buzdolabini-ne-zaman-degistirmeli-one-cikan

Buzdolabınızı Değiştirme Vaktinin Gelip Gelmediğini Gösteren 6 Önemli İşaret

Favorilerime
Ekle

Buzdolabı dediğin, evin en emektar, en eski üyelerinden olur genelde. Sizinle beraber ev ev gezer, yeri gelir şehir bile değiştirir. Dedik ya, emektardır o, size istediğiniz hizmeti verebilmek için yıllarını tüketir.

Peki, siz onu ne kadar anlıyorsunuz sizce? Çıkardığı seslere, ısınan ya da bir anda buz tutan bölgelerine ne kadar önem veriyorsunuz mesela?

Buzdolabı ciddi bir meseledir. Evet, uzun yıllar sorunsuzca çalışır, ondan beklediğiniz her şeyi verir. Ama siz ona hiç kulak verdiniz mi? Size ne anlatmak istediğini hiç düşündünüz mü?

Buyurun, hep birlikte buzdolaplarına hak ettikleri değeri verelim. Evimizdeki buzdolabının bakıma mı ihtiyacı var yoksa emekliye ayrılmaya mı, öğrenelim.

Bir ses duydum sanki: Buzdolabından çıkan sesler

reference

Buzdolabınızdan ara ara sesler yükselmeye başlıyorsa bu, çoğunlukla motorun çalıştığı anlamına geliyor. Uzun süre kapağı kapalı olan buzdolabı, içindeki sıcaklığı sabit tutmak için olağandan daha fazla enerji harcıyor anlayacağınız.

Bu durumda ne yapıyoruz? Buzdolabımızı hemen değiştirmiyor, onun yerine öncelikle mutlaka bir bakım servisini çağırıyoruz. Çünkü bu tip sorunlar, buzdolabıyla ilgili sıkça karşılaşılan sorunlar arasında ve aslında birçok farklı nedeni var. Yani tek bir parçanın değiştirilmesiyle halledilebilecek kadar basit bir problemle de karşı karşıya olabilirsiniz, hemen panik yapmayın.

Kapağı bile açılmaz ya bazen: Buzdolabında oluşan buzlanmalar

consumeraffairs

Bazen buzdolabının buzluk olarak anılan ve genelde üstte bulunan kısımlarında bazense her yerinde donmalar meydana gelebiliyor. Elbette bu, bir buzdolabı için hiç de sağlıklı bir durum değil. Çünkü tüm buzdolapları temelde sıcak ve soğuk arasındaki dengeyi korumaya çalışıyor, bu yüzden içeride, kapak kısmında ya da arka kısımda oluşan buzlanmalar pek de iyiye işaret olmuyor.

Ancak bu sorunun buzdolabının işleyişinden mi yoksa küçük bir conta sorunundan mı kaynaklandığını kolayca tespit edebilirsiniz. Buzdolabının buzlanma olan kısımdaki kapağını açın, arasına bir kağıt para koyarak kapatın. Buzdolabının kapağı kapalıyken parayı çekin.

Eğer parayı hızlıca çekebiliyorsanız contalar gevşemiş demektir ve bu sorunu buzdolabı contalarını değiştirerek hızlıca ortadan kaldırabilirsiniz. Yavaş da olsa paranın tamamını çekebildiyseniz servis çağırma zamanı gelmiş demektir.

Aynı şekilde, ne kadar çekerseniz çekin para hiç size doğru gelmiyorsa ama buzlanmalar da devam ediyorsa yine bir teknik bakım, hatta bakım sonrası da işler değişmiyorsa buzdolabının emekliye ayrılması gereklidir ne yazık ki.

Aman el yakmasın: Buzdolabının arkasındaki sıcaklık

youtube

Buzdolaplarının arka kısımları genelde pek kontrol edilmiyor. Oysa buzdolabının sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını takip etmek için buzdolabının arka kısmı oldukça önemli.

Bir kere baştan söyleyelim, her buzdolabının arkası bir miktar sıcak oluyor ve bu, bir sorun olduğu anlamına değil gelmiyor. Çünkü buzdolaplarının havalandırma sistemi çalışırken bir miktar sıcaklık oluşması oldukça normal.

Ama gelin görün ki bazı buzdolaplarının arkasını elleyince insanın eli yanacak gibi oluyor. İşte bu yüksek sıcaklık iyiye işaret değil. Neden derseniz, buzdolaplarında kullanılan bobinler yalıtılmış, yani sıcaklığı bu denli iletmesi hiç de normal değil.

Eğer siz de buzdolabınızın arkasının gereğinden fazla sıcak olduğunu düşünüyorsanız hemen yetkili servisi çağırarak durumun bobinlerden mi yoksa buzdolabının daha temel bir sorunundan mı kaynaklandığını öğrenin.

Sorun bobinlerden dolayı oluştuysa sadece bobinleri değiştirerek buzdolabınıza yeni bir hayat sunabilirsiniz. Ancak buzdolabının yapısal bir sorunuysa çare ancak yeni bir buzdolabı almaktan geçiyor.

Beklediğini bulamamak üzer: Buzdolabındaki yemeklerin hızla bozulması, içeceklerin soğuk olmaması

restoration1kitchener

Buzdolabı diyorsun, içeceklerimi şöyle bir koyayım da soğuk soğuk içerim sonra diyorsun, saatler sonra gidip aldığında bile içeceğin neredeyse hiç soğumamış oluyor bazen.

Aynı şey yemeklerin de başına gelebiliyor tabii. Bol bol yemek yapayım da kalanını buzdolabına koyar günlerde yerim diye düşünüyorsun mesela, bir gün sonra yemeği buzdolabından çıkardığında bozuk oluyor.

İşte bu, buzdolabınızla ilgili ciddi bir probleminiz var demek oluyor. Temelde tek bir iş için kullandığınız, yiyecekleri içecekleri soğuk ve güvende tutmak istediğiniz buzdolabı en temel işlevini gerçekleştiremiyor.

Bu durum neden oluyor derseniz, buzdolabınızın çalışmak için gereğinden fazla enerjiye ihtiyaç duymasından kaynaklanıyor diyebiliriz. Bu da size, beklediğiniz sonucu alabilmek için daha kabarık elektrik faturası ödemeniz gerektiğinin işaretidir.

Eğer buzdolabına koyduğunuz yiyecek ve içecekler çok kısa sürelerde bozuluyorsa çözüm, yeni bir buzdolabı almakta yatıyor. Evet, başta size fazlaca masraflı bir seçenek gibi görünebilir, çok da haklısınız. Ama yeni bir buzdolabı alarak yapacağınız elektrik tasarrufu, daha da önemlisi bozulmayan yiyecek ve içecekler sizi kısa sürede yeniden kara geçirecektir, endişelenmeyin.

Yıllar çok şey aldı götürdü benden: Buzdolabının yaşlanması

mcmodern.wordpress

En başta dedik ya buzdolabı genelde evlerin en emektar üyelerindendir diye. İşte bu işaret de ondan aslında. Bir buzdolabını yıllarca kullandıktan sonra ondan ilk günkü verimini bekleyemezsiniz. Siz "hep böyle kal" deseniz de o "yıllar çok şey aldı götürdü benden" der.

Bir kere yaşlılığı nedeniyle hantallaşmıştır artık, beklediğiniz verimi bulamazsınız ondan. Buzlanmaların oluşmasından tutun da arkasındaki sıcaklığın artmasına kadar yukarıdaki tüm işaretleri bir bir gösterir size. Artık emekliye ayrılmak istediğini haykırır. İçine koyduğunuz yemek bile mutsuzdur.

Eğer siz de yukarıda saydığınız işaretleri görüyorsanız ve buzdolabınızın yaşı 10-20 yılı bulduysa yeni bir buzdolabı almanın vakti gelmiş demektir. Merak etmeyin, daha önce de söylediğimiz gibi, yeni alacağınız buzdolabı bütçenize darbe vurmak gibi gelse de aslında sağlayacağı elektrik tasarrufu ve uzun yiyecek-içecek ömrü sayesinde uzun vadede sizi daha mutlu edecek.

Bozuk para testi bonusu: Buzdolabındaki yiyeceklerin bozulup bozulmadığını test etme

Size daha önce de bu bozuk para testini anlatmış, buzdolabına koyduğunuz yiyeceklerin bozulup bozulmadığını test edebileceğinizi söylemiştik. İşte bu yöntemi buzdolabınızı değiştirip değiştirmemeniz gerektiğine dair bir işaret almak için de kullanabilirsiniz.

"Testi nasıl yapacağım" diyenler için yeniden kısaca anlatmış olalım: Bir bardağı suyla doldurun ve buzdolabının dondurucu kısmına bırakarak suyun buz olmasını bekleyin. Ardından bardağın içindeki buzun üzerine bir bozuk para koyun ve yeniden buzdolabına yerleştirin.

Tekrar baktığınızda bozuk para bardağın dibinde gözüküyorsa ya da şekli değişmiş bir şekilde buzun içinde duruyorsa bir terslik var demektir. Eğer parayı bıraktığınız gibi bulduysanız sorun yok tabii. Ancak az da olsa bozuk paranın şekli değiştiyse buzdolabınız soğutma işlemini tam anlamıyla yerine getiremiyor demektir.

Ancak hemen hatırlatalım, elektrik kesintisi gibi bir durum nedeniyle de buzdolabınız bir süre çalışmamış olabilir. Bu nedenle bozuk para testini birkaç kez, elektriklerin kesilmediğinden emin olduğunuz süreler içinde deneyin. Eğer hepsinde bir terslik görüyorsanız hemen bir teknik servisle iletişime geçin.

Kaynak: thekitchn


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?