Kuş Üzümü

Favorilerime
Ekle

Kuş üzümü çok eski dönemlerden beri Yunanistan’ın güneyindeki Zakintos(Zante) Adası'nda yetiştirilmektedir. Hatta bu sebeple kuş üzümü bu adanın ismi olan Zante ve bu üzüm türünün tüm Akdeniz’e ihraç edilmesini sağlayan liman olan Corinth adıyla da bilinmektedir. Ülkemizde ise kuş üzümü özellikle Manisa’da, Isparta’nın Senir ve Mersin’in Gülnar ilçelerinde yetiştirilmektedir.

Kuş üzümü bitkisi siyah, beyaz ve pembe olmak üzere üç değişik renkte meyve vermektedir. Bu türlerden siyah olanı en yaygın tür olup aynı zamanda kurutulmaya yöneliktir. Oldukça küçük meyvelere sahip olan kuş üzümünün asitlik seviyesi de düşüktür. Sulu ve lezzetli meyvelere sahip olan kuş üzümünün meyve kabukları da oldukça incedir. Erken olgunlaşan kuş üzümü meyveleri, kurutulduklarında yumuşak bir gövdeye ve mayhoş bir tada sahip olurlar.

Kuş üzümü nasıl tüketilir?

Kuş üzümü en yaygın olarak kurutulmuş halde tüketilmektedir. Kurutulmuş kuş üzümü Türk mutfağında özellikle dolma ve sarmanın iç harçlarında ve iç pilav yapımında çam fıstığı ile birlikte kullanılmaktadır. Bunun yanında aşure ve zerde gibi tatlı türlerinde de kuş üzümüne sıklıkla yer verilmektedir. Kuş üzümü taze olarak da tüketilmektedir. Ayrıca kuş üzümünden reçel ve sos da yapılabilmektedir.

Kuş üzümünün içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Kuş üzümünde öne çıkan besin öğesi diğer çoğu üzüm türünde olduğu gibi glikoz yani şekerdir. Bunun yanında kuş üzümü C vitamini bakımından da zengindir. C vitamini haricinde kuş üzümünde A ve B vitaminleri ve kalsiyum minerali de bulunmaktadır. Lifli bir besin olan kuş üzümünde bulunan antosiyaninler ise antioksidan görevi görmektedir.

Kuş üzümünün faydaları nelerdir?

- Siyah kuş üzümlerinin kaynatılıp, dinlendirilen suyunun öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.

- Siyah kuş üzümünden elde edilen jölenin sıcak su ile karıştırılarak tüketilmesi soğuk algınlığına iyi gelir.

- Antioksidan içeriğinde dolayı kuş üzümünün kanser hastalığının ilerlemesini engellediğine inanılmaktadır.

- Kırmızı kuş üzümü bitkisinin yapraklarının ağrılara iyi geldiği ve bağırsakları temizleyici etkisi olduğunu düşünülmektedir.

Görselin kaynağı: http://www.danish-schnapps-recipes.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?