hanimeli-cicegi-nasil-yetistirilir-2

Toprak Seçiminden Budama Zamanına, Evde Hanımeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Bahçe ya da balkonlarımızda rengarenk çiçeklerle dolu minik botanik bahçeleri kurmaya bu kez de mis gibi kokusu tüm evi saracak hanımeli çiçekleriyle devam ediyoruz!

Hanımeli çiçeği nasıl yetiştirilir, evde hanımeli bakımı nasıl yapılır adım adım öğreniyor, çocukluğumuzdan beri tanıyıp sevdiğimiz bu güzellikleri bahçelerimize, balkonlarımıza konuk ediyoruz.

Onları en sağlıklı şekilde yetiştirebilmek için bu adımları bilmek şart diyelim ve hemen başlayalım. Buyursunlar...

Hanımeli bitkisi nedir, özellikleri nelerdir?

hanimeli-cicegi-nasil-yetistirilir-1

Hanımeli çiçeğini evde nasıl yetiştirebileceğinize geçmeden önce onu tanımayanlar için kısaca hanımeli nedir, ne değildir anlatalım. Hanımeli bitkisi, botanik olarak "Caprifoliaceae" olarak anılan familyaya ait, çalı/sarmaşık grubundan mis kokulu bir bitki. Dünya üzerinde yaklaşık 180 farklı çeşidi olduğu düşünülen hanımeli bitkisi, Çin, Avrupa ve Kuzey Amerika'da kolayca yetiştirilebiliyor, uygun şartlar sağlandığında ülkemizde de bolca bulunabiliyor. Mis kokulu çiçekleriyle hemen herkese tanıdık gelen hanımeli bitkisi, birçok farklı türü olsa da genel olarak sarı ya da beyaz renkli çiçekleriyle tanınıyor.

Hanımeli çiçeği nasıl yetiştirilir, evde hanımeli bakımı nasıl yapılır?

hanimeli-cicegi-nasil-yetistirilir-2

Sarmaşık ya da çalı şeklinde gelişme gösterdiğinden genel olarak balkonlarda değil de bahçelerde yetiştirilen hanımeli bitkisi, uygun şartlar sağlandığında balkonlarda dahi kolayca yetiştirilebiliyor. Zarif çiçeklerinin aksine oldukça dayanıklı sayılabilecek bitkiler arasında gösterilebilen hanımeli bitkisi evde nasıl yetiştirilir merak edenlerin aşağıdaki şu noktalara mutlaka dikkat etmesi gerekiyor:

Toprak seçimi: Hanımeli bitkisi çok kötü durumda olmayan hemen her toprağa uyum sağlayabilen dayanıklı bir bitki olsa da onu saksıda yetiştirmek için organik maddeler bakımından zengin humuslu topraklar tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Toprağın drenajını sağlayabilmek adına seçeceğiniz saksının da mutlaka altında fazla suyun akabileceği delikler bulunduğundan emin olmalısınız.

Sulama: Sulama sıklığınızı hanımeli bitkinizin yaşına, durumuna ve toprağın kuruluğuna göre belirlemelisiniz. Henüz genç olan bitkileriniz için daha az sulama yapabilirsiniz ancak bitkiniz yaş aldıkça daha çok sulamaya ihtiyaç duyacaktır, bunu unutmamalısınız. Aynı şekilde hanımeli bitkisini çiçeklendiği dönemlerde daha sık sulamalısınız ki çiçeklerin büyüyüp gelişmek için ihtiyaç duyduğu suya kolayca ulaşabilsin. Sulama miktarını ve sıklığını belirlerken ise toprağın kuruluğuna dikkat etmelisiniz. Toprak hep nemli kalacak şekilde sulamalı, tamamen kurumasına ya da çamur olacak kadar sıvı bir hale gelmesine asla izin vermemelisiniz.

Ortam ve sıcaklık: Hanımeli bitkisinin saksısını ister bahçenize ister balkonunuza koyacak olun, fark etmez, olabildiğince havadar bir alana koyduğunuzdan emin olmalısınız. Ancak dikkat, havadar alanı belirlerken şiddetli rüzgarlara maruz kalmasına da engel olmalısınız. Eğer bitkiniz sarmaşık formundaysa yarı gölge alanlarda, çalı formundaysa güneşli alanlarda saksılarınızı konumlandırabilirsiniz. Hanımeli bitkisi de pek çok bitki gibi güneşe doğru büyümeye eğilimli olduğundan ara ara saksıyı çevirerek her tarafının eşit şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

Budama zamanı: Sağlıklı bir şekilde yetiştirildiğinde 7 metreye dek uzayabilen türleri bulunan bir bitki olduğundan hanımeli bitkisini budamanız gerekebilir. Hanımelinin belirli bir budama zamanı olmasa da en sağlıklı şekilde budamak için çiçeklerinin döktükten hemen sonraki zamanı seçmeniz önerilir. Eğer çiçeklerini döken hanımeli bitkisini kış sonuna kadar budamazsanız sonraki ilkbaharda her zamankinden daha az çiçeklenebilir, bizden söylemesi.

Hanımeli çiçeğinin faydaları nelerdir?

hanimeli-cicegi-nasil-yetistirilir-3

Hanımeli bitkisi nedir, ne değildir kısaca onu tanıdık, evde hanımeli çiçeği nasıl yetiştirilir birlikte öğrendik. Sıra geldi mis hanımelinin mis kokusunun ardında saklı birbirinden şaşırtıcı faydalarına. Kendisi sadece bahçe ve balkonlara renk ve mis gibi bir koku katmakla kalmıyor, vücuda da birçok fayda sağlıyor. Bu faydalarından yararlanmak isteyenler onu kurutup değerlendirebildiği gibi dileyenler hanımelinden elde edilmiş yağları ve özel karışımlardan oluşan çayları da kullanabiliyor, aklınızda bulunsun diyelim ve hanımeli çiçeğinin faydalarını sıralamaya başlayalım:

  • Hanımeli dolaşım sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor, kan dolaşımını hızlandırıyor.
  • Dolaşım sistemine olan olumlu etkileri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
  • Kötü kolesterolün azalmasına destek oluyor.
  • Hanımeli çiçeği bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı oluyor.
  • Özellikle grip, nezle gibi hastalıklar sebebiyle oluşabilen öksürüğe iyi geldiği söyleniyor.
  • Cildi nemlendiriyor, uzun süreli kullanımında hanımeli çiçeğinin yaşlanma karşıtı bir etki oluşturabileceği söyleniyor.
  • Son olarak, hanımeli çiçeğinin idrar söktürücü bir etki oluşturduğu da biliniyor.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?