Az Ölçülü Aşure Tarifi

Evde Aşure Yaparken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Fena Hata

Favorilerime
Ekle

Bereketin ve bolluğun simgesi aşure tarifi Muharrem ayıyla birlikte yapılmaya başlanıyor, kocaman tencerelerde hazırlanıp konu komşuya dağıtılıyor. Buğday, kayısı, kuru fasulye, nohut, üzüm gibi aşure malzemeleri marketlerden alınıyor ve herkes en lezzetli aşure tarifini hazırlamaya çalışıyor.

Ama ne yaparsanız yapın aşurenin kıvamını, ölçüsünü tutturamıyorsanız, çok sulu ya da çok katı oluyorsa bir yerlere yanlış yapıyor olabilirsiniz.

En güzel aşure sizin mutfağınızdan çıksın istiyorsanız bu hataları yapmamaya özen gösterin.

Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz

null

Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor. Zira bu bakliyatlar iyice yumuşamadan aşureye eklenirse meyve ve diğer malzemelerle iyice bütünleşmez ve aşurenin kıvamı tutmaz. Bu yüzden aşure yapacaksanız aynı gün içinde değil, bir gün önceden kararınızı vermeniz ve hazırlıklara başlamanız gerekiyor.

Bakliyatları çok fazla haşlıyorsunuz

null

Ayrıca haşlanması gereken bakliyatları çok yumuşak olana kadar haşlamamalısınız. Çünkü diğer malzemelerle buluşup yeniden pişecekler. Suda bekletip sertlikleri gidene kadar haşlamanız yeterli. Yoksa diğer malzemelerle birlikte yeniden pişerken dağılacaklardır.

Buğday-su dengesine dikkat etmiyorsunuz

Buğday Haşlama

Aşurenin kıvamının tutması için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta buğday-su oranı. Zira çok fazla su eklerseniz buğday hepsini çekemez ve çok sulu bir aşure elde edersiniz. Az su koyarsanız da katı bir aşureniz olur. 2 su bardağı hafif haşlanmış buğdayın içine 3,5 su bardağı su gibi düşünebilirsiniz en ideal oranı.

Buğdayın suyunu süzüyorsunuz

Buğday Haşlama

Aşure yaparken kuru fasulye ve nohutun haşlama suyunu süzmekte fayda var, yoksa gaz yapabilir, midenizi rahatsız edebilir. Ayrıca aşurenin berrak bir renge sahip olması için iyice süzülmeleri çok mühim. Ancak buğdayın suyunu süzmeyin ve haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme o olduğu için onu en baştan içme suyu ile kaynamaya bırakın.

Buğday iyice haşlanmadan ocaktan alıyorsunuz

Buğday Haşlama

Buğdayın tam olarak haşlanması pek önemli. Peki buğdayın haşlandığını nasıl anlayacağız? Cevabı basit: Renginden. Eğer buğdayın haşlanma suyu iyice sararmışsa tam kıvamında haşlanmış demektir. Haşlarken içine tuz eklemek de haşlama süresini azaltacaktır.

Şekeri en başta ekliyorsunuz

Şeker Eklemek

Aşurenin şekerini en başta koyduğunuz takdirde aşurenin uzun pişme süresi boyunca o da tencerede kalacağı için karamelize olacak ve aşurenin dibinin tutmasına yol açacaktır. Bu yüzden şekeri en son aşamalarda eklemeye dikkat edin.

Meyveleri en son eklemiyorsunuz

asure-adim-7

Tıpkı şeker gibi meyveleri ilk başlarda eklemek aşurenin kıvamını tehlikeye atan hamlelerden. Aksi takdirde pişerken dağılacaklar ve görüntüleri bozulacaktır. Ayrıca kuru meyveler bu şekilde aşurenin de koyu bir renge sahip olmasına yol açacaktır.

Aşure tam pişmeden ocaktan alıyorsunuz

asure-kivami-sulu

Emek ve zaman isteyen aşurenin tüm malzemeleri ayrı ayrı hazırladık, birleştirdik ve kaynamaya bıraktık. Peki onu ne zaman ocaktan almalı? Bunu anlamanın yolu aşurenin suyunun rengine ve yoğunluğuna bakmaktan geçiyor. Eğer muhallebi kıvamına geldiyse artık ocaktan alabilir ve kaselere bölüştürebilirsiniz.

Aşureyi üstü açık bir şekilde saklıyorsunuz

Eğer aşureler hemen yenmeyecekse ve dolaba kaldıracaksanız mutlaka üstünü streç filmle kaplayın. Aksi takdirde üstü kuruyacak ve katılaşacaktır.

Ellerinize sağlık, bolluk ve bereket evinizden eksik olmasın!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?