Probiyotik Gıdalar

Probiyotik Nedir, Vücudumuzdaki Hangi Bakteriler Probiyotik Görevi Görür?

Favorilerime
Ekle

Vücudumuzda her 1 adet insan hücresine karşılık 9 adet mikroorganizma hücresi bulunduğunu biliyor musunuz?

Yani hücrelerimizin %90’ı mikroorganizma hücrelerinden oluşuyor. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından 2007 yılında başlatılan “İnsan Mikrobiyom Projesi”, öncelikle insan mikrobiyomunun insan sağlığını nasıl etkilediğine odaklandı. Eğer bir mikroskop kadar keskin bir görüşe sahip olabilseydik, insan vücudunun yaşayan tek bir organizma olmadığını, aslında çok sayıda organizmadan oluşan bir ekosistem olduğu gerçeğini görürdük.

“Mikrobiyom” adını verdiğimiz ve birlikte simbiyotik bir yaşam sürdürdüğümüz bu mikroorganizmalar bir yandan sindirime yardımcı olup ihtiyacımız olan fakat vücudumuz tarafından üretilmeyen besin maddelerini bize sağlarken, diğer yandan bizleri hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı koruyorlar. Ve bağırsaklarınızda ne kadar iyi huylu mikroorganizma varsa, obezite dahil birçok hastalığa karşı o kadar savunmanız var demektir.

İçindekiler

  • Probiyotik nedir?

Probiyotik Nedir

Probiyotik, “hayat için” anlamına gelen bir kelimedir ve yararlı bakterileri içeren diyetsel destekçilerdir. Aslına bakılırsa bakteri kelimesi hepimizde negatif bir yaklaşım uyandırmakla beraber, birçok bakteri türünün insan yaşamında yararlı etkileri günümüzde kanıtlanmış durumdadır.

Yeni doğan her bebek, yaşama merhaba dediğinde sağlıklı bağırsak yapısına sahiptir. Ancak yıllar itibarıyla; geçirilen enfeksiyon hastalıkları, kullanılan antibiyotikler, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol kullanımı ve stres gibi durumlar, vücudumuzdaki yararlı bakterilere zarar vererek kabızlık, ishal ve hatta kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olurlar.

  • Vücudumuzdaki bakterilerin görevi nedir?

Probiyotik Bakteriler

Bağırsaklarda yer alan yararlı bakteriler bağışıklık sisteminin olgunlaşması ve hastalıklara karşı direnç sağlaması açısından önemlidir. Yani bağırsaklardaki yararlı bakteriler, vücuda giren ve hastalık yapıcı özelliğe sahip mikroplara ve alerjik maddelere karşı savunmacı bir görev üstlenir.

Bağırsaklarda yer alan kötü ve iyi ya da başka bir değişle, hastalık yapıcı (patojen) ve yararlı bakteriler sürekli bir yarış halindedirler. Daha açık söylemek gerekirse bu bakterilerin tümü, bağırsakların yüzeyinde yer kapabilmek için sürekli rekabet halindedirler. Hayat süresince yaşanan birçok faktör (kötü beslenme, stres, antibiyotikler gibi) yararlı olan bakterilerin sayısında azalmaya neden olurken, hastalık yapıcı etkisi olan bakterilerin sayısında artışa neden olur.

Başlangıçta sadece gaz şikayeti, şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi şikayetler görülebilirken, ileri aşamalarda ölümcül hastalıklara neden olabilecek bağırsak sorunları ortaya çıkabilir.

  • Probiyotik bakteriler nelerdir?

Probiyotik Gıdalar

Probiyotik olarak görev alan birçok bakteri türü bulunmaktadır.

Bunlardan en çok bilinenleri:

• Kolon ve karaciğerin temizlenmesinde ve bu organların sağlığının devamında yardımcı görev alan Bifidobacterium longum
• İltihaplanmaların azaltılmasında yardımcı olan Lactobacillus planetarium
• Kalın bağırsak ve genital bölgede çoğalabilecek mayaları engelleyen ve ishal oluşumunu kontrol altına alan Bifidobacterium bifidum
• Ölümcül bir bakteriye karşı savunma sağlayan (Listeria bakterisi) ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini harekete geçiren Lactobacillus casei
• Sindirime yardımcı görev yapan Lactobacillus acidophilus bakterileridir.

Probiyotikler hakkındaki ilk yazımızda genel olarak vücudumuzdaki bakterilerin görevlerinden ve probiyotik anlamda faydalarından bahsettik. Bundan sonraki yazımızda ise marketlerde satılan probiyotik ürünlerin faydalarından ve ilaç olup olmadıklarından bahsediyoruz: 


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?