Kavun Dolması Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağından Günümüze Gelen 15 Nefis ve Farklı Yemek Tarifi

Favorilerime
Ekle

600 yıldan fazla ayakta kalmış Osmanlı İmparatorluğu bu uzun yıllar içinde birbirinden farklı kültürlerle, milletlerle ve coğrafyalarla olan etkileşimi en fazla mutfağına yansımış gözüküyor. Öyle ki Osmanlı mutfağı görüp görebileceğiniz en zengin mutfaklardan biri.

Özellikle et yemeklerinin hüküm sürdüğü saray mutfağından bazıları yıllar içinde unutulup gitmiş olsa da bazı lezzetler hala hayatımızda. Biz de bu nefis yemek tariflerini hatırlarken tariflerini de verelim ve sultanların ağzına layık yemekleri sizinle de paylaşalım istedik.

Afiyet ve sağlıkla...

  • Yumurta-yı hümayun tarifi

Yumurtanın diğer malzemelerle olan uyumu Osmanlı zamanında birbirinden farklı ve dikkat çekici tariflere de hayat vermiş durumda. Pastırmalı yumurta olarak da yorumlayabileceğiniz yumurta-yı hümayun da bunlardan biri.

Bol soğanlı: Yumurta-yı hümayun tarifi

  • Düğün çorbası tarifi

Osmanlı mutfağına ait ve hala günümüzde en sık yapılan çorba tariflerinden biri düğün çorbası. Osmanlı mutfağının ete düşkünlüğünü de özetleyen bu çorbada gerdan eti kullanılıyor.

Çok doyurucu: Düğün çorbası tarifi

  • Vişneli yaprak sarma tarifi

Osmanlı döneminde ağzın tadının bilindiğine işaret bir tarif bu. Halihazırda bayıldığımız yaprak sarma bu sefer vişne desteğiyle sofralarınıza tat katmaya geliyor.

Böyle de çok daha güzel: Vişneli yaprak sarma tarifi

  • Babagannuş tarifi

Günümüzün en sevilen mezelerinden ve sıklıkla da Hatay yöresinde yapılan babagannuşun kökeni aslında Osmanlı'ya dayanıyor. Közlenmiş patlıcan ancak bu kadar lezzetli olabilirdi.

Meze dediğin: Babagannuş tarifi

  • Lor köftesi tarifi

Osmanlı saray mutfağı köfte çeşitleri açısından pek zengin. Bunlardan biri ve en ilginçlerinden biriyse lor peyniriyle yapılan bu nefis köfte. İlk fırsatta denemeli.

Bu halini de çok seveceksiniz: Lor köftesi tarifi

  • Patlıcanlı pilav tarifi

Osmanlı mutfağında büyük yeri olan patlıcanın dahil olduğu en güzel tariflerden biri patlıcanlı pilav tarifi. Bu nefis lezzet için saray mutfağına ne kadar teşekkür etsek az.

Sen ne güzelsin: Patlıcanlı pilav tarifi

  • Papaz yahnisi tarifi

Soğan yahnisi olarak da bilinen papaz yahnisi aslında Osmanlı, Rum, Ermeni ve Gürcü mutfağının ortak lezzeti. Günümüzde özellikle Kırklareli yöresinde hala yapılan bu lezzet sofranıza çok yakışacak.

Arpacık soğanları göreve: Papaz yahnisi tarifi

  • Patlıcan mücveri tarifi

Her ne kadar şu an mücver denince aklımıza direkt olarak kabak mücveri gelse de Osmanlı zamanında mücver birçok malzemeden hazırlanıyordu. Patlıcanla olduğu kadar kadayıf, ciğer ve hatta taze fasulye ile bile mücver yapılıyordu.

O zamanki adı "mücmer": Patlıcan mücveri tarifi

  • Acem pilavı tarifi

Her Osmanlı tarifinde olduğu gibi yine malzemesine dolgu bir tarifle karşınızdayız. Osmanlı pilavı olarak da adlandırılan, günümüzde ise Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş bu pilavı çok seveceksiniz.

Ona sofranızda yer açın: Acem pilavı tarifi

  • Tas kebabı tarifi

Et yemeklerine düşkün olduğunu bildiğimiz saray mutfağından günümüze kadar hiç popülerliğini yitirmemiş olan tas kebabının aslında ismini bakır taslarda pişirilmesinden aldığını biliyor muydunuz?

Kebap dediğin sulu da olur: Tas kebabı tarifi

  • Taze fasulye mücveri tarifi

Patlıcan mücveri tarifinde bahsettiğimiz gibi Osmanlı mutfağında mücver birçok farklı malzemeyle yapılıyordu ve bunlardan biri de taze fasulye mücveriydi. Öyleyse Türk mutfağına ait ilk yemek kitabı, 1844 yılında basılmış olan "Melceü’t-Tabbahin" (Aşçıların Sığınağı) adlı eserin sahibi Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa’nın tarifiyle, karşınızda taze fasulye mücveri.

Lezzeti efsane: Taze fasulye mücveri tarifi

  • Kavun dolması tarifi

Şimdi sıkı durun! Osmanlı mutfağının en görkemli tariflerinden biriyle tanışmanızı istiyoruz. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt’ın sünneti için hazırlanan kavun dolması tüm heybetiyle karşınızda.

Tatlıyla tuzlu uyumu: Kavun dolması tarifi

  • Lalanga tarifi

"Osmanlı'da hiç hamur işi yok mu?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. İşte buna en iyi cevabı lalanga veriyor. Kahvaltılara da çok yakışan lalangayı yapmak üstelik çok da basit.

Pratik lezzetler arayanlara: Lalanga tarifi

  • Piliç Topkapı tarifi

İsminden de anlaşılabileceği Topkapı Sarayı mutfağında doğan bir tarif piliç Topkapı tarifi. Yumuşacık pişmiş bir tavuğa sarılmış nefis bir iç pilavdan oluşan bu tarif evinize saraylara yakışır bir sofra kurdurtacak.

Misafirlerinizi şaşırtın: Piliç Topkapı tarifi

  • Keşkül-ü fukara tarifi

Keşkül-ü Fukara Tarifi

Keşkül-ü Fukara Tarifi

Geleneksel sütlü tatlılarımızın en sevilenlerinden keşkülün yapımı Osmanlı'dan bu yana biraz değişime uğramış durumda. Bu orijinal keşkül tarifinde örneğin un ya da nişasta yok; bolca badem var.

Bildiğiniz gibi değil: Keşkül-ü fukara tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?