Özellikle kas ve kemik sağlığı için gerekli olan mineral ve vitaminler içeren etin sağlığımıza birçok faydası var. B6, B12 vitaminleri ile beyin sağlığı açısından oldukça faydalı olan, alyuvarların çoğalmasına katkıda bulunarak kan sağlığının korunmasını destekleyen ve aneminin önüne geçen, hafızayı kuvvetlendiren, enerji veren, protein deposu olmasıyla kasları güçlendiren kırmızı et diğer yandan bazıları için sindirimi kolay bir yiyecek olamayabiliyor.
Diğer deyişle bazılarımızın sindirim sistemi eti tam olarak sindiremiyor ve bu durumda vücut bazı işaretler veriyor. Eğer aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı sizde de mevcutsa et tüketiminizi gözden geçirmeli, doktorunuzun tavsiyesiyle beslenmenizde değişime gitmelisiniz.
Sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız
Et yağ açısından zengin bir besin. Yağların vücut tarafından sindirilmesi daha fazla zaman alıyor, bu yüzden ertesi gün kabızlığa neden olabiliyor. Dana, kuzu eti gibi kırmızı etlerde bulunan yüksek demir sonucu bazı bünyelerde kabızlık meydana gelebiliyor.
Sürekli kendinizi aç hissediyorsanız
Yemekten yeni kalkmış olmanıza rağmen kendinizi aç hissediyorsanız bu çok fazla protein aldığınızın bir işareti olabilir. Yeterince karbonhidrat almazsanız kan şekeriniz düşer, bu da kendinizi aç hissetmenize neden olan serotonin düzeyinin azalmasına neden olur.
Gözlerinizin altında mor halkalar oluşmaya başladıysa
Gözlerinizin altında beliren mor halkaların tek nedeni uykusuzluk ya da yorgunluk olmayabilir. Zira eti tam olarak sindiremiyor olmak da bu nahoş duruma sebebiyet verebilir. Bağırsaklara ve kan sistemine karışan sindirilmemiş et vücut tarafından "yabancı" madde olarak algılandığı için bedeniniz bu yabancı maddeyle savaşmak için antikorlar üretir. Bunun sonucunda da göz altında bu koyu renkli halkalar meydana gelebilir.
Tansiyonunuz yükseliyorsa
Yüksek tansiyon da aşırı kırmızı et tüketiminin bir sonucu olabilir. İşlenmiş ve pişmiş et çok yüksek oranda sodyum içerir. Doymuş yağ olarak da zengin olan etin aşırı tüketimi kişilerde yüksek tansiyona ve buna bağlı kalp hastalıklarına yol açabilir.
Hoş olmayan bir ağız ve vücut kokusu sorunu yaşıyorsanız
Et iyi sindirilmezse sindirim sistemindeki kötü kokular önce teninize, ardından nefesinize kadar yansıyabilir. Eğer bu tür kötü kokulardan şikayetçiyseniz bu eti parçalamada yardımcı olan sindirim enzimlerinin işe yaramadığını gösterebilir, yani vücudunuzun ürettiği nahoş kokuların sebebi sindirim sisteminizin eti tam olarak sindirememesinden dolayı olabilir.
Bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa
Eti sindiremediğiniz durumlarda normalden daha fazla hasta olmaya başlayabilirsiniz. Sindirim sisteminiz kırmızı etin içinde bulunan Neu5Gc ismindeki doğal şekerden etkilenmiş olabilir, zira bu şekeri sindirmek oldukça zordur. Vücut bu şekeri sindiremediğinde ona yabancı madde olarak tepki gösterir ve bu da bağışıklık sisteminizin zayıflamasına dahi sebep olabilir.
Kendinizi sebepsizce yorgun hissediyorsanız
Eğer et yedikten sonra kendinizi yorgun hissediyor ve üstünüze ağırlık çöküyorsa bu bedeninizin eti tam olarak sindiremediğinin ve bağırsaklarınızda kaldığının bir işareti olabilir. Bu durumda tüm enerjiniz sindirimi sisteminize yönelir ve günlerce bağırsaklarınızda ağır bir yük taşıyor gibi hissedebilirsiniz kendinizi. Böyle durumlarda sebze, meyve ve yeşilliklere yönelmeniz sizi biraz rahatlatabilir.
Mide bulantısı oluşuyorsa
Et yedikten bir süre sonra mideniz bulanıyorsa bu sadece etin bozuk olduğu ve midenize dokunduğu anlamına gelmeyebilir. Vücudunuzdaki bir şeyin eti reddetmesi ve onu tam olarak sindirememiş olmanız da mide bulantısına sebep olur.
Yorumlar
0