elma

Elma

Favorilerime
Ekle

Gülgiller familyasına ait olan elmanın ilk olarak; Orta Asya, Kuzey Anadolu ve Rusya'da ortaya çıktığı bilinmektedir. En yakın akrabaları malta eriği ve armuttur. Elma ağacının boyu 5-12 metreye kadar uzayabilmektedir. Eski Türkçe'de "alma" şeklinde telaffuz edilen ismi, meyvenin rengi olan kırmızıdan gelmektedir. Tarih boyunca 1000 farklı elma türü üretildiği tahmin edilmektedir. Amasya, Golden, Hüryemez, Jonathan, Starking gibi pek çok farklı çeşidi bulunan elma, sıcaklığı sevmeyen ve -35 derece soğuğa kadar dayanabilen bir meyvedir.

Elma nasıl kullanılır?

Elma çiğ olarak yenebileceği gibi, aynı zamanda suyu, sirkesi, pekmezi, çayı ve kompostosuyla da tüketilebilmektedir. Elmayı kabuğuyla birlikte yemek, çok daha besleyicidir. Soyulmadan yenilen elma, hem sindirim sistemini çalıştırır, hem diş sağlığını olumlu yönde etkiler. Elma ve elma suyu cilt bakımı için oldukça yararlıdır. Taze sıkılmış elma suyu, yüz ve boyun bölgesine uygulanarak kırışıklıklıkların oluşması geciktirilebilir. Bir miktar elma sirkesi suyla seyreltilerek cilt bakımında ve saçlara parlak bir görünüm kazandırmak için kullanılabilir.

Elmalar nasıl saklanır?

Elma; serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde, meyve rafları ya da düz kutular içinde saklanmalıdır. Elmalar havalandırması bulunan bir kilerde muhafaza edilebilir. Yalnızca sağlıklı ve hasarsız meyveler stoklanmalıdır. Sapsız elmalar çabuk çürüyeceğinden hızla tüketilmelidir. Elmalar haftada bir kez kontrol edilerek çürükleri ayrılmalıdır. Aksi takdirde sağlam elmalar da çürüyebilir. Elmalar, çabuk kurumalarını önlemek için polietilen torbalarda saklanabilir.

Elmanın faydaları nelerdir?

-Kolesterolü düşürmeye yardımcı olan elma, içeriğinde bulunan çözünebilir liflerle, kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterol seviyesini yükseltir.

-Bileşimindeki pektinle uzun süre tokluk hissi sağlayan elma, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.

-Haftada en az 5 kere elma tüketilerek, solunum yoluyla ilgili şikayetler önlenebilmektedir.

- Düzenli olarak elma yiyen kadınların çocuklarında astım gelişme riskinin daha az olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır.

-Antioksidan etkisinin yanı sıra içerdiği yüksek miktarda E ve C vitaminleriyle bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.

-Armut, yaban mersini ve elmanın içinde bulunan antosiyaninler, tip 2 diyabeti önleyici etkiye sahiptir.

-Asetilkolin artışını sağlayan elmanın, sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.

-Alzheimer gelişimini minimuma indirerek hafızayı canlı tutar.

-Elmadaki kimyasallar, kolon kanserini önlemeye yardımcı olur. Elmanın içindeki çözünen ve çözünmeyen lifler, zararlı maddelerin dışkıyla vücuttan atılmasını sağlayarak kanseri önlemektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?