visne-receli-puf3

Kolay Çekirdek Çıkarma Yöntemleriyle: Vişne Reçelinin Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Yılın dört gözle beklenen, iple çekilen zamanı geldi çattı! Yazın bize en nefis hediyelerinden biri olan, hafif ekşi, hafif tatlı vişneler dallarda görünmeye başladı. Yazın içimizi serinleten o nefis vişne suları, yemek sonralarında tatlı bir bitiş yapmamızı sağlayan kompostolarıyla vişnenin yeri çok başka! Tatlılara pek yakışan sosunu da söylemeden edemeyeceğiz. Vişne denilince bir tarif var ki yeri çok ayrı. Sıcacık bir dilim ekmek, üzerine tuzlu bir peynir ve vişne reçeli keyfinin yerini çok az şey tutar bu hayatta. Vişnenin o mayhoş tadı reçelle zirve yapar.

Mevsimi kısacıkken, vişneleri taze taze bulabiliyorken gelin onların lezzetini tüm yıla yaymak için reçeller hazırlayalım. Kolay çekirdek ayıklama yöntemiyle ve bilinmesi gereken püf noktalarıyla karşınızda!

Vişne reçelinin püf noktaları

visne-receli-puf1

Aldık mı taze taze vişnelerimizi? Hadi başlayalım ilk olarak vişneleri ayıklayın. Saplarından, yapraklarından varsa içlerinde çürümüş ezilmiş olanları mutlaka çıkarın ki reçelimizin lezzeti bozulmasın. O sırada cam kavanozları sıcak suda temizleyerek ya da kaynatarak steril hale getirip soğutun. Reçelin ön hazırlık aşaması tamam!

chelanfresh.com

chelanfresh.com

Şimdi sıra geldi vişnelerin çekirdeklerini ayıklama kısmına. Vişne çekirdeklerini çıkarmak için özel aparatlar var. Ancak evinizde bu aparatlardan yoksa pipet, ince bir tahta çubuk, çengelli iğne gibi araçlarda da vişnelerinizin içindeki çekirdekleri vişnenin dışına zarar vermeden çıkarabilirsiniz. Vişnelerin çekirdekleri çıkarken suları da çıkacaktır. Bu nedenle reçeli yapacağınız tencereyi bu aşamada elinizin altında tutmanızı öneririz. Vişne çekirdeğini kolaylıkla çıkarmak isteyenler için şu içeriğimize göz atmanızı öneririz: Artık Vakit Kaybı Yok: Vişne Çekirdeği Aslında Nasıl Çıkarılır?

visne-receli-puf2

Vişne hafif ekşimsi bir lezzete sahip olduğu için şeker miktarını doğru koymak oldukça önemli. Reçelinizin çok koyu ya da sulu olmaması için 1 kg vişneye 1 kg toz şeker ilavesi oldukça ideal olacaktır. Ancak daha az şekerli seviyorsanız miktarını azaltabilirsiniz. Vişne üzerine toz şekeri ilave ederek en az 2-3 saat, ideali bir gece dinlendirin. Vişneler iyice sularını salmış olacaklardır. Ardından ocağın üzerine alın. Hem çekirdeklerini çıkarırken çıkan suları olduğundan hem de şekerle bekledikleri için ekstra bir içme suyuna pek ihtiyaç duymayabilirler. Yine de ihtiyaç halinde ilave etmenizi öneririz.

visne-receli-puf3

Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükleri ara ara almanızı öneririz. Reçeli ocaktan almadan 5 dakika önce muhteşem bir kıvamda olması için limonunu ilave edip 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Limon ilavesinden sonra çok kaynatırsanız koyu bir kıvam elde edersiniz. Reçeliniz ilk sıcağını attıktan sonra steril edilmiş cam kavanozlara aktarıp kapaklarını sıkı sıkı kapatın. Ters çevirip oda sıcaklığında ılınmasını sağlayın. Bu aşama vişne reçellerinizin daha uzun süre dayanması için oldukça önemli. Sıcakken kavanozlara doldurup kapağını kapatmak havayla temasını kesecektir. Reçellerinizi doğrudan gün ışığı almayan serin ve kuru bir yerde dinledirebilir, dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?