amazon

Özellikle Kadınların Bir An Önce Tanışması Gereken Nefis Bitki: Ökse Otu

Favorilerime
Ekle

Bitkilere meraklı olanları, en doğal ürünlerle beslenmeye çalışanları, mesela hasta olunca evinden ıhlamuru, zencefili eksik etmeyenleri, kendini stresli hissettiğinde hemen bir bardak bitki çayı yapıp içenleri böyle alalım.

Neredeyse herkesin doğaya yüzünü dönmeye başladığı bu zamanlarda, belki de daha önce hiç tanımadığınız, adını duymuş olsanız bile faydalarından pek de haberdar olmadığınız nefis bir bitkiyle tanıştıracağız sizi bugün, ökse otuyla.

Ökse otunun faydalarını öğrenince, nasıl kullanıldığını görünce eminiz siz de hemen en yakın aktara gidip bir denemek isteyeceksiniz.

Ökse otu nedir?

Eğer daha önce hiç görmediyseniz muhtemelen görüntüsüyle sizi şaşırtacak olan bu güzel bitki, farklı ağaçlar üzerinde yaşayan, yarı asalak ya da parazit olarak bilinen bir canlı aslında. Özellikle elma, armut, kavak, söğüt ve meşe gibi ağaçların üzerinde yaşayan ökse otu, beyaz-şeffaf renkte, yapışkan ve yumuşak meyveleriyle kendini hemen belli edebiliyor.

Türkiye'de bolca yetişen bu bitki, genel olarak ilkbahar ve sonbaharın ilk aylarında, yani mart-nisan ve eylül-ekim arasında toplanıyor. Halk arasında gevele, güvelek, gövelek, çekem ve purç gibi farklı isimlerle de anılan ökse otunun yaprakları neredeyse dört mevsim yeşil kalıyor.

Ökse otunu kısaca tanıdığımıza göre geçelim en önemli kısma...

Ökse otunun faydaları nelerdir?

Öksürükten boğaz ağrısına, sıkça yaşanan birçok soruna çözüm olabiliyor

  • Ökse otu, öksürük, boğaz ağrısı, boğazda oluşan tahriş gibi birçok üst solunum yolu sorununa çare oluyor, daha hızlı bir iyileşme süreci gerçekleşmesine yardımcı oluyor.
  • Sinirleri yatıştırıyor

  • Sinir, stres, kaygı, endişe gibi olumsuz ruh hallerinden, depresyondan koruyor, sinirleri yatıştırıyor.
  • Stres ve uykusuzluğa iyi geliyor

  • Bu özelliği sayesinde stres kaynaklı uykusuzluk sorunlarının önüne geçiyor.
  • Tansiyona iyi geliyor

  • Ökse otu, tansiyonu dengelemede, özellikle de yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı oluyor.
  • Kan şekerini dengeliyor

  • Aynı şekilde kan şekerini dengelemeye de destek oluyor, diyabetle mücadele edenlerin yanında yer alıyor.
  • İltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek oluyor

  • Antienflamatuvar özellikler gösterdiğinden ökse otu, vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplanmaların hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.
  • Regl ağrılarına iyi geliyor

  • Özellikle kadınların regl dönemlerindeki en büyük yardımcılarından sayılıyor, bu dönemlerde yaşanan ağrılı ve kramplı süreçlerin çok daha hafif bir şekilde atlatılmasını sağlıyor.
  • Menopoz dönemindeki kadınlara iyi geliyor

  • Menopoz dönemindeki kadınlara da destek olan ökse otu, kadınların bu dönemde yaşadığı hormonal bozuklukların, kalp çarpıntılarının, sıcak basmalarının ve sinir streslerinin en az şekilde yaşanmasına yardımcı oluyor.
  • Bağırsaklara iyi geliyor

  • İshal sorununun da hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.
  • Vücudu birçok hastalığa karşı koruyor

  • Son olarak, bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de bulunduğundan vücudu birçok kanser türüne karşı koruduğu da söyleniyor.
  • Ökse otu nasıl kullanılır?

    Ökse otunun bu faydalarını öğrenince hemen değerlendirmek isterseniz onu nasıl kullanmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Ökse otu genel olarak çay şeklinde tüketilir. Çayını demlemek için ökse otunu aktarlarda kurutulmuş ya da taze olarak bulabilirsiniz. Ancak güvenilir aktarlardan temin etmeye mutlaka özen göstermelisiniz.

    Ökse otunu aldıktan sonra çayını demlemek için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. İlk yönteme göre ökse otu çayı tarifi şöyle: Kurutulmuş ökse otu için birçok bitki çayında olduğu biri bir fincan su kaynatıp temiz bir bardağa aktardıktan sonra içine 1-1,5 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş ökse otu atıp 8-10 dakika demlenmesini bekleyebilir, ardından küçük bir süzgeçle ökse otu parçalarını içinden ayırıp çayınızı afiyetle içebilirsiniz.

    Taze ökse otu için kullanabileceğiniz ikinci yöntemse şöyle: 1 fincan oda sıcaklığında içme suyunun içine yine 1 çay kaşığı ökse otu koyup yaklaşık 1 gün boyunca bu şekilde oda sıcaklığında demlendirin. Ardından süzüp ökse otlarını çaydan uzaklaştırın ve ısıtıp için. (Isıtma işlemini uygularken kaynama noktasına dek gelmemesine dikkat etmelisiniz.)

    Meyvelerini nasıl kullanırız derseniz meyvelerin daha çok eczacılık alanında kullanıldığını ve bilinçsiz tüketilmesi durumunda vücudu zehirleyici etkiler yapabileceğini söyleyelim ve ökse otunun olası zararlarına geçelim...

    Ökse otunun zararları, yan etkileri var mı?

    ggiz-erfurt

    ggiz-erfurt

    Ökse otu bu kadar faydasının ve güzelliğinin ardında aslında önemli yan etkiler de gösterebilen bir bitki. Bu nedenle yukarıda da söylediğimiz gibi kullanmaya karar verirseniz mutlaka ama mutlaka güvenilir yerlerden temin etmeli, meyveleri başta olmak üzere onu çayını yapmak dışında farklı şekillerde değerlendirmeye, yemeye çalışmamalısınız. Özellikle çiğ/taze olarak tüketimi önemli zararlara neden olabilir, aman diyelim.

    Ökse otu fazla tüketildiğinde bulantı, kusma, ve ishal gibi çeşitli yan etkiler gösterebilir. Bu nedenle günde 2 bardaktan fazla ökse otu çayı içmeniz önerilmez.

    Bunun yanı sıra hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların, alerjik bir bünyeye sahip olanların, başından kalp ve karaciğer rahatsızlığı, lösemi, organ nakli gibi ciddi rahatsızlıklar ya da durumlar geçmiş olanların, kronik bir rahatsızlığı bulunanların içmesi asla tavsiye edilmez.

    Sözün kısası, her şeyde olduğu gibi ökse otu tüketiminde de dikkati elden bırakmamalı, bu çayı düzenli olarak tüketmeye karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?