Kabak

Vücudun Su İhtiyacını Karşılayan 12 Sağlıklı Yiyecek

Favorilerime
Ekle

Özellikle sıcak havalarda vücudumuz hiç olmadığı kadar su kaybediyor, kendini şaşırıyor, baş dönmesinden ağız kuruluğuna türlü türlü sorunla bu rahatsızlığını anlatmaya çalışıyor bize.

Kulak verin vücudunuza, dinleyin onu. Daha çok suya ihtiyacı var çünkü onun. Vücudun ihtiyacını karşılayacak suyu ona sağlayan yiyeceklere ağırlık verin mesela. Bu yiyecekler sayesinde ağzınızın tadıyla vücudunuza sağlık katın.

İşte vücudun su ihtiyacını karşılayan yiyecekler...

  • Salatalık

Salatalık

Mis kokulu, kütür kütür salatalıkların %90'dan fazlası su aslında. Bu da salatalık yediğimizde o suyun vücudumuza girdiği ve hücrelerimize pek iyi geldiği anlamına geliyor. Vücudumuza magnezyum ve potasyum sağlaması da yanımıza kar kalıyor.
  • Dolmalık biber

Dolmalık Biber

Daha bir kütür kütür, daha bir dolgun olduğu için dolmalık biber dedik ama aslında neredeyse her çeşit biberin su oranı oldukça yüksek. Bu oran dolmalık biberde %90'dan fazlaya denk geliyor, öyle düşünün.

Bu da bize dolmalık biberi yedikçe yememiz gerektiğini gösteriyor aslında. Biberde bu kadar suyun yanı sıra C vitamini ve beta karoten bulunması da vücudumuza ayrı bir iyi geliyor, hücrelerin sağlıklı çalışmasını sağlıyor, söylemesi bizden, yemesi sizden.

  • Domates

Eldeki biber acısı nasıl geçer?

Evimizin demirbaşlarından olur kendisi. Dört mevsim bulunabilse de artık, aslında mevsiminde yemek gerekiyor onu. Hem de bol bol yemek gerekiyor. Çünkü mis kokulu, sulu sulu o domatesler, hücrelerimizi dehidrasyondan kurtarıyor.

Hatta gerçek, taze ve organik domateslerin su oranının %95'lere dek çıktığı biliniyor. Üstüne bir de içindeki likopenin güneşin zararlı etkilerinden cildimizi koruması eklenince tadından yenmiyor. İyi ki varsın domates! :)

  • Çilek

null

Vücudumuza su sağlayan yiyeceklerin aslında en sevdiğimiz yiyecekler olduğunun bir kanıtını da çilek veriyor bize. Ortalama bir çilek %90'dan fazla su oranına sahip olabiliyor. Bu da onu zevkle yememiz yetmezmiş gibi üstüne bir de bol bol sağlık kazandığımız anlamına geliyor. Çilek kalp biz anlayacağınız. :)
  • Yoğurt

Yoğurt Kabı
Evde yapılanından çeşit çeşit markaya, yoğurt çok değişse de yaklaşık %80 oranında su barındırıyor içinde. Bu da onu tam bir yaz serinliği olmaya davet ediyor. Yemeklerin yanından binbir türlü tatlıya her türlü yemeğimize eşlik edip yaz serinliğimiz oluyor.

Eğer vücudunuzun çok susuz kaldığını hissediyorsanız kendinize hemen bir kase çilekli yoğurt yaparak hem çileğin hem yoğurdun dehidrasyonla mücadele etme gücünü kullanıp çifte mutluluk ve nefis bir lezzet ikilisi yakalayabilirsiniz. :)

  • Ispanak

Ispanak Salatası Tarifi

Temel Reis sağ olsun, gücümüze güç kattığını çocukluğumuzdan beri bildiğimiz ıspanak, vücudumuzdaki su kaybının da önüne geçmede yardımcı oluyor. Bugüne dek hiç bilmesek de içinde %90'dan fazla bir oranla su barındıran bu güzelim sebze, pişirilmesi durumunda da oldukça faydalı elbette. Ama siz su kaybını en hızlı şekilde önlemek istiyorsanız onu çiğ çiğ yemeyi denemelisiniz bizce. Çeşit çeşit ıspanak salatası bugünler için var işte. :)

  • Kabak

Kabak

Kabak da %90'dan fazla su oranına sahip olarak listemizde kendine hatrı sayılır bir yer edinenlerden. Zaten bu yaz sıcaklarında ağır yemekler de yenmezken, alın kabaklarınızı çeşit çeşit kabak yemekleri yapın onunla.
  • Patlıcan

Kabakta bol bol su olur da patlıcanda olmaz mı sandınız? Patlıcan da yaz aylarında kendini gösteren bir güzel olarak suyunu bol tutmayı bilmiş.

Ama hemen uyaralım, onu bol yağda kızartınca vücudunuza su sağlamak yerine bol kalori alıp zarar verebilirsiniz aksine. Bu sebeple, fırında patlıcan gibi yemeklerle tadını çıkarmayı denemelisiniz onun.

  • Iceberg ve marul

null

Göbek marul olarak da bilinen, salataların vazgeçilmez ismi iceberg, neredeyse tamamen sudan oluşuyor. Ortalama bir iceberg'te %95'e kadar varan su oranı, yaz aylarında çokça yaşadığımız dehidrasyona yani vücudumuzun su kaybetmesine engel olmada önemli rol oynuyor.

Koyu yeşil olan marullar, iceberg'lere oranla daha az su ihtiva etse de C vitamini açısından çok daha zengin olduğu için yine yaz aylarında bol bol tüketmemiz gerekenler arasına giriyor.

  • Karpuz

Karpuz Nasıl Seçilir
İçinde su hiç olmasa, hatta hiçbir işe yaramayacak bile olsa yerdik biz onu ama sağ olsun o da sevgimizi boşa çıkarmadı. Çeşit çeşit faydalarıyla vücudumuzu, lezzetiyle hepimizi mutlu etti o.

Karpuzdan karpuza değişse de içinde yaklaşık %90 oranında su bulunuyor bu yaz güzelinin. Sadece bu bile bol bol karpuz yemek için neden oluyor bize.

  • Kavun

Kavun Nasıl Seçilir

Her yaz karpuzun gölgesinde kalıyor kavun, değeri yeteri kadar bilinmiyor. Oysa karpuzdan aşağı kalır yanı yok onun da. Misler gibi kokusu, leziz mi leziz aromasıyla o da hak ediyor sofralara çıkmayı sık sık.

Üstelik türünden türüne değişiklik gösterse de yaklaşık %90 oranında su barındırıyor içinde. Daha ne yapsın, sevin onu artık.

  • Limon

Limon

Limon, en az %90 su ihtiva eden bir güzellik. Onu es geçmek olmazdı böyle bir listede. Artık doğrudan sıkıp suyunu mu içersiniz, dilim dilim yiyip yüzünüzü mü ekşitirsiniz yoksa limonata yapıp ferahlamayı mı seçersiniz, o kısmı size bırakıyoruz. Ama yaz boyu elinizden düşürmeyin diyoruz.
Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?