Uzun Süre Tok Tutan En Lezzetli Besinlerden O: Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
15 Mart 2021
Favorilerime Ekle
Sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin mutfaklarından eksik etmediği yulaf ezmesini tüm yönleriyle masaya yatırıyoruz bugün! Yulafın en çok sevilen ve tüketilen kısımlarından yulaf ezmesinin faydaları nelerdir,yulaf ezmesi nasıl tüketilir bir bir anlatıyor, onunla hazırlanabilecek farklı tariflere de birlikte göz atıyoruz.
Siz de şu sıralar diyet yapanlardan, formuna dikkat etmeye çalışanlardan ya da daha uzun süre tok kalmanın en sağlıklı yollarını keşfetmek isteyenlerdenseniz yulaf ezmesi neye iyi gelir,yulaf ezmesi ne işe yarar gibi soruların cevaplarını öğrenmek üzere hemen aşağıya doğru alalım sizi.
Onu yakından tanıyınca daha çok seveceğinize, daha çok tüketmeye karar vereceğinize şimdiden eminiz. Buyursunlar, yulaf ezmesi nedir, ne değildir birlikte öğrenelim şimdi.
Yulaf ezmesi nedir?
Yulaf ezmesi; yulaf kepeği, yulaf unu gibi yulaftan yapılan ve ülkemizde belki de en çok tercih edilen yulaf ürünlerinden biri. Raf ömrünün uzun olması sebebiyle çokça tercih edilen yulaf ezmesi, kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirilip ezilmesiyle hazırlanıyor. Ezilen yulaflar yassı hale getirilerek kurutuluyor ve bu sayede çok daha uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. İşte yulaf ezmesi kavramı da böylece ortaya çıkmış oluyor.
Bir yulaf ürünü olan yulaf ezmesini kullanmak içinse günün herhangi bir anını değerlendirmeniz mümkün oluyor. Tek başına nötr bir lezzete sahip yulaf ezmesini dilerseniz su ya da sütle lapa haline getirerek tüketebiliyor, dilerseniz keklerden kurabiyelere, çeşitli tariflerde dahi onu kullanabiliyorsunuz.
Yulaf ezmesini nereden bulabileceğinizi düşünüyor, "Yulaf ezmesi nereden alınır?" diye düşünüyorsanız hemen açıklayalım: Yulaf ezmesine sağlıklı ve doğal ürün satışı yapan market ve mağazalardan kolayca ulaşabilirsiniz.
Yulaf ezmesinin faydaları nelerdir?
"Yulaf ezmesi ne işe yarar ki?" derseniz onu da hemen anlatalım:
Yulaf ezmesinin içeriğinde potasyum, kalsiyum, demir gibi birçok yararlı mineral, E vitamini ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı madde ve besin lifi bulunuyor. Tüm bu yararlı maddeler sayesinde yulaf ezmesi, sağlıklı beslenmek isteyenler için en çok önerilen gıdalardan birine dönüşüyor.
Yine içinde bulunan beta glukan sayesinde yulaf ezmesi düzenli kullanımda bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor.
İçeriğindeki besin lifi ve beta glukan sayesinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
Özellikle kabızlık sorunu yaşayanların bu sorundan kısa sürede kurtulmasına yardım ediyor.
Antioksidan özellikler göstermesinin de etkisiyle yulaf ezmesi kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor.
Doğru şekilde hazırlanıp tüketildiğinde (rafine şeker ilavesiz) tip 2 diyabet rahatsızlığı olanların da güvenle tüketebileceği söyleniyor.
Tıpkı kan şekeri gibi kolesterolün de dengelenmesinde önemli roller üstlenebiliyor.
Düşük glisemik indeksli olduğundan yulaf ezmesi vücuda uzun süre enerji veriyor, zinde hissetmeye yardımcı oluyor.
Hem doyurucu olduğu hem de tokluk hissini uzun süre sağladığı için diyet yapanlar, sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tarafından da sıkça tercih ediliyor.
Hem tok tuttuğu hem de içeriğinde bolca besin lifi bulunduğu için kilo verme sürecini hızlandırıyor.
Antioksidan özellikleri sayesinde sinir sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan yulaf ezmesi, sebepsiz stres, sinir, endişe, hatta depresyondan koruyucu bir etki oluşturuyor.
Strese bağlı uykusuzluk sorununa da çözüm olduğu biliniyor.
Yulaf ezmesinin faydalarını görünce onu daha sık tüketmeye karar verdiyseniz bu tarifleri de mutlaka bilmeli ve canınız istedikçe bir bir uygulamalısınız. Öncelikle yulaf ezmesini tüketmek için onu az bir miktar sütle ocakta karıştırarak pişirebilir ve içine rafine şeker, bal, pekmez gibi dilediğiniz bir tatlandırıcı ilave ederek tatlı bir lapa kıvamına getirebilirsiniz. Hazırladığınız bu yulaf lapasını sade olarak tüketebileceğiniz gibi üzerini dilediğiniz tohum, meyve ya da çikolatalarla süsleyerek de servis edebilirsiniz.
Yulaf ezmesinin belki de en sık tercih edilen hali olan yulaf lapasını sağlıklı bir şekilde tüketmek isterseniz içinde rafine şeker koymak yerine tabii ki bal, pekmez gibi doğal tatlandırıcıları ilave etmeniz daha doğru olacaktır. Servisinde de çikolata, fıstık ezmesi gibi tatlar yerine meyve ya da keten tohumu, chia tohumu gibi tohumlar tercih edebilirsiniz. Eğer laktoz intoleransınız varsa süt yerine suyla da pişirebilirsiniz. Hindistan cevizi sütü, badem sütü gibi bitkisel kaynaklı sütlerle de nefis bir aroma kazandırabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Yulaf ezmesi ile lapa yapmak dışında onu keklerden kurabiyelere, farklı tariflerde değerlendirebilirsiniz. Örneğin pişmeyen kurabiye tarifimizi 10 dakikada hazırlayarak kahvenizin yanına hazır edebilir, 15-20 dakikanızı ayırarak şöyle nefis bir şekersiz hafif tatlı yapabilirsiniz.
Günün acıktığınız her anında değerlendirmek üzere ise misler gibi kuru meyveli pekmezli barlar ya da yulaf ezmeli kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Anlayacağınız yulaf ezmesi ile yapabileceğiniz tariflerde bir sınır neredeyse yok.
Yorumlar
0