tatli-patates-nasil-yetistirilir-3

Klasik Patatesten Çok Daha Farklı Bir Lezzet O: Tatlı Patates Nedir, Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Ana vatanı Orta Amerika olan, dünya mutfaklarında sıkça kullanılan, ülkemizde de her geçen yıl daha popüler hale gelen bir lezzeti yakından tanıyacağız bugün: Tatlı patatesi!

Kendisi görüntüsü ve lezzeti sebebiyle klasik patatese benzetilse de aslında patatesten çok daha farklı özellikler taşıyor, turuncu rengiyle de dikkatleri hemen üzerine çekiyor. Bakalım tatlı patatesi yakından tanıyınca, tatlı patates nasıl yetiştirilir öğrenince siz de denemek isteyecek misiniz?

Buyursunlar, tüm yönleriyle tatlı patates nedir, ne değildir anlatmaya başlayalım.

Tatlı patates nedir?

tatli-patates-nedir

Botanik dünyası tarafından "ipomoea batatas" olarak anılan tatlı patates, nişastalı ve tıpkı adı gibi tatlı bir bitki. Kahkahaçiçeğigiller familyasının bir üyesi olan bu özel bitkinin mutfaklarımıza konuk olan kısmı genel olarak yumruları oluyor. Ancak klasik patatesin aksine filizlerini ve taze yapraklarını tüketenler de olduğu biliniyor.

Tatlı Patates Cipsi Tarifi

Tatlı Patates Cipsi Tarifi

Ana vatanı en başında da söylediğimiz gibi Orta Amerika. Ancak yetiştirme aşamasında ihtiyaç duyduğu sıcaklık sağlandığı sürece ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetiştirilebiliyor. Nasıl tüketildiğine gelince, tıpkı klasik patates gibi tatlı patatesi de haşlayarak, kızartarak, közleyerek, fırınlayarak, buharda pişirerek hazırlayabilir, onunla şifa dolu çorbalar, renkli garnitürler, salatalar, hatta çıtır atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Tatlı patates nasıl yetiştirilir, evde tatlı patates bakımı nasıl yapılır?

tatli-patates-nasil-yetistirilir-1

Evde tatlı patates yetiştirmek için aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz ve her bitkide olduğu gibi tüm yetişme aşamalarında özenli olmanız büyük önem taşıyor. Verimli filizler elde ederek işe başlayacağınız bu süreçte toprak seçiminden sulamasına, dikkat etmeniz gerekenler ise genel olarak şöyle:

Filizlendirme: Tatlı patates yetiştirmeye karar verdiyseniz verimli filizler temin etmelisiniz. Bunun için güvendiğiniz fideliklerden ya da online satış sitelerinden hazır tatlı patates fideleri temin edebileceğiniz gibi elinizdeki tatlı patateslerin filizlenmesini de sağlayabilirsiniz. Bunun için tatlı patatesleri güzelce yıkayıp temizlemeniz ve hemen ardından cam kavanoz ya da bardaklara yarısı suyun içinde kalacak şekilde tatlı patatesleri yerleştirmeniz yeterli. Eğer ağız genişliği uygun bardak ya da kavanoz bulamazsanız kürdanlardan destek alarak tatlı patatesleri yarısı suda yarısı açıkta kalacak şekilde konumlandırabilirsiniz. Tatlı patatesler filizlendikten sonraysa filiz boylarının yaklaşık 15-20 santimetre olmasını beklemeniz önemli olacaktır. Bu boya ulaşan filizleri yumrudan dikkatli bir şekilde ayırıp yine içi su dolu bardağa aktararak köklenmesini sağlamanız gerekecek, aklınızda bulunsun.

Toprak seçimi: Tatlı patates filizleri köklenip ekilebilecek fidelere dönüştüğünde onu toprakla buluşturabilirsiniz. Tatlı patates pek çok toprak çeşidinde büyüme imkanı bulsa da seçtiğiniz toprağın organik maddeler bakımından zengin olmasına ve çok killi ya da çok kumlu olmamasına özen göstermeniz gerekiyor, aklınızda bulunsun.

tatli-patates-nasil-yetistirilir-2

Ekimi: Köklenen fideleri toprakla buluştururken köklerinin zarar görmemesine dikkat etmelisiniz. Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun. Fide ekimini tamamladıktan sonra toprağın üzerine dikkatlice ve köklere zarar vermeyecek şekilde bastırarak toprağın hafif sıkılaşmasını sağlamayı da unutmamalısınız.

Sulama: Fideler köklenene dek suyun içinde beklediğinden toprağa aktardığınızda da bol su ihtiyacı olacağını unutmamalısınız. Ekimin hemen ardından can suyunu vermeli, toprağının sürekli nemli olduğundan emin olacak şekilde sulama sıklığını ve miktarını ayarlamalısınız. Toprağı hep nemli olsun dedik ama fazla sulamadan da kaçınmalısınız. Zira aşırı sulama sebebiyle toprakta kalacak fazla su, bitkinin köklerinin ve yumrularının çürümesine sebep olabilir, aman dikkat.

tatli-patates-nasil-yetistirilir-3

Hasat zamanı: Doğru ortamı ve toprağı sağlayıp dikkatlice ektiğiniz tatlı patateslerin hasat zamanının geldiğini nasıl anlayabilirsiniz dersiniz? Bitkinizi düzenli olarak sulayıp güneş gören bir yerde özenle yetiştiriyorsunuz. İşte bu aşamada bitkinin yapraklarını takip etmeniz size önemli ipuçları verecektir. Yaprakları sararmaya başladıysa toprağın altında sizi bekleyen tatlı patatesler tüketilebilecek kadar büyüyüp gelişmiş demektir. Tatlı patateslerinizi topraktan çıkarırken de dikkati elden bırakmamalı ve topraktan özenle ayırmalısınız. Hasat için sulama yapmadığınız ve toprağın kuru olduğu bir günü tercih etmeniz de işlerinizi kolaylaştıracaktır, bizden söylemesi.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?