Kabağı en çok hangi tarifte seviyorsunuz? diye sorsak, birçoğunuzdan mücver yanıtını alacağımızdan eminiz. Yanında yoğurt sos, sarımsaklı mayonez gibi lezzetlerle servis edildiğinde tadına doyamıyoruz bu lezzetin. Hele annelerimizin elinden çıkma o mücverler yok mu, hani şu çıtır çıtır, tam kıvamında pişmiş olanlar... Yağ çekmeden, mükemmel bir şekilde kızaran mücverlerin sırlarını annelerimizden aldık sizler için. Onların usulüyle kabak mücverin tüm püf noktalarını veriyoruz.
Kabak mücver yaparken mücverinin içi tam pişmeyenler, çıtır çıtır olmayanlar, yağ çekip lezzeti bozulanlar varsa, bundan sonra bu problemi yaşamayacaklar. Tarifini herkesin soracağı şahane kabak mücverler yapmak isteyenler için bir bir anlatıyoruz, hadi siz de alın notlarınızı!
Kabak mücverin püf noktaları
Patates mücverinden fasulye mücverine, pırasa mücverinden alabaş mücverine kadar onlarca farklı çeşit mücver tarifi var. Ancak bu tariflerin arasında en klasiği ve sevileni elbetteki kabak mücver tarifi... Bugün sizlerle kabak mücverin püf noktalarını paylaşacağız ama bu püf noktalarını diğer mücver çeşitlerinde de uygulayabilirsiniz. Kabak mücverin ana maddesi kabak su oranı oldukça yüksek bir sebze. Bu nedenle kolaylıkla su salabiliyor, kıvam ve lezzet kayıpları yaşanabiliyor. Bunun yaşanmasının önüne geçmek için en önemli çözüm ise kabağın suyunu güzelce sıkmaktan geçiyor.
Kabağınızı rendelerken ortadaki çekirdekli ve sulu kısımlarını rendelememeye özen gösterin. Rendelediğiniz kabakları temiz bir tülbentin üzerine aktarıp, tülbetin uçlarından toparlayın ve altına bir kap koyun. Tülbetinizi sıkarak kabağın suyunun iyice çıkmasını sağlayın. Bu işlemi kabakta su kalmayana kadar tekrar edin. Suyunu çıkarmak için süzgecin üzerine rendelenmiş kabaklarınızı alıp bastırarak ya da iki elinizle rendelenmiş kabaklarınızı parça parça alıp sıkma yöntemini de kullabilirsiniz. Ardından bir kaba alın ve harcı hazırlamaya başlayın. Suyunu ne kadar iyi sıkarsanız pişerken dağılma ya da yağ çekme riski azalatacaktır.
Sıra geldi kabak mücveri diğer malzemelerle buluşturmaya. İçerisine bir bağlayıcı koymak önemli. Bu bağlayıcı da yumurta. Tam kıvamında bir mücver tarifi yapmak istiyorsanız içerisine mutlaka yumurta koymayı ihmal etmeyin. Un da bir diğer önemli malzemelerin başında geliyor. Az un koyarsanız mücverinizin pişerken dağılır. Çok un koyarsanız da un tadı almış olursunuz. Bu nedenle koyduğunuz kabak miktarına ve tarifinize bağlı kalmayı ihmal etmeyin. Kabak mücveriniz harcına kullandığınız peynir de oldukça önemli. Kaşar peynir gibi ısıya dayanıksız, çabuk eriyen bir peynir kullanırsanız veya çok yağlı bir peynir kullanırsanız mücverinizde dağılmalar ya da yer yer yanmalar meydana gelebilir. Bu nedenle hafif sert bir beyaz peynir ya da lor peyniri kullanmanızı öneririz. Kaşar ya da başka bir peynir kullanacaksanız da harca mutlaka soğukken ekleyin ki pişerken çabucak kendilerini bırakmasınlar. Harcınızın macun gibi bir kıvamda olmasına özellikle dikkat edin.
Gelelim kızartma ve şekil verme aşamasına. Yağ çekmemesi için kullanacağınız yağı zeytinyağı olarak tercih etmenizi öneririz. Zeytinyağı kızartmalarda en az yağ çeken ve ısıya en dayanıklı yağların başında gelir. Konuyla ilgili yazımızı merak edenleri şuradan alalım: Yemeklerde Zeytinyağı Kullanımı Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken 5 Mühim Nokta Bu nedenle kızartma yağı olarak zeytinyağını da tercih edebilirsiniz. Şekil verirken de bir kaşığa harçtan doldurup, diğer bir kaşıkla kızgın yağa dikkatli bir şekilde iterek aktarabilirsiniz. Bir tarafı hafif kızarmadan mücverlerinizi diğer tarafına çevirmeyin.
Yorumlar
0