Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarınızı olabildiğince sağlıklı ve dengeli bir şekilde hazırlamaya gayret ediyorsanız hemen aşağıda sizi bekleyen düşük kalorili ve pratik diyet sahur tariflerine mutlaka göz atmalısınız.
Ramazan boyunca oruç tutarken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi, besin değerini ve sıvıyı karşılamanızı sağlayacak, aynı zamanda hafiflikle doymanıza yardımcı olacak bu tarifler arasında artık klasikleşmiş sahur tariflerimiz de var, şu zamana dek büyük ihtimalle hiç denemedikleriniz de... Üstelik her biri uzun süre tok tutmayı neredeyse garantiliyor, gün içinde enerjinizin de yerinde kalmasını sağlıyor. Mis.
Sahurda ne yapabilirim,sahurda ne yenir gibi sorulara cevap bulmak özellikle sağlıklı beslenmeye gayret edenler için zaman zaman zor bir hal alabiliroy, "Diyetime devam ederken sahurda tok tutan besinlerle nasıl sağlıklı beslenebilirim?" diye düşünenler için yumurtadan chia tohumuna uzanan düşük kalorili sahur tarifleri hazırlamak mümkün oluyor. Hem klasik hem de farklı malzemelerle kısa sürede kolayca hazırlayabileceğiniz nefis diyet sahur tariflerimiz hemen aşağıdaki listede sizi bekliyor. Buyursunlar...
Düşük kalorili sahur tarifleri listesi
Sağlıklı, hafif, tok tutan ama düşük kalorili bir sahur menüsü hazırlamak için ramazan boyu aşağıdaki sahur tariflerimizden destek alabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!
En klasik sahur lezzetlerinden yumurtanın en sevilen hallerinden omletlerle başlıyor, öncelikle onu bol proteinli mantarlarla bir araya getirip çok besleyici bir sahurluğa dönüştürüyoruz.
Mantar sevmiyorsanız, diyet yaptığınız için chia tohumundan bol bol destek almayı tercih ediyorsanız omletinizi de chia tohumlarıyla hazırlayabilir, efsane bir lezzete imza atabilirsiniz.
Sahurda yediklerine dikkat edenler için bir omlet önerimiz daha var. O da bu nefis yulaflı omlet! Yulafın uzun süre tokluk sağlamasından siz de sahurda destek almak isterseniz omletinizi mutlaka böyle denemelisiniz.
Yumurtayı sahurda mutlaka omlet şeklinde yiyeceksiniz diye bir kural yok tabii ki, onu renk renk sebzelerle de bir araya getirebilir ve mis gibi bir sahurluk tarife dönüştürebilirsiniz. Vitamin olur.
"Sahurda ekmek yemeden doyduğumu hissedemem" diyenlerdenseniz sahur öncesi kendinize bir güzellik olarak bu nefis ekmeği hazırlayın deriz. Besin değerleri çok yüksek ve pek sağlıklı bir ekmek olur kendisi.
Sağlıklı beslenenlerin son yıllardaki favori kaselerinden acai bowl da sahurda tercih edebileceğiniz hafif ama besleyici alternatiflerden. İçinde granoladan chia tohumuna, acai tozundan renk renk meyvelere, yok yok.
İçinde yulaf, pekmezü bal, fındık ve kuru meyve karışımı bulunuyor, malzemelerinden de anlayabileceğiniz gibi kendisi hem sağlık dolu hem de her lokması vücuda enerji veren bir lezzete dönüşüyor. Bir seferde bol bol yapabilirsiniz.
Vücudunuzun protein ihtiyacını puf puf pankeklerle de karşlıyabilirsiniz. Zira bu pankeklerin içinde beyaz un değil yulaf bulunuyor, özellikle sporcu beslenmesi yapanlar için ideal sahurluklardan birine dönüşüyor.
Sadece 4 malzemeyle kolayca hazırlanan bu krep de sahurda pankek, krep gibi lezzetler yemeyi tercih edenler için ideal. Yine sağlık dolu malzemelerle hazırlanan ve uzun süre tok tutacak sahurluklardan o.
Bakmayın adının ekmek olduğuna, içinde un kullanılmadan, sadece 3 malzemeyle hazırlanan çok özel bir lezzet o. Tok tutma konusunda da bir hayli iddialı üstelik.
"Ben sahurda hep hamur işi yerdim, şimdi ne yapsam acaba?" diye düşünenler de olabilir dedik, mutfağa girip hafif ama besleyici poğaçalar hazırladık. Buyursunlar...
Poğaçanızı kepekli değil de tam buğday unlu hazırlamak isterseniz, içinde beyaz peynir ve maydanoz sürprizi de olan bu nefis poğaça tarifimiz tam size göre demektir.
Kabak, yumurta ve nefis baharatların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu mücver, yağ ilavesiyle tavada değil, fırında hafif hafif pişiyor, dilim dilim servis ediliyor.
Genel olarak yulafla hazırlanmasına alışık olduğunuz porridge lezzetini bulgurla da yapabilirsiniz aslında. Evde yulaf kalmadıysa ya da yulafın tadından pek hoşlanmıyorsanız onu bir de böyle deneyin deriz. Nefis!
Ramazanda diyet yapanlar sahurda nasıl beslenmelidir?
Ramazanda yediklerine dikkat etmeye çalışanlar, diyetini devam ettirmek isteyenler şu noktalara da mutlaka dikkat etmeli:
İftar ile sahur arasında ve sahur sırasında yeterli miktarda su içmeye özen gösterin.
Suyun yanı sıra elektrolit kaybını önlemek için elektrolit içeren içecekler veya tuzlu gıdalar da tüketebilirsiniz.
Özellikle, taze sıkılmış meyve suları veya taze meyvelerle hazırlanmış smoothie'ler elektrolit dengesini korumanıza yardımcı olacaktır.
Sahurda protein, lif ve sağlıklı yağ kaynaklarından zengin bir menü hazırlayarak tokluk hissini uzatabileceğinizi unutmayın.
Sahurda sindirimi kolay olan yiyecekleri tercih ederek oluşabilecek sindirim sorunlarının önüne geçin.
Sahurda kan şekerinizin aniden yükselmesine engel olmak için aşırı şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçının.
Bunun yerine, kompleks karbonhidratlar ve doğal şekerlerden elde edilen meyveler gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih edin.
Sahurda sindirim sisteminizin zarar görmemesi ve sağlıkla çalışmaya devam etmesi için mümkün olduğunca erken kalkarak yemeğinizi yavaş ve sakin bir şekilde yiyin.
Sahurda porsiyon kontrolüne dikkat edin. Aşırı yemek yemek, gün boyu tok kalmanızı sağlamayacak, sindirim sisteminizin sağlıkla çalışmasına engel olacaktır. Dengeli beslenmeye özen göstermeniz yeterli olacaktır.
Yorumlar
0