Kayısı

Favorilerime
Ekle

Kayısı; çilek ve yaban mersini gibi gülgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. 2-10 metre uzunluğunda, tüysüz ve dikensi bir bitki olan kayısı, sarımsı-turuncu renkte meyveler verir. Kayısı ağacı, yazların sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde, dağların bol güneş alan güney yamaçlarında yetişmektedir.

Kayısı nasıl kullanılır?

Kuru ya da yaş olarak yenilebilen kayısı; meyve suyu, reçel ve komposto yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca kayısının çekirdeğinden yağ elde edilir. Yemeklik yağ olarak da tüketilen kayısı çekirdeği yağı, ceviz ve fındık benzeri aromasıyla yemeklerde baskın bir tat oluşturmaz. Kayısı çekirdeği yağı, cilt ve saç bakımının yanı sıra aromaterapi amaçlı tercih edilen bitkisel yağların başında gelmektedir.

Kayısının faydaları nelerdir?

-Tansiyonu düşürücü ve kanseri önleyici özelliklere sahip olan kayısı, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.

-Beta karoten yönünden zengin olan kayısı, mide ve akciğer kanserleri için şifalı etkilere sahiptir.

-Potasyum eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkların ve depresyonun giderilmesine yardımcı olur.

-İçinde bol miktarda A, B, C ve P vitamini bulunan kayısı son derece besleyici ve iştah açıcıdır, aynı zamanda vücuttan toksin atılmasını sağlar.

-Bedensel ve zihinsel yorgunluğa karşı faydalıdır. Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını destekler.

-İyi bir demir kaynağı olan kayısı, kansızlığın tedavisine yardımcıdır. Antioksidan etkisiyle cilde nem ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

-Kayısı kompostosu, idrar söktürücü etkiye sahiptir ve kabızlığı giderir.

Kayısı nerede yetişir?

Kayısı; Asya, Güney Amerika, Avustralya, Afrika ve Akdeniz kıyılarında; ülkemizde ise nemin yoğun olduğu Doğu Karadeniz ve kışların sert geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi hariç olmak üzere hemen her ilde yetişmektedir. Ülkemizde kayısı yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı yöreler; başta Malatya olmak üzere, Sivas, İçel, Antalya, Erzincan, Kars, Elazığ ve Iğdır olarak sıralanabilir. Türkiye, dünya kayısı üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Kayısı ihraç eden ülkeler; Fransa, Macaristan, İtalya, Yunanistan ve İspanya'dır. Aynı iklim kuşağında yer alan Türkiye'nin yaş kayısı dış satımı oldukça azdır. Bununla birlikte ülkemiz, kuru kayısı ihracıyla öne çıkmaktadır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?