Aşure Günü'ne yaklaşırken malzemelerini şimdiden hazırlamaya başlayanları, içinde yok yok diyebileceğimiz mis gibi aşurelerini her zaman bol bol yapıp eşe-dosta, komşuya dağıtmayı da ihmal etmeyenleri, fazla kalan aşureleri ise yiyene dek nasıl saklaması gerektiğini düşünenleri hemen böyle alalım. Bugün "Aşure ne zaman ve ne durumlarda bozulur?" sorusunun yanıtlarını öğreneceğiz birlikte.
Yaptığınız aşureler sıcak havalarda hemen bozulmasın, onları sağlıkla ve güvenle saklayıp bitene dek afiyetle yiyebilin istiyorsanız aşure hazırlarken ve saklarken dikkat etmeniz gereken bu önemli detaylara mutlaka göz atın.
Aşure bozulur mu, aşureyi nasıl doğru şekilde saklayabiliriz ve aşurenin bozulduğu nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtları hemen aşağıda sizi bekliyor.
İçindekiler
Aşure ne zaman ve ne durumlarda bozulur?
Aşurenin bozulduğu nasıl anlaşılır?
Aşure nasıl saklanır?
-
Aşure bozulur mu?

En temel soruya, "Aşure bozulur mu?" sorusuna yanıt vererek hemen başlayalım: Evet, aşure doğru koşullarda yapılmadığında ve saklanmadığında bozulabilir.
"Peki ama neden? Aşure neden bozulur?" derseniz onu da açıklamış olalım: Aşure içinde çok çeşitli malzemeler kullanılan bir lezzet. Dolayısıyla içine ilave edilen her bir malzemenin raf süresi, o anki tazeliği, kalitesi aşurenin bozulma süresini etkiler. Piştikten sonra ise aşureyi doğru koşullarda saklamak önemli hale gelir. Eğer sıcak havalarda aşureyi uzun süre sıcağa maruz bırakırsanız daha kısa sürede bozulacaktır. Sözün kısası, aşure hem pişirirken hem de saklanırken uygulanan adımlar sebebiyle bozulabilir.
-
Aşure ne zaman ve ne durumlarda bozulur?
Aşure birçok farklı faktöre bağlı olarak bozulabilir. "Aşure ne zaman ve ne durumlarda bozulur?" sorusunun tek bir cevabı olmasa da aşurenin bozulmasına sebep olan en yaygın nedenler arasında şunlar var diyebiliriz:
-
Aşurenin bozulduğu nasıl anlaşılır?
Sıra geldi "Bozuk aşure nasıl anlaşılır?, "Aşurenin bozulduğu nasıl anlaşılır?" gibi sorulara yanıt vermeye. Eğer aklınızda yaptığınız aşurenin bozulduğuna dair soru işaretleri varsa aşurenizin bozulup bozulmadığını şunlara dikkat ederek belirleyebilirsiniz:
Aşurede renk değişimi oluşması: Yaptığınız aşurenin rengi ilk yaptığınızdaki gibi canlı, parlak değilse, malzemelerin rengi solduysa, karardıysa aşureniz bozulmaya başlamış demektir.
Aşureden hoş olmayan, ekşimsi bir kokunun gelmesi: Aşure normalde içine koyacağınız malzemelere göre değişse de tatlımsı, hoş bir kokuya sahip olur. Eğer o hoş koku yerini ekşimsi bir kokuya bıraktıysa aşureniz yüksek ihtimalle bozulmaya başlamış demektir.
Aşurenin sulanması: Aşure bekletildiğinde bir miktar sulanır, ancak aşureniz aşırı miktarda sulandıysa bu içine eklediğiniz malzemelerin çürüdüğü anlamına da gelebilir. Özellikle meyve ve kuru meyveler çürüdüğünde böyle sulanmalara sebep olabilir, aman dikkat.
Aşurenin tadının değişmiş olması: Aşurenizi yiyene dek bozulduğunu anlamadınız ve ağzınıza aşureden bir kaşık aldınız diyelim... Eğer aşurenizin tadı ekşimsi bir hal aldıysa, ağzınıza acı acı, rahatsız edici bir tat geliyorsa aşureniz bozulmuş demektir.
Üzerinde küf benzeri yapıların oluşması: Ve tabii ki aşure de dahil herhangi bir yiyeceğin üzerinde küf oluşumu söz konusuysa o yiyecek bozulmuş demektir. Ancak dikkat, aşure çok malzemeli ve renkli bir yiyecek olduğundan üzerinde oluşabilecek küçük küfler ilk anda gözünüze çarpmayabilir. Eğer aşurenizin bozulduğundan şüpheleniyorsanız yukarıdaki adımları da göz önünde bulundurarak bozulup bozulmadığına karar verebilirsiniz.
-
Aşure nasıl saklanır?
Aşureleri sağlıklı ve güvenli bir şekilde saklamak, görece uzun süre bozulmadan muhafaza edebilmek için şu adımlara dikkat etmenizde fayda var:
Daha detaylı bilgi için: Bozulmadan, Uzun Süre Saklamak Mümkün: Aşure Nasıl Saklanır?
Şu yazılarımıza da mutlaka göz atın:
Püf Noktalarıyla Adım Adım Aşure Yapımı
Evde Aşure Yaparken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Fena Hata
Kıvamını Bozmadan Şekerini Dengelemek Mümkün: Aşure Şekerli Olursa Ne Yapılır?
Aşurenin Kararmaması İçin Bu Adımlara Dikkat: Aşure Neden Kararır?
Birkaç Yöntemle Mükemmel Kıvamı Yakalamak Elinizde: Aşure Sulu Olursa Ne Yapılır?
Rengi, Tadı ve Kıvamı Hep Şahane Olsun: Aşurenin Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?
Yorumlar
0