Yaz aylarının bitimine kadar asma yaprakları toplanır bir güzel. Asmalardan toplanan yapraklar, tazeyken ya da salamura edildikten sonra sarılır ve Türk mutfağının en lezzetli yemek tariflerinden birine, yaprak sarmaya dönüşür. Çay saatlerinden bayram sofralarına, özel davetlerden hafif bir öğün yemek istenilen günlere kadar her zaman tüketilebilir yaprak sarma. Bol zeytinyağlı bu güzelliği yapması da bolca el emeği ister. İç harcının hazırlanmasından tutun yaprakları yırtmadan sarmaya, patlamadan pişirmeden tutun tuzunu, ekşisi ayarlamaya kadar her aşaması ayrı emektir.
Gelin bugün enfes bir iç harç hazırlayalım. Oturup bol bol sarma sarıp saklayalım. Canımız yaprak sarma çektiğinde ya da misafirlerimiz geldiğinde çıkarıp afiyetle tüketelim. Hadi o zaman şimdiden ellerinize sağlık!
Buzluk için yaprak sarma tarifi nasıl yapılır?
Yapraklarınızı topladıktan sonra taze bir şekilde ya da salamura bir haldeyken de kullanabilirsiniz. Eğer taze yaprak kullanacaksanız, asma yapraklarınızı üst üste desteler haline getirin ve geniş bir kabın içerisine koyun. Üzerine sıcak su gezdirin ve 15-20 dakika kadar suyun içerisinde bekletin. Bu bekleme süresinin ardından renginin değişip sarılaştığını göreceksiniz. Eğer salamura yaprak kullanacaksanız mutla 30 dakika öncesinde ılık suyun içerisine koyup bekletmenizi öneririz. Bu sayede fazla tuzu da çıkmış olur.
Ardından iç harcını hazırlayın. Soğanlı ya da soğansız, etli ya da etsiz, salçalı ya da salçasız iç harcını dilediğiniz kadar hazırlayabilirsiniz. 300-400 gram asma yaprağına, 1 su bardağından yapacağınız harç yeterli olacaktır. Soğanlı bir iç harç yapmak isterseniz mutlaka bolca soğan kullanın ve soğanları olabildiğince incecik bir şekilde doğrayın. Soğanlarızı mutlaka kavurarak iç harcını hazırlayın. Soğansız yapacaksanız da iç harcını çiğden hazırlayabilirsiniz. İçerisine damak zevkinize göre salça da ilave edebilirsiniz. Tatlı yaprak sarmaları seviyorsanız kuş üzümü de ekleyebilirsiniz.
Ardından yaprak sarmanızı düz bir zemenine serin ve içerisine 1 tatlı kaşığından az iç harç koyun. Yaprak sarmanızı üst kısmını rulo şeklinde kapatın. Yan kısımlarını içe doğru katlayın ve sıkıca sarın. Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın.
Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın. Ne kadar aralıklı dizerseniz birbirlerine yapışma ve pişerken patlama riski ortadan kalkar.
Donan yaprak sarmaları dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp birkaç dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra tencereye dizin. Üzerine su, limon ve zeytinyağından oluşan bir sos gezdirip ağırlık koyun ve pişirin. Pişirdikten sonra ılımaya bırakın. Ardından servis edebilirsiniz. Afiyetler olsun!
Yorumlar
1