asure-yapimi

Rengi, Tadı ve Kıvamı Hep Şahane Olsun: Aşurenin Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Komşular üzeri kapalı bir şekilde evdeki kişi sayısına göre tadımlık aşurelerden getirmeye başladıysa, bakkal ve market reyonlarında aşurelik buğdayların, kayısıların oranında yükselmeler başladıysa o mübarek, bereket dolu aşure vakti geldi demektir! Bereketin, bolluğun simgesi aşure Muharrem ayıyla birlikte yapılmaya başlanıyor. Kocaman kocaman tencerelerde yapılıp, en az 7 kapı dağıtılan bir gelenek. İçinde en az 12 çeşit malzeme var. Herkesin kendi aşure tarifi olsa da aşurede onsuz olmaz denilen malzemeler var. Örneğin; aşurelik buğday, kayısı, kuru fasulye, nohut, üzüm...

Yapımı emek isteyen, kıvamını tutturmanın da pek kolay olmadığı tariflerden biri. İçerisindeki bakliyatlar nedeniyle çok fazla katı olabiliyor ya da az pişirilmesi ve bakliyatların nişastalarının ortaya çıkmaması nedeniyle de çok sıvı olabiliyor. Rengi koyulaşabiliyor, lezzeti çok şekerli ya da az şekerli bir kıvama geliyor. Aşure yaparken onca emek boşa gitmesin, şahane kıvamlı, tada sahip ve renge sahip aşureler için bu püf noktaları çok işinize yarayacak! Hadi o zaman şimdiden ellerinize sağlık. Bolluk ve bereket evinizden de hayatınızdan da eksik olmasın.

Aşurenin kıvamı için dikkat edilmesi gerekenler

asure-yapimi

Söz konusu aşure olduğunda birçok püf noktası devreye giriyor. İçine girecek malzemelerin sıralamasından tutun da ne kadar kaynatılacağına kadar birçok aşaması var. Ancak sonunda çıkan bereket ve bolluk simgesi için değiyor tüm bunlar. Öncelikle içerisinde kullanılacak nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içerisinde bekletilmiş ve haşlanmış olması şart. Aşurenin ne çok katı ne de çok sıvı olmaması gerekiyor. Orta kıvamda bir çorba yapar gibi düşünebilirsiniz. Tam yumuşacık olana kadar haşlamanıza gerek yok. Zaten diğer malzemelerle birlikte de pişecekleri için suda bekletilip, hafif yumuşayana kadar haşlamak önemli. Tüm bakliyatlardan önce tencereye girmesi gereken malzeme su ve buğday. Su ve buğdayın birbirine oranı oldukça mühim. Çok su ilave ederseniz buğday onu çekip şişemez ve aşurenizin kıvamı çok sıvı olur. Az su koyarsanız da katı olur ve lezzeti beklediğiniz gibi olmaz.

asure-malzemeleri

2 su bardağı hafif haşlanmış buğdayın içerisine 3,5 su bardağı su ilave edin. Diğer bakliyatların oranına göre su eklemeyi ihmal etmeyin. Aşurenin şekerini de ilk aşamalarda koymamak gerekiyor. Eğer aşurenin şekerini ilk aşamalarda ilave ederseniz pişme süresince tencerenin içerisinde kalacağı için hafif karamelize olmaya, kıvamını çok koyulaştırmaya başlar ve dibi de tutabilir. Bunların önüne geçmek için şekeri en son ilave etmeye özen gösterin. Aşure yapımıyla ilgili diğer püf noktaları için ise şuradan buyurun: Zamanı Geldi: Püf Noktalarıyla Adım Adım Aşure Yapımı

Aşurenin kıvamı çok katı olursa ne yapılır?

asure-kivami

Aşurenin kıvamı suyunun az gelmesi nedeniyle, şekerinin kıvamı yoğunlaştırması nedeniyle ya da fazla pişirilmesi, bakliyat dengesizliğinin de sonucunda aşureniz çok koyu bir kıvama gelebilir. Aşure piştikten sonra kıvamı yoğunlaşan bir tarif. Bu nedenle tam ayarında pişirip ocaktan almak önemli. Diyelim ki çok koyulaştı, böyle durumlarda ocağın üzerine yeniden alın ve içerisine yoğunluğunu açacak kadar su ilave edin. Lezzet kaybı olduysa şeker de ilave edebilirsiniz. Bir süre su, aşureyle bütünleşene kadar pişirin. Böylelikle kıvamının normalleştiğini gözlemleyeceksiniz.

Aşurenin kıvamı çok sulu olursa ne yapılır?

asure-kivami-sulu

Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz. Eğer hiçbiri yoksa aşurenizi yeniden ocağın üzerine alın ve kıvamı yoğunlaşana kadar kaynatın.

Aşurenin rengi kararmasın diye ne yapılır?

asure-yapimi-puf-nokta

Aşurenin rengi içerisine konan meyveler ve malzemeler nedeniyle koyulaşabiliyor. Özellikle ceviz, fındık gibi yemişleri bakliyatlarla birlikte atarak pişirmek rengine etki ediyor. Yemişleri içerisinde piştikten sonra ya da süsleme aşamasında eklemek, kuru meyveleri pişme aşamasının sonunda eklemek renginin berrak kalmasını sağlayacaktır.

Afiyetler olsun! Enfes aşure tarifimizin videosunu da sizler için şöyle bıraktık:


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

FiruzeMemmedova30 Ağustos 2020 17:24
Harika gözüküyor eline salik
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?