ntv

Onu Tüm Yönleriyle Tanıyınca Daha Çok Seveceksiniz: Salep Bitkisi

Favorilerime
Ekle

Kışın içtiğimiz o sıcacık, misler gibi içecek salep, aslında nereden elde ediliyor, merak ediyor muydunuz?

Peki ya salebin dondurmaların nefis kıvamı için kullanıldığını, hatta zaman zaman muhallebilerin, keklerin içinde kendine yer bulduğunu biliyor muydunuz?

Bugün salep bitkisini tüm yönleriyle tanıyalım, yaz-kış demeden dört mevsim hiç farkında olmasak da bize eşlik eden bu lezzetin farkına varalım.

Eğer siz de salep bitkisi nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır merak ediyorsanız yaklaşın böyle. Şimdi onu tüm artıları ve eksikleriyle tanıyor, salep bitkisine bir kez daha hayran oluyoruz.

Buyursunlar...

Salep bitkisi nedir?

Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi veya sadece orkide gibi isimlerle anılan bu güzeller güzeli bitki, salkım şeklinde ve genel olarak mor renkte olan çiçekleriyle, dik gövdesiyle kolayca ayırt edilebilen bir bitki.

Tüketim için kullanılan kısmıysa toprak altında kalan yumrusu. Bu yumru, bitki topraktan dikkatlice çıkarıldıktan sonra güzelce yıkanıyor, su ya da bazen süt ile kaynatılıyor. Ardından kurutulmak üzere iplere diziliyor ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurutulup öğütülüyor. Öğütülüp toz haline getirildikten sonra da piyasada kendine yer buluyor.

Salep, ne yazık ki bu bitki her yerde yaygın olarak yetiştirilemediği ve satışa çıkana dek gördüğü zahmetli işlemler nedeniyle pek bütçe dostu değil ama ülkemizde yavaş yavaş üretildiği alanlar artıyor. Umuyoruz ki yakın gelecekte her bütçeye uygun bir hal alır diyor ve asıl önemli kısma, salep bitkisinin faydalarına geçiyoruz.

Salep bitkisinin faydaları nelerdir?

Boğaza ve öksürüğe iyi geliyor

  • Salep grip, nezle gibi sorunlar nedeniyle boğazda oluşan kaşıntılara iyi geliyor, boğazı yumuşatıp öksürüğün kesilmesine yardımcı oluyor.
  • Uzun süre tok tutuyor

  • Şekersiz bir şekilde içeceği yapıldığında salep, en iyi zayıflama destekçilerinden biri oluyor. Tok tutmaya yardımcı olduğundan en ideal ara öğünlerden biri sayılıyor.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

  • Bolca kalsiyum ve protein almamızı sağladığından bağışıklık sistemine destek oluyor, bizi hastalıklardan koruyor.
  • Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor

  • Bağırsakları rahatlatıp düzenli olarak çalışmasına destek olarak kabızlık sorununa çözüm oluyor.
  • Mideye iyi geliyor

  • Bu özelliği sayesinde şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim, özellikle de mide problemlerine iyi geliyor.
  • Vücuda enerji veriyor

  • İçerdiği mineraller sayesinde vücuda enerji veriyor, gün boyu kendini yorgun hissedenlere zindelik kazandırıyor.
  • Regl dönemlerinde yaşanan sorunlara iyi geliyor

  • Kadınların regl dönemlerini daha rahat geçirmesine destek oluyor.
  • Cilde iyi geliyor

  • Düzenli olarak tüketildiğinde cildi sıkılaştırdığı ve parlaklık verdiği de söyleniyor.
  • Salep bitkisi nasıl kullanılır?

    Salep pek yakından bildiğiniz gibi kışın su ya da sütle yapılan içeceğiyle biliniyor. Rafine şeker yerine pişirip biraz ılımasını bekledikten sonra içine bal katılarak da içilebiliyor. Dilerseniz sizi hemen salep tarifimize alabiliriz.

    Yaz geldiğindeyse bu lezzetli malzeme kendine en çok dondurma tariflerinin içinde yer alıyor. Dondurmaya hem kıvam hem de lezzet olarak sınıf atlatıyor. Şöyle nefis bir dondurma tarifi vermeden geçmek olmaz.

    Bunlar dışında birçok tatlı tarifinin içinde de yer alabiliyor. Onlar nelermiş derseniz sizi hemen salepli muhallebi tarifimize, salepli kek tarifimize ya da içindeki saleple lezzeti tavan yapan portakallı yumuşacık kek tarifimize doğru alabiliriz.

    "Bunlar dışında farklı bir tarifte kullanamaz mıyız?" derseniz, elbette kullanabilirsiniz, yaratıcılık size kalmış.

    Salep bitkisinin bir zararı, yan etkisi var mı?

    ntv

    ntv

    Salep bitkisinin bilinen ciddi bir zararı ya da yan etkisi yok. Ancak bu bitkiden elde edilen ve genelde toz halinde ulaşabildiğimiz salebin nerelerde kullanıldığı tüketirken bir zarar görüp görmemiz açısından oldukça önemli tahmin edebileceğiniz gibi.

    Örneğin salep içeceği genelde içine şeker ilave edilerek hazırlandığından şeker hastalarının pek de tüketmemesi gerekenler arasında sayılıyor. Salep ve rafine şeker kullanılarak hazırlanan muhallebi ve kek gibi tatlılar da yine risk taşıyor diyebiliriz.

    Aynı şekilde, ciddi ve kronik bir rahatsızlığı olanların her şeyi olduğu gibi salebi tüketirken de mutlaka temkinli olmaları, faydalarından yararlanmak için düzenli olarak tüketmeye karar vermeleri durumundaysa mutlaka ama mutlaka öncesinde doktorlarına danışmaları önemli.

    Son olarak, belki sağlığa değil ama bütçeye olan bir yan etkisinden de söz edelim: Ne yazık ki salep biraz yüksek fiyatlı olması nedeniyle pek de bütçe dostu sayılamayacak bir ürün.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?