Yaz yaklaşırken yazın o taptaze, sulu sulu meyvelerine olan özlemimiz bir kat daha arttı, onlara kavuşmanın heyecanı sardı. Özellikle minik de olsa bir bahçesi olanları ya da balkonunda, hatta evinin içinde, pencere pervazlarında bitki yetiştirenleri ise ayrı bir heyecan aldı, "Nasıl yetiştiririm?" heyecanı.
Siz de yediğiniz meyvelerin çekirdekleri çöpe gitmesin isteyenlerdenseniz, onları çimlendirip güzel bitkiler elde etmenin yollarını öğrenmek istiyorsanız doğru yere geldiniz demektir. Bugünkü konumuz: Vişne nasıl yetiştirilir?
Afiyetle yediğimiz vişnelerin çekirdeklerini nasıl çimlendirebileceğimizi öğrenelim, çimlendirmeyi başardığımız çekirdeklerden ya da hazır olarak temin edebileceğimiz vişne fidelerinden nasıl sağlıklı bir vişne bitkisi elde edebileceğimizi bilelim. Vişne nasıl yetiştirilir, evde vişne bakımı nasıl yapılır anlatıyoruz, toplanın.
Vişne çekirdeği çimlendirme: Vişne çekirdeği nasıl kolayca çimlendirilir?
Afiyetle yiyeceğiniz ya da reçele, marmelata dönüştüreceğiniz vişnelerin çekirdeklerini çimlendirmek isterseniz aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Ancak başında uyarmakta fayda var: Vişne çekirdeği çimlendirmesi hem zorlu hem de çok emek isteyen bir çekirdek. Dolayısıyla denemelerinizin hepsinde başarılı olamayabilir, onlarca vişne çekirdeğinden sadece bazılarını çimlendirebilir ya da kullanacağınız çekirdeğin verimliliğine bağlı olarak ne yazık ki başarısız olabilirsiniz. Yine de denemek isteyenleri, vişne çekirdeklerini çöpe atmak istemiyorum diyenleri aşağıya doğru alalım şimdi:
Vişne nasıl yetiştirilir: Evde vişne bakımı nasıl yapılır?
Sağlıklı ve verimli bir şekilde vişne yetiştirebilmek için aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gerekiyor:
Toprak seçimi: Vişne bitkisi toprak seçimi bakımından toleranslı bir bitki olarak bilindiğinden hem kireçli hem de kumlu topraklarda yetiştirilebiliyor ancak verim alabilmek için önerilen toprak organik maddeler bakımından zengin, kumlu olmayan, kireçli topraklar oluyor. Eğer bahçe toprağınızı buna uygun olarak ayarlama imkanınız varsa çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarından organik maddeler bakımından (torf) zengin bahçe toprağı temin edebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Sulama: Sulama konusunda hassas davranmanız gereken bir bitki olduğundan vişnelerinizi yetiştirmeye başladığınız andan itibaren düzenli olarak sulamayı ihmal etmemelisiniz. Sulama sıklığına karar vermek için bitkinin toprağına parmak testi yapmanız yeterli olacaktır. Parmak testi nedir derseniz, bitkinin toprağına bir köşeden işaret parmağınızı batırıp çıkarın, eğer parmağınız kupkuru çıkıyorsa hiç vakit kaybetmeden sulama yapın, eğer parmağınız nemli kalıyorsa sulamayı ertesi güne bırakabilirsiniz. Önemli olan bitkinin toprağının her zaman nemli kalmasını sağlamanız.
Aynı şekilde sulama yaparken mümkünse günün hep aynı saatlerini seçmeniz ve aynı sulama kabıyla aynı miktarda su vermeye özen göstermeniz de bitkinin alışkanlık kazanması bakımından önemli. Tabii toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak için yazın ve kışın sulama sıklığınızı değiştirmeniz de gerekiyor. Kışın 2 ya da 3 günde 1 sulama yapabilirsiniz ancak yazın sıcaklardan toprağın kurumasını engellemek adına günde 1 kez sulama yapabilirsiniz örneğin.
Ortam ve sıcaklık: Bahçenizde bitkiyi ekerken konumunu doğru seçmeniz de verim alabilmeniz adına önemli. Vişne bitkisi, yaz aylarında yüksek sıcaklıklardan, kış aylarında ise düşük sıcaklıklardan ve aşırı soğuktan korumanız gereken bir bitki. Ilıman iklimi sevdiği bilinen vişne için mümkünse serinde kalacak ancak gün ışığını da rahatça alabileceği bir alan seçmeniz uygun olacaktır. Bitkinin özellikle yetişme döneminde ise aşırı rüzgardan korunması gerekiyor, aklınızda bulunsun.
Önemli bir not: Her tohum ya da fidan verimli çıkmayacağından eğer vişne yetiştirmek istiyorsanız güvendiğiniz üreticilerden verimli ve sağlıklı çekirdekler/tohumlar/fideler temin etmeniz gerektiğini unutmamalı, bitkiden meyve alabilmek içinse sabırlı davranmanız gerektiğini bilmelisiniz. Doğru koşullar altında en erken 4 yıl sonrasında meyve vermeye başlayan bitkiden verim alabilmek adına ziraat mühendislerinden ya da üreticilerden destek alarak aşılama dönemiyle ilgili gerekli bilgileri ve hizmetleri edinebilirsiniz, bizden hatırlatması.
Yorumlar
0