Henüz yapım aşamasındayken bile çiğ çiğ yemek istediğimiz kurabiye hamurları... Kokusuyla bizi cezbeden, fırından çıktığı an soğusa da yesek diye dört gözle beklediğimiz bu kurabiye tariflerinin mutlu edemeyeceği çok az insan vardır şu hayatta. O ağızda dağılan kıvamının sırları da mevcut. Kurabiye yapmak, özellikle de iyi bir kurabiye yapmak malzeme seçimi ve onların sıcaklıklarını doğru bir noktadayken buluşturmakla ilgili. Kurabiye hamurlarının içinde kullanıldığı yağlar bile onlara doku, yapı ve şekil farklılığı veriyor. En önemli malzemesi ise birbirine bağlamaya yardımcı olan un ya da nişasta.
Bütün kurabiye hamurlarında un kullanılmıyor. Nişastanın undan rol çaldığı ve bambaşka bir kıvam verdiği durumlar mevcut. Peki bunun nedenlerini ve kurabiyeler arasında ne gibi farklılıklar olduğunu hiç merak ettiniz mi? Kurabiye hamurlarını inceleme altına alıyoruz. İkisi arasındaki farkları öğrenerek bambaşka lezzetler elde etmeniz mümkün. Hazırsanız hadi gelin, kulak kabartın. Biz anlatmaya başlıyoruz.
Kurabiyelerde un ve nişasta kullanmanın farkı
En klasik tariflerde hep un kullanılıyor. Un, birleştiği yağdan yağa göre etkisi farklılaşmakla birlikte genel olarak daha tok kıvamlı, daha homojen görünümlü kurabiyeler elde etmenize yardımcı oluyor. Sıvı yağ ile birleştiğinde daha zor şekil alan ancak daha iyi tutan bir kıvamı oluyor. Bol tereyağı ile birlikte daha bir ağızda dağılan kıvamı oluyor. Ancak unla denediğiniz çoğu kurabiye tarifi içerisine sirke gibi koruyucu maddeler koymadığınız müddetçe daha kısa sürede bozulmaya yüz tutuyor.
Ancak nişasta kullanarak hazırlanan kurabiye tarifleri daha uzun süre tazeliğini koruyor. Bayatlamayan kurabiyelerin sırrı nişasta kullanmakta saklı. Nişastayla hazırladığınızda kurabiye hamurunun tam olarak tutması bazen mümkün olmayabiliyor ve daha fazla ilave etmeniz gerekebiliyor. Homojen görünmediği zamanlar olabiliyor. Bunlara rağmen nişasta kullanarak yaptığınız kurabiyeler yine içerisinde kullanılan yağa bağlı değişmekle beraber genel olarak daha ağızda dağılan bir kıvam sağlıyor.
Yorumlar
3