Kol Böreği Tarifi

Çayın Uğruna Kendi Kendini Demlediği Nefis Börek Tarifleri ve Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir börek. Hamur işlerinin biriciği, sofraya kondu mu ağırlığıyla, lezzetiyle ana yemekleri bile geride bırakıp bütün ilgileri üzerinde toplayandır. Çeşidi farklı olsa da altın günlerinin demirbaşları arasında mutlaka bulunduğunu söylemeye bile gerek yok, sanıyoruz.

Hazır yufkadan böreklerle pratik lezzetlerin nasıl da muhteşem tatlara sahip olduğunu anladığımız, el açması böreklerle ise el lezzeti ne demek öğrendiğimiz nefis tariflerimizi vermekle kalmayacağız bu kez. Bir böreğin hamurundan sofraya gelene kadarki tüm yolculuğunu anlatacağız.

Siz de evde harikalar yaratabilin, lezzetiyle damak çatlatan börekler yapabilin diye.

Hadi buyurun, başlayalım.

Olayın özü burada: Börek yapımı

Ev yapımı börekler yapmaya karar verdiğinizde, önünüzde izleyebileceğiniz üç yol var demektir. Ya mayalı ya da mantı hamuru gibi sadece suyla yoğrulan bir hamur hazırlarsınız, ya hazır yufka kullanırsınız ya da pratikliğiyle tüm dünyaya nam salmış milföy hamuruna başvurursunuz.

O zaman biz de size her biri hakkında püf noktalarımızı verelim ki dilediğiniz yolu seçerek ağız tadıyla yemelik börekler hazırlayın.

Verdiğiniz emeğe değsin: Börek hamuru nasıl yapılır?

Hamuru kendiniz yoğuracaksanız seçtiğiniz börek hamuru tarifine sadık kalmaya çalışın, çünkü bu konuda sabit bir tarif yok ne yazık ki. Bazı hamurlarda midye böreğinde olduğu gibi yumurta ve ılık süt bir arada yer alır örneğin. Çiğ börek hamuru ılık suyla yoğrulur, gevrek olması için bir miktar sirke katılır. Boşnak böreği tarifinde ise sadece ılık su, un ve tuz kullanılır. Arnavut böreği hamuru tüm bunların yanı sıra biraz zeytinyağı ve sirkeye ihtiyaç duyar.

Kısacası her birinin ayrı bekletme süreleri ve kriterleri vardır. Değişmeyen gerçek, yoğrulan hamur ve ondan elde edilen hamur bezelerinin dinlenmeye ihtiyaç duyduğudur. Yufkalar olabildiğine ince açılmalı, kat kat yağlanmalıdır. Su böreği hamuru dinlenmeli ve tek tek açılan yufka katları tuzlu suda haşlanıp kullanılmalıdır.

Daha pratik bir yol isteyenlere: Böreklik yufka seçimi

yufka-yeni-2021

Börek hamuru hazırlayıp açarak kendi yufkanızı yapmak biraz fazla zahmetli geliyorsa hazır yufkalarla da enfes börekler yapabilirsiniz. Yufkalarınızı satın alırken ince, taze ve zedesiz olmalarına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Derin dondurucu sevdalısı milföy hamurları içinse tek yapmanız gereken pişirme işlemi öncesinde oda ısısında çözülmelerine müsaade etmek.

Pasta börek tariflerinde en can alıcı konulardan olur kendisi: İç harç nasıl hazırlanır?

Genel olarak bir böreğin adını aldığı yerdir harcı. Haşhaşlı börek deriz mesela ya da otlu börek tarifi arar dururuz. İçindekiyle belirleriz adını, çünkü en kolayı, en belirleyici budur. Hal böyle olunca daha da bir önem kazanır iç harç. Ona gereken önemi vermek gerekir. Bu yüzden tüm çeşitlere dair olmasa da ana hatlarıyla ele alalım börek çeşitlerini ve onları daha leziz hale getirecek püf noktalarını.

Patatesli börek hazırlığında haşlanmış patates kullanacaksanız rendeleyin onları ve sonrasında mutlaka tuzlayın. Hatta karabiber ve pul biberle tatlandırın. Eğer kuru soğanlı ve kavrulmuş küp patatesli bir harç hazırlıyorsanız ocaktan aldıktan sonra bekletin. Yufkalarınız yumuşayıp sulanmasın.

Patlıcanlı börek yapımında önceden közlenmiş ya da acısını bırakması için tuzlu suda bekletilmiş küp patlıcanları domates ve yeşil biber gibi sebzelerle kavurun zeytinyağında. Sonrasında soğutmayı unutmayın.

Ispanaklı ve sebzeli, sulu börek tariflerinde iç harcın çok fazla yumuşak olmaması için doğranmış ve yıkanmış sebzeleri suyunu süzdürdükten sonra hafifçe unlayın. Sonrasında serin yufka üzerine, böylelikle tatlarını korusunlar. Tariflere uymak kaydıyla çiğden kullandığınız sebzeleri yumurta, yağ ve peynir ilavesiyle lezzetlendirin, kavurup kullanacaksanız mutlaka soğutun.

Bir klasik peynirli börek yapımında mümkünse birkaç farklı peynir çeşidi kullanın. Evde kalan peynirleri değerlendirin. Tamamen eriyip kaybolmaması için az ya da yarım yağlı olmasına özen gösterin.

Puf puf: Kabarık, yumuşacık ve kat kat açılmış börek yapmanın püf noktaları neler?

El açması yufkaları tek tek yağlamak onları gevrek yapar ve pişme esnasında tek tek açılmalarını sağlar. Bunu biliyorduk zaten. Şimdi geldik daha önemli konulara.

Yufkaları yumuşatmak için hazırladığınız o sıvı harç var ya mesela, onun içine bir şişe maden suyu eklemeniz hatta kalanını fırına vermeden önce böreğin üzerine sürmeniz yumuşacık böreklerin altın anahtarı. Ayrıca, ilk kat yufkalar sadece yağlanmış fırın tepsisine serilmeli, hazırladığınız sıvı harç tepsinin alt kısmına ulaşmamalı. Yoksa böreğiniz tepsiye yapışır, alt kısmının yanmasına da engel olamazsınız.

Yağlanmış fırın tepsisine en az iki kat yufka serildikten sonra iç harç eklenmelidir. Bunun nedeni iç malzemenin tepsinin tabanına çok yakın olmamasıdır. Aksi takdirde yufkalar yumuşar, taban kısmı olması gerektiği kadar pişmez ve tat uçup gider. Bu kadar püfün üzerine puf böreği seni böyle alalım.

Ve elini çabuk tutup böreğini önceden hazır edenler için en lezzetli püf geliyor. Böreği fırına vermeden önce üzerini streç filmle kaplayıp buzdolabında en az bir saat kadar dinlendirin. Sosunu çeksin, iç harcı oturuşsun. Farkı göreceksiniz.

Sıra fırında: Börek hangi ısıda ve sürede pişirilir?

Aslında ölçü alınacak, kopya çekilecek sabit bir süre ve derece aralığı yoktur. El açması börek olup olmadığına, böreğin kalınlığına, iç malzemenin önceden pişip pişmediğine, fırın tipine (mini, turbo, fanlı vs.) göre değişir pişirme süresi. Milföy hamurlarından hazırlanan tulum peynirli kabak böreği ile el açması böreğin aynı sürelerde pişmeyeceğini söylemeye bile gerek yok örneğin.

Ama yine de bilmeniz gereken birkaç püf var genel olarak. Fırın önceden ısıtılmış olmalıdır ve 180 derece ortalama süre olarak verilebilir. Fırın kapağı sıklıkla açılmamalı, ısı derecesi içini pişiremeyeceği için çok düşük olmamalıdır.

Puf böreği, sigara böreği, çiğ börek gibi çıtırlar; önceden kızdırılmış ama iç kısımlarının çiğ kalmaması için çok kızgın olmayan yağda, kısa sürede ve mümkünse yanmaz yapışmaz tabanlı bir tavada kızartılmalıdır.

Geldik son aşamaya: Börek nasıl dinlendirilir? Ne zaman servis edilir?

Fırından çıkmış böreğin üzeri ya da kenar kısımları size fazla sert gelebilir. Çözüm basit, üzerine çok çok az su serpin parmaklarınızla, onu temiz bir mutfak beziyle sarın. Terlemesi ve üst katının yumuşaması için kısa bir süre bekletin. İlk sıcaklığı çıksın, içi hamur kalmasın böylelikle. Sonrasında dilimleyin ve servis edin.

Olmadı üzerine aynı boyutlarda bir fırın tepsisi kapatın ama fırından alıp bir köşede boynu bükük şekilde bekletip kurutmayın onu.

Börek yapımını A'dan Z'ye anlattık, sıra geldi bu kadar tarif içinden hangi böreği yapacağınıza karar vermeye.

Çünkü börek çeşitleri sınırsızdır: Börek tarifleri

Böreği çeşitlendirmek çok kolaydır, çünkü onun nefis hamuruna her türlü iç harç yakışır. Ispanaklısı da nefistir mesela, patateslisi de, kıymalısı da... Sadece harcıyla da farklılık yaratmaz üstelik, bazıları tavada pişip pofuduk pofuduk olur, bazıları fırından mis kokusunu yaymaya başlar tüm eve.

Böyle bir zenginliğe sahip böreğin de haliyle onlarca tarifi var elimizde. Biz paylaşalım, size de hangi börek tarifini seçeceğinize damak tadınıza göre karar vermek kalsın.

Ispanaklı börek tarifi

Ispanaklı Börek Tarifi

"Ben en çok ıspanağı sevdim"le başlıyor mektup. "Benim için uğraşma o kadar, yorulma, pratik ve lezzetli ol yeter" ile devam ediyor. Milföy hep böyleydi zaten, ıspanaklı börek tarifi için yine bütün lezzetini konuşturdu.

Patatesli börek tarifi

Yumuşacık patatesler çıtır çıtır yufkaların içinden yüzünü gösteriyor, bir dilim yiyenin bir tepsiyi bitiresi geliyor. İç harcını patatesli, soğanlı, salçalı iç harç ile hazırladığımız böreğimizi merak edenleri patatesli börek tarifi burada bekliyor. "Eve önemli misafirlerim gelecek, biraz daha süslü ve soğansız olabilir mi acaba?" diyenler için de peynirli, naneli, ferah ferah patatesli rulo börek tarifimizi şöylece bırakıyoruz.

Kıymalı börek tarifi

Kıymalı Börek Tarifi

Karın gurultularına şöyle en kallavisinden bir çözüm arayanların tercihi kıymalı börek, yanında çay ya da ayranla bir öğünü tek başına karşılar. Yendiğinde mutluluk garantisi veren kıymalı börek tarifimiz misler gibi kokusuyla sizi bekliyor.

Börekleri farklı formlarda yemek isteyenleri de unuttuk sanmayın sakın. Kıymalı böreğin karnıyarık halini de yaptık biz. Sofralara çok yakışan kıymalı karnıyarık tarifi burada, üstelik denenmeye çok hazır.

Kıymalı börek denince akla ilk gelenlerden olan çiğ börek var şimdi de sırada. Bu börek tavada şipşak yapmalık börek tarifi arayanlar için bir harika. Eskişehir'e selam olsun diyerek çiğ börek tarifine doğru alabiliriz sizi.

Peynirli börek tarifi

Eğer kıymalı ya da patatesli börek gibi hitap edilmiyor, sadece "börek yaptım." deniyorsa o börek, peynirli börektir, biliriz. Küçüklüğümüzden beri en aşina olduğumuz tatlardandır kendileri. Siz de bu klasik lezzeti evde namına yakışır şekilde yapmak isterseniz peynirli börek tarifimize bekleriz.

Söz peynirden açılmışken tepsi böreğini de es geçmek istemeyiz. O da fırındaki yolculuğa çıkarken en çok peynirle yapılmışı tercih edilir. Tepsileri hazırlayalım o zaman, tepsi böreği tarifi tüm lezzetiyle geldi bile.

Tavuklu börek tarifi

Ispanaklı, patatesli ya da kıymalı börek kadar sık yapılmasa da tavuklu börek apayrı, enfes bir lezzettir. Tavuğun mantarlı, havuçlu, soğanlı nefis bir iç harç ile buluşup yufkalardaki yerini alması, ziyafet habercisidir. Fırından yükselen kokusuyla mest ettiğinde anlarsınız ki o güzel anın başlaması çok yakındır. Yemek için daha okurken sabırsızlanacağınız tavuklu börek tarifi huzurlarınızda.

Mercimekli börek tarifi

Besleyicilikte kıymanın muadili olabilecek etkiye sahip yeşil mercimek, soğan ve baharatlarla tadını zenginleştiriyor, yufkayla birlik olup şahane bir lezzete dönüşüyor. Siz de yeşil mercimek nerede olsa yerim diyenlerdenseniz mercimekli börek tarifimizi mutlaka deneyin deriz.

Pırasalı börek tarifi

Börek her zaman ıspanaklı yapılmaz, arada değişiklik yapmak, yepyeni lezzetler denemek gerek. Mesela pırasaya da börek konusunda bir şans vermek gerek. Emin olun pişman olmayacak, aksine pırasalı böreğin müptelası bile olabilirsiniz, öyle leziz. Yeniliğe açık olanlar için pırasalı börek tarifimizi hazır ettik biz, bekleriz.

Makarna böreği tarifi

Fırın makarna ve baklavalık yufka beyaz peynirle buluşuyor, fırında lezzetleri birbirine karışıyor. Makarnanın doyuruculuğu, baklava yufkasının çıtırlığıyla bir şahane oluyor. Makarna böreği tarifi makarnanın her halinin güzel olduğunun en leziz kanıtlarından.

Sodalı börek tarifi

Sodalı börek olarak bilinen ve maden suyu ile yapılan bu lezzeti puf puf kabarıyor, mideden önce gözlere hitap ediyor. Biz peynir ve maydanoz kullanarak yaptık sodalı böreğimizi, dilerseniz siz iç harç olarak farklı tatları da bir araya getirebilirsiniz. Sodalı börek tarifi ile sizde konuklarınıza enfes bir börek deneyimi yaşatabilirsiniz.

Baklavalık yufkadan börek tarifi

İnceliği dillere destan baklavalık yufkayı sadece baklava yapmak için kullanıyorsanız yazık ediyorsunuz ona. Çünkü ondan nefis börekler de oluyor. Çıtır çıtır yemelik bir lezzet arayanları en hızlısından baklavalık yufka tarifimize doğru alalım.

Hazır yufkadan börek tarifleri tarifi

El açması börek lezzeti diye bir şey var, kabul ediyoruz. Ama bazı börekler hazır yufkadan ayrı bir güzel olur diyoruz. Mesela hazır yufkayı gelişigüzel koparıp şekillendirerek yapabileceğiniz bir kırpık böreği efsane olur. Kırpık böreği tarifini denerseniz, ne demek istediğimizi anlayacaksınız, eminiz.

Kırpık böreği farklı geldiyse muska böreğini de hazır yufkadan yaparak anlayabilirsiniz bizi. Kendileri hazır yufkayla pratik bir şekilde yapılmakla kalmaz, daha da bir çıtır olur. İç harcını dilediğiniz malzemelerle zenginleştirebileceğiniz, tavada çıtır çıtır kızartabileceğiniz börekler için muska böreği tarifi de hazırda bekliyor, söylemeden geçmeyelim.

Tavada yapınca çok yağlı oluyor diyenlere hazır yufkadan aldığı güçle daha bir çıtır olan ve fırında pişmeyi tercih etmiş böreklerimizle cevap veriyoruz. İşte karşınızda size adını bile çıtırtısından alan çıtır börek tarifi...

Uzun vakitler ayıramayanlara pratik börek tariflerimiz de var: Kolay börek tarifleri

Yufkalarınız hazırsa gerisi bir çırpıda oluverecek tarifler geliyor şimdi. Mesela tavada, peynirli-maydanozlu bir börek yapabileceğinizi söylüyoruz. Hem de toplam 30 dakikanızı alacak ve ekonomik bir börek... Tava böreği tarifi size en kolay şekilde börek yapmayı vadediyor.

Tava böreğini denemek yerine her zaman bildiğiniz lezzetlerden ilerlemekten yanaysanız ama yine de pratik börek tarifleri arıyorsanız size ilaç gibi gelecek en nefis çözüm sigara böreği olacaktır. Çıtır çıtır yemeye başlayınca kendinizi tabak bitmeden durduramayacağınız bu lezzete ulaşmak isteyenler sigara böreği tarifinde buluşuyor, sen de gelsene.

Sıradanlıktan uzak: Değişik börek tarifleri

Muffin Börek Tarifi

Muffin Börek Tarifi

Mutfakta yenilik rüzgarları estirmenin vakti geldi de geçiyor bile. Hep bildiğimiz tepsi böreklerini yapalım elbette ama yeni denemelerden de kaçmayalım. Mesela midye şekli verelim ellerimizle hazırladığımız yufkalara, midye börek tarifi ile misafirlerimizi şaşırtalım.

Midye şekli vermek zor diyorsanız muffin kalıplarına yerleştirdiğiniz yufkalarla yapabileceğiniz, görüntüsüyle cezbeden böreklerimiz de var bizim. Yapması, muffin şekline getirmesi oldukça pratik börekler için muffin börek tarifi sizi bekliyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

5

rukiye2 Eylül 2015 15:36
Harika tarifler ...
Yanıtla
Nesibe21 Temmuz 2015 23:21
guzel
Yanıtla
ayşe mut27 Ocak 2015 18:54
yufkaların üzerine malzeme koymadan önce bir su bardağı zeytinyağının içine sile bir çorba kaşığı un ve nişasta koyarak çırpın ve sürün börek ağızda dağılıyor deneyin derim.
Yanıtla
münire 27 Kasım 2015 21:29
Yanıtla
lalanga yapımını sorabilirmiyim

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?