pizza-isitma-yontemleri-manset

Yemekleri Isıtırken İlk Yaptığınız Güzelliğe Geri Döndüren 9 Püf Noktası

Favorilerime
Ekle

Yaz gelince yemeklerin bozulma süresi de oldukça kısaldığından yemeğimizi yapıp yedikten sonra sadece soğumasını bekleyecek kadar oda sıcaklığında tutuyoruz. Sonra doğru buzdolabındaki yerini alıyor tencere tencere yemekler.

Tekrar yemek istediğimizde ise ne yazık ki pek güzel olmuyor o canım yemeğimiz. Ne ilk yaptığımızdaki kıvamı ne de damağımızda bıraktığı tadı aynı oluyor.

İşte bu sorunla kolayca baş edebilmek için birkaç püf noktası bilmemiz yetiyor aslında. E hadi, bilelim o zaman.

Not: Sizin de ısıtmayla ilgili farklı yöntemleriniz, gizli formülleriniz varsa yorum atarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Pilav yapmayı bilmek yetmiyor bazen: Pilav nasıl ısıtılır?

"Pilavı güzel yapan, her yemeği güzel yapar." derler ya, işte bu el hüneri yetmiyor bazen. İstediğin kadar taneleri tel tel dökülen bir pirinç pilavı yap, eğer onu sonradan kullanacaksan ilk haline yakın ısıtman da önemli. Isıtırken tencerenin dibine yapışmaması, pirinç tanelerinin tıkır tıkır olup sertleşmemesi ya da lapa olmaması senin elinde.

Nasıl mı? Pilavı tencerede ısıtacaksanız ocağın altını kısık ateşte açın ve pilavın üzerine ya da dibine bir miktar su ekleyin. Isıtacağınız pilavın miktarına göre değişse de suyun 2-3 kaşığı geçmemesi gerekiyor, aksi halde pilavınız lapalaşabilir, yağ ve tuz dengesi bozulacağından tadı yavanlaşabilir. Bu yüzden suyu elinizle üzerine serpme usulüyle de ekleyebilirsiniz.

Suyu ekledikten sonra da işiniz bitmiyor tabii, karıştırırken çok dikkatli olmanız, pirinç tanelerini kırmadan sakince karıştırmanız gerekiyor.

Bu yöntemi sevmeyenler için bir başka yöntem de pilavın içinde bulunduğu kabı ya da tencereyi, ondan daha büyük ve içi su dolu bir tencereye koymanız ve ardından orta derecede yanan ocağın üzerine bırakmanız. Bu sayede pilav, benmari usulü gibi suyun sıcağından yararlanarak ısınır, ısınmaya başladıktan sonra yine pirinç tanelerini kırmamaya özen göstererek karıştırmanız yeterli olur.

Tam ağzınıza layık olacak: Köfte nasıl ısıtılır?

Izgara yaptığınız ya da kızarttığınız köfte ve etler fazla geldiyse, mesela uzun bir mangal keyfinden kalanları buzdolabında sakladıysanız yeniden ilk yaptığınızda olduğu gibi ağız sulandırıcı olmasını istiyorsanız bir tava ya da tencereye köftelerinizi dizdikten sonra üzerine her köfte için yaklaşık yarım yemek kaşığını geçmeyecek şekilde su ekleyin. Ocağınızı kısık ateşte açın ve köftelerin üzerini bir kapakla kapatmayı unutmayın.

Su ısınıp buharlaştıkça köfteleriniz yumuşayacak, su bitip tencereden cızırtılar gelmeye başlayınca köfteleriniz ızgara ya da kızartma yaptığınız o ilk ana gitmiş olacaklar. Bu nefis zaman yolculuğunun tadını çıkarmak da size kalacak.

Her hali güzel ama: Makarna nasıl ısıtılır?

Öğrenci evinden en kallavi sofralara, her mutfakta kendine yer bulan makarnayı bol bol yapıp yemeye doyamıyoruz. Yine de tencerede kalan olunca doğrudan buzdolabına kaldırıyoruz. Sonra yeniden ısıtıp yemek istediğimizde ise birbirine de tencereye de yapışmış bir hamur yığını çıkıyor karşımıza. Tabii biz onu da yola getirmeyi biliyoruz.

Tıpkı pilavda yaptığımız gibi tenceredeki makarnanın üzerine bir miktar su koyuyoruz. Mümkünse suyun sıcak olmasına özen gösteriyoruz. Tencerenin kapağını bir güzel kapatıp kısık ateşte suyun buharlaşmasını, makarnaların yumuşacık olmasını bekliyoruz. Su buharlaşmaya başladığında kapağı kaldırıp makarnaları parçalamadan karıştırmayı da ihmal etmiyoruz. Su sayesinde makarna ne tencereye yapışıyor ne de birbirine karışıyor. Böylece ilk yaptığımızdan bile güzel nefis makarnamız hazır oluyor.

Dilerseniz yine pilavda uyguladığımız gibi geniş bir tencerenin içine su koyup ardından makarna dolu tencere ya da tabağı su dolu tencerenin üzerine koyarak su buharında da ısınmasını sağlayabilirsiniz. Soslu bir makarnayı ısıtmak istiyorsanız bu yöntem daha iyi olacaktır, çünkü ilk yöntemde ekleyeceğiniz su mikatrı sosun yoğunluğunu, tuzunu ve hatta yağ oranını etkileyerek daha yavan bir tat elde etmenize neden olabilir.

Akşamdan kalan sabah kahvaltın olur: Pizza nasıl ısıtılır?

pizza-isitma-yontemleri-manset

Eve pizza söylersin ya da oturur misler gibi bir pizza yaparsın. Ama açken yaptığın bu eylemler gözün doymadığı için kocaman pizzaların olmasına neden olur. Sonra iki dilimiyle doyar, kalanı da ziyan olsun istemezsin. Biz de istemiyoruz işte. Gelin, pizza nasıl ısıtılır anlatıyoruz.

Soğuk pizza dilimini alıp yağsız, susuz bomboş bir tavaya koyuyoruz, ocağın altını orta derecede açıyoruz. Tavanın kapağını sıkı sıkı kapatıp tavanın içinde buhar oluşmasını da sağladık mı, tamamdır. 6-8 dakika arasında pizzamız fırından yeni çıkmış gibi oluyor, afiyetle yiyoruz. Tavanıza uygun bir kapağınız yoksa ve koyduğunuz kapaklar tam oturmuyorsa tavayı alüminyum folyo ile kapatın. Çünkü üstünün tam olarak kapanması buhar oluşması ve bu sayede pizzanın tam istediğimiz gibi ısınması için gerekli.

Soğuk da mis oluyorlar lakin: Sarma ve dolma nasıl ısıtılır?

Buzdolabındaki dondurma kutusunda saklamanın ata sporumuz haline geldiği bu nefis tatları etli yaptıysanız ısıtmanız gerekiyor. Yoksa etin donmuş yağları damakta hoş olmayan bir tat bırakıyor. Nasıl ısıtacağımıza gelince, sarmaları ısıtmak için pişirirken tencerenin tabanına dizdiğimiz ya da fazla kalan yaprakları devreye sokuyor. Bir tenereye yine onları dizip üzerine de bir miktar su koyuyorsunuz. Sonrasında ısıtmak istediğiniz sarmaları da tencereye sıralayıp orta ateşte su buharlaşana kadar pişiriyorsunuz. Bu ısıtma işlemi, neredeyse sarmayı pişirme yönteminin aynısı. Dolayısıyla ısıttığınız sarmalar da elbette yine ilk pişirdiğiniz lezzette oluyor.

Dolmaya gelinceyse daha bir özenli olmamız gerekiyor. Çünkü içinde bolca pirinçli harç bulunan dolmalar, kolay kolay ısınamıyor. Bu durumda da fırından destek alıyor. Bir fırın kabının içine koyduğumuz dolmaların dibine bir miktar su koyup kapakla kapatarak 180 derecede ısıtıyoruz. Eğer kapağınız yoksa kabınızı dolmalara değmeyecek şekilde alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.

Son olarak, pişirdikten sonra dolmaların dibinde suyundan kaldıysa ısıtırken normal su yerine tencerede kalan soslu suyu kullanarak lezzetlerinden ödün vermemelerini garantileyebilirsiniz.

Patatesin en popüler hali: Patates kızartması nasıl ısıtılır?

Atıştırmalıkların en güzeli patates kızartmasını evde yapmayı pek seviyor ama bol bol yaptığınız için hep arttırmayı başarıyorsanız ona iyi bakın. Çünkü ısıtıp yine nefis bir hale getirebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey bir tava. Ama bu kez oluk oluk yağ olmayacak içinde. Bir tatlı kaşığı kadar olacak. Sonra patatesler yerini alacak. Orta derecede ateşte eski tazeliğine, eski çıtırtısına kavuşacak.

Ben ısıtmak için tekrar yağ kullanmak istemiyorum derseniz bir tepsinin içine alüminyum folyo koyup üzerine patates kızartmalarını yayarak fırında da ısıtabilirsiniz. Tepsiyi fırına atmadan önce fırını 220 derecede ısıtmayı unutmayın ve fırında 3 dakikadan daha uzun süre tutmayın. Patates kızartmalarınız mis olur, mis.

Nefis kokular yükselsin: Lahmacun nasıl ısıtılır?

Açlık başa vurunca hemen sayısız lahmacun yemek geliyorsa aklınıza sizin de mutfakla ilgili en önemli sorularınızdan biridir lahmacunu nasıl ısıtacağınız. Çünkü istersiniz ki o donmuş yağları çözülsün, mis kokusu yine dört bir yanı sarsın, ilk yediğinizdeki gibi çıtır çıtır olsun soğuyan lahmacunlar. E o zaman anlatalım hemen.

Eğer fırınınız varsa tepsiye yayın lahmacunları iç harcı yukarı gelecek şekilde. Sonra 200 derecede ısıttığınız fırına atıverin. Üzerine de elinizle biraz su serpiştirin ki kupkuru çıkmasın.

Eğer fırınınız yoksa tavayı yardıma çağırın hemen. Yağ koymadığınız boş tavaya serin yine lahmacununuzu boylu boyunca. Kısık ateşte ısıtın onu. Eğer çok çıtır değil biraz da yumuşak olsun istiyorsanız tavanın üzerine bir kapak koymayı da ihmal etmeyin. Lahmacununuz fırından yeni çıkmış gibi nefis oldu bile.

Evde hep olsun istersin: Patates püresi nasıl ısıtılır?

Yemeklerin en güzel eşlikçilerinden patates püresi soğuyunca sertleştiğinden onu ısıtmayı bilmek önemli. Isıtması biraz bol malzemeli ama. Genelde sudan destek alarak ısıttığımız diğer yemeklerin aksine patates püresini yapıldığı malzemelerden tereyağı ve sütle ısıtmak gerekiyor.

Küçük bir kasedeki patates püresi için 3 yemek yaşığı süt ve 1 çay kaşığını geçmeyecek kadar tereyağını tavada yağ eriyinceye kadar ısıtın. Ardından püreyi içine atıp ısıtma işlemine devam edin. Bu sırada ocağın altı kısıkta olmalı ve püreyi bol bol karıştırmalısınız. Püre kaynıyor gibi kabarcıklar çıkarmaya başladığında ısıtma işlemi tamamlanmış demektir.

Eğer tavayla uğraşmak istemiyorsanız bir diğer yol da yine aynı miktar süt, tereyağı ve püreyi kilitli bir poşete (ısıya dayanıklı olmasına dikkat ederek) koyun ve sıcak suyun içine bırakın. Yaklaşık 10 dakika içinde tereyağı eriyecek, tüm malzemeler ısınacaktır. Ardından poşet içinde püreyi ve eklediğiniz malzemeleri iyice harmanlayarak servis tabağına alabilirsiniz.

En önemlisi: Anne sütü nasıl ısıtılır?

mutfakteyze

mutfakteyze

Bebeklerin biriciği anne sütü, en değerli besin aslında. Onun nasıl ısıtılacağını bilmek de önemli. Eğer bebeğiniz için fazla gelen sütünüzü buzdolabında muhafaza ediyor, bebeğinize verirken çok soğuk içirmek istemediğinizden ne yapacağınızı, o sütü nasıl ısıtacağınızı bilemiyorsanız sizi böyle alalım.

Aslında çok basit bir şekilde, bebeğinize hiçbir zarar vermeden sütünüzü ısıtabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, sütünüzü buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcakığında bir süre bekletmek, ardından biberon ya da içine su girmeyecek kabıyla birlikte onu, sıcak su dolu bir kaseye koymak. Suyun sıcağıyla hafif hafif ısınmaya başlayan anne sütünü bebeğinize güvenle içirebilirsiniz.

Önemli not: Tüm bu uygulamaları yaparken buzdolabından çıkardığınız yemeğin önce oda sıcaklığında bir süre durmasına izin verin. Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yapacağınız ısıtma işlemi yemeklerin yapısını bozabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?