sucuklu-kuru-fasulye-tarifi (1)

Kuru Fasulyenin Gaz Yapmaması İçin Aslında Onu Nasıl Pişirmelisiniz?

Favorilerime
Ekle

Mis gibi tereyağlı pirinç pilavının sevdiceği, cacığın yol arkadaşı kuru fasulyeyi çok seviyor, onu ne kadar çok yesek de asla sıkılmıyoruz.

Ancak bol proteinli, faydalı mı faydalı kuru fasulyenin maalesef kötü de bir huyu var: Yedikten sonra gaz yapması ve midemizi rahatsız etmesi.

Ama size aslında doğru pişirilen kuru fasulyenin gaz yapmadığını, sizin onun yanlış pişirdiğinizi söylesek?

Kuru fasulyeyi çok seviyor ancak gaz yapıyor diye ondan uzak duruyor ya da ev halkına pişirmekten kaçınıyorsanız belki de bu pişirme önerilerine göz atmalısınız.

Önce şunu anlamak lazım: Kuru fasulye neden gaz yapar?

kuru-fasulye-tarifi

Sadece gönlümüzün efendisi kuru fasulye değil nohut gibi diğer baklagiller de yedikten sonra mideye rahatsızlık veren, gaz yapan besinler. Peki neden bu güzelim gıdalar insan bünyesinde gaz yapıyor? Hemen açıklayalım.

Kuru fasulyede vücudumuzun sindiremeyeceği kadar yüksek oranda oligosakkarit adı verilen şeker molekülleri bulunuyor. Bu şeker moleküllerini ne mide ne de ince bağırsak sindirebiliyor.

Kuru fasulye vücudumuzda simbiyont bakteriler tarafından parçalanırken ise hidrojen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar ortaya çıkıyor. Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor.

Bunu engellemenin yolu ise oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan önce parçalayabilmek. Bunun için de kullanabileceğiniz sihirli malzemeler ve yöntemler var.

Kuru fasulyenin gaz yapmaması için nasıl pişirilmeli?

kuru-fasulye-yapilis2

Kuru fasulye yedikten sonra oluşan mide sıkışması, sıra dışı bağırsak hareketleri ve gazdan şikayetçiyseniz onu pişirirken uygulayacağınız birkaç küçük püf noktasıyla bu sıkıntınızdan kurtulabilirsiniz. Sonra gelsin suyuna ekmek banmaya doyamayacağınız kuru fasulyeler, pilavlar, turşular, cacıklarla dolu lezzet dolu sofralar...

  • Kuru fasulyeyi haşlarken içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyin. Kimyon bağırsaklardaki gaz sıkışmasını engelleyerek kuru fasulye yedikten sonra hissettiğiniz rahatsızlığın önüne geçecektir.

kimyon-nerede-bulunur-2022-shutter

  • Kimyon yerine onunla benzer etkiyi gösteren diğer bir baharat olan kekik ekleyerek de fasulyenin gazını alabilirsiniz.
  • Kuru fasulyenin gaz yapmamasını istiyorsanız onu bir gece önceden ıslatmayı unutmamalısınız. Ardından haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri sürekli alıp atmalısınız. Çok fazla birikmeden almanız ise en doğrusu. Kısacası tencereyi sık sık kontrol etmeye hazır olun.

 kuru-fasulye-haslama-shutter-2022

  • Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor. Ancak karbonat eklemenin zararları da var. Nitekim karbonat fasulyedeki tüm vitamin ve minerallerin ölmesine de sebep oluyor.
  • Son olarak kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi gıdaları pişirirken içine dörde bölünmüş çiğ patates atarak oluşturduğu gazdan kurtulma yöntemini tercih edenler de var. Bunda dikkat edilmesi gereken nokta ise pişme işlemi bitince tüm gazı bünyesinde toplayan patatesi tencereden çıkarıp çöpe atmak. Aksi takdirde daha fazla gaz yapacaktır.

Şimdi gönül rahatlığıyla tabak tabak kuru fasulye yiyebilirsiniz. Tarifini de hemen aşağıya bırakalım. Afiyet olsun!

Pilavın en sevdiği: Kuru fasulye tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

7

Tu Nç14 Kasım 2021 14:55
Kimyon veya kekik eklemek için kuru fasulyeyi haşlarken dediğiniz zaman ne zaman oluyor ? soğanları kavurduktan sonra fasulyeyi tencereye aldığımızda mı ?
Yanıtla
Betül Yeşilürdü 15 Kasım 2021 11:02
Yanıtla
Hayır, direkt kuru fasulyeleri haşlama aşamasından bahsediliyor. :)
Tu Nç 17 Kasım 2021 17:50
Yanıtla
ben hiç haşlamadan direk soğuk suya koydum. :D gayet te güzel oldu :D
bthnksk11 Ağustos 2020 02:57
Karbonatın vitamin ve mineralleri nasıl "öldürdüğünü" daha ayrıntılı açıklar mısınız? Zira vitamin ve mineraller canlı değildir. Hatta mineraller organik bile değildir. Sodyum bikarbonatın kendisi de bir mineraldir. Canlı olmayan maddelerin "ölmesinden" söz edilemez.
Yanıtla
Duygu Arslan 11 Ağustos 2020 09:26
Yanıtla
Faydaları etkileri yok etmek/sıfırlamak/faydasız hale getirmek okuyabilirsiniz. İyi günler.
bktztrk 23 Kasım 2020 16:14
Yanıtla
off o zaman duygularımız da ölmüyor,çünkü canlı değiller. Ne biliyim zaman da ölmüyor çünkü canlı değil. Arkadaşa biri mecaz anlamdan, günlük kullanımdan bahsetsin biraz.
Turgut Babaoğlu 8 Mart 2024 12:35
Yanıtla
"bktztrk" ne güldürdün valla :D konuyu buraya bağlaman bile takdire şayan

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?