme dek varabilen ciddi zararlar da verebiliyor.

    Yıllardır tartışılıyor, bilmeyen kalmasın: Kayısı çekirdeğinin zararları

    beatcancerwithb17

    beatcancerwithb17

    Kayısı çekirdeğinin faydalarını anlattık, nasıl kullanılabileceğini de söyledik ama kayısı çekirdeğini doktorunuza danışmadan asla ama asla tüketmemeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Çünkü kayısı çekirdeğinin içinde bulunan laetril adlı maddenin, her ne kadar kanser önleyici bir madde olduğu söylense de buna dair tartışmalar hala devam ediyor ve bu maddenin aslında vücut için geri dönülemeyecek zararlar oluşturabileceği de söyleniyor.

    Adını pek bilmesek de siyanürün üretimini kolaylaştırıldığı söylenen bu madde nedeniyle aslında vücudumuzda birçok toksin birikebiliyor. Günde 30 ila 60 adet arasında kayısı çekirdeği yenmesinin ciddi zehirlenmelere, koma haline ve hatta ölüme dek varabileceği söyleniyor. Üstelik bu sayılar söz konusu bir çocuk olduğunda 5 ila 10 arasındaki az miktarlarda bile ciddi etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle asla ama asla kayısı çekirdeğini doktorunuza danışmadan, bir çerez, bir kuru yemiş gibi yememeniz gerekiyor.

    Kayısı çekirdeği yağına geldiğimizdeyse, harici bir kullanım söz konusu olacağından bu denli ciddi zararlardan söz edilmiyor. Ağrılarınızı dindirmek, cildinizi nemlendirmek ya da kırışıklıklara, selülitlere karşı önlem almak için cildinize kayısı yağı sürmeye karar verirseniz yine de tedbiri elden bırakmamanız, zeytinyağı gibi farklı yağlarla bu yağı seyrelterek kullanmanız ve tabii her şeyden önemlisi öncesinde mutlaka konunun uzmanı doktorlara danışmanız gerekiyor.

    Sözün kısası, kayısı çekirdeğini yemeye ya da yağını kullanmaya karar vermeden önce mutlaka doktorlarınıza danışmanız, özellikle ciddi, kronik bir rahatsızlığınız varsa, hamilelik dönemindeyseniz ya da ciddi alerjik reaksiyonlar gösterebilen hassas bir bünyeye sahipseniz tüketmemeniz gerekiyor.

    Siz, siz olun, fayda sağlamak için bile olsa sağlığınızı riske atacak bir harekette, davranışta bulunmayın, aman diyelim.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    theredfox21 Nisan 2022 19:27
    Kayısı çekirdeğini ağız yoluyla yerseniz kansere herhangi bir faydası olmaz. Çünkü içinde kanseri azaltan madde olan amigdalin, ağız yoluyla alınınca vücuttaki enzimler onu parçalar ve siyanüre dönüştürür.
    Yanıtla

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?