ebegumeci-nasil-yetistirilir-1

Bahçelere, Balkonlara Bahar Gelsin: Ebegümeci Birkaç Adımla Nasıl Kolayca Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

İlkbaharın gelmesiyle çevremizi renk renk çiçekler sarmaya başladı, içimizi huzur dolu bir mutluluk sardı. Baharı eve taşımak isteyenler ise soluğu hemen çiçekçilerde, bitki reyonlarında almaya başladı. Siz de bahçenizde ya da balkonunuzda saksılar dolusu çiçekler olsun isteyenlerdenseniz buyurun hemen böyle. Bugün, ebegümeci nasıl yetiştirilir, hep birlikte öğrenelim diyoruz.

Görünce "Aa ben bunu tanıyormuşum" diyeceğiniz, aslında doğada kendiliğinden yetişmesine çok alışık olduğumuz, öyle ki tarlalarda, yol kenarlarında sık sık karşımıza çıkan bir bitki o. Üstelik güzel olduğu kadar da faydalı. (Bknz: Ebegümecinin faydaları nelerdir?)

Tam da bu sebeplerle onun doğada kendi kendine yetişmesini beklemeyelim, bahçelerimizde, balkonlarımızda ebegümeci nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır öğrenelim. Buyurunuz bu taraftan...

Ebegümeci nasıl yetiştirilir?

ebegumeci-nasil-yetistirilir-1

Ebegümeci, adını aldığı ebegümecigiller familyasına ait bir bitki türü. Dünyada 1500'ün üzerinde türü olduğu bilinen ebegümeci, ülkemizin dört bir yanında kendiliğinden yetişme imkanı buluyor. En sık rastlanan türü mor çiçekleriyle dikkat çeken büyük ebegümeci olsa da aslında kendisinin pembeden beyaza, farklı renklerde çiçek açan, büyüklüğü değişen farklı türleri de bulunuyor. Güzel görüntüsünün ardında birçok fayda da bulunduran bu bitkiyi bahçenizde, balkonunuzda yetiştirmek isterseniz şu adımlara dikkat etmeniz gerekiyor:

Toprak seçimi: Ebegümeci, yukarıda da söylediğimiz gibi çok özel bakım koşullarına ihtiyaç duymayan, kolay yetiştirilebilen bir bitki. Dolayısıyla birçok toprak türüyle uyum yakalayabiliyor ama daha çok verim alabilmek için mümkünse humuslu, organik maddeler bakımından zengin bahçe toprağı kullanmamız öneriliyor, aklınızda bulunsun. "Ben toprak türlerinden anlamam" derseniz çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarından bahçe toprağı olarak geçen topraklardan temin etmeniz yeterli olacaktır.

Tohumların ekimi: Ebegümeci tohumlarını toprakla buluştururken çimlenme sürecini hızlandırmak isterseniz tohumları doğrudan toprağın üzerine serpmek yerine bir gün önceden ılık suyla ıslattığınız kağıt peçetenin üzerine tohumları dizebilir ve ıslak peçeteyi katlayarak bu şekilde tohumları bir gece karanlık bir ortamda bekletebilirsiniz. Ertesi gün toprağın üzerine tohumları dikkatlice yerleştirip üzerine çok gevşek bir şekilde az miktar toprak atmanız yeterli olacaktır.

ebegumeci-nasil-yetistirilir-2

Sulama: Tohumları ektikten sonra her bitkide olduğu gibi ebegümecinde de can suyunu vermeniz önemli. Ardından ne sıklıkla sulama yapacağınıza ise toprağın nemliliğini kontrol ederek karar vermelisiniz. Burada da hep söylediğimiz gibi en pratik yöntem parmak testi uygulamak. Bitkinin toprağına işaret parmağınızı batırıp çıkarın. Eğer parmağınız tamamen kuru çıkıyorsa hemen sulama yapın, eğer parmağınız nemliyse sulamayı ertesi güne bırakın. Mevsim geçişlerinde de sulama sıklığını ve miktarını değiştirin. Yaz aylarında daha sık, sonbahar ve kış aylarında ise daha az olacak şekilde sulamalarınızı düzenli olarak yapın.

Ortam ve sıcaklık: Ebegümeci bitkisini doğrudan güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmayacağı ama aydınlık ortamlarda tutmanız bitkiden alacağınız verimi artıracaktır. Şiddetli hava akımlarından da korumanız önemli. Bu sebeple bahçe ya da balkonlarınızda mümkünse şiddetli rüzgarların esmediği alanları tercih etmelisiniz. Hava sıcaklığının ise kış aylarında 12-15 santigrat derecelerden aşağı inmemesi bitkinin sağlıkla büyümesi için ideal olacaktır.

Ebegümeci ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

ebegumeci-nasil-yetistirilir-3

  • Ebegümeci yetiştirirken en çok dikkat etmeniz gereken adımın sulama olduğunu unutmamalısınız. Mümkünse hep aynı gün ve saatlerde sulama yapmalısınız.
  • Aynı şekilde sabit bir sulama kabı seçip kabı hep aynı miktarda suyla doldurarak sulama yapmanız da bitkinin alışkanlık kazanmasını ve verimini artıracaktır, aklınızda bulunsun.
  • Ebegümeci tohumlarının ekimi için kış sonu ve ilkbahar aylarının uygun olduğunu unutmamalısınız.
  • Bolca verim almak için dilerseniz ebegümeci yetiştirdiğiniz toprağı gübreleyebileceğinizi unutmamalısınız.
  • Bitkinin üzerinde solmaya başlayan çiçekler oluştuğunda bu çiçekleri dikkatlice bitkiden uzaklaştırmalı, çürümenin ya da sararmanın yayılmasının önüne geçmelisiniz.
  • Bitkiniz büyüyüp çiçeklendiğinde yaprak ve çiçekleriyle zeytinyağlı yemekler yapabileceğinizi bilmelisiniz. Dilerseniz yapraklarını tıpkı ıspanak gibi kavurarak hamur işlerinde iç harç olarak da değerlendirebilirsiniz.
  • Son olarak bitkiden temin edeceğiniz çiçekleri sağlıklı bir şekilde kurutarak tüketecekseniz bu kurutulmuş ebegümeci çiçekleriyle nefis bitki çayları hazırlayabilirsiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?