pancar-nasil-yetistirilir-1

Toprak Seçiminden Ekimine, Pancar Nasıl Kolayca Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Evinde minik de olsa şifa dolu bahçeler yapmayı sevenler, kendi sebze-meyvesini kendi elleriyle yetiştirmek isteyenler, toplanın! Bugün pancar nasıl yetiştirilir, saksıda pancar bakımı nasıl yapılır birlikte öğrenelim diyoruz.

Tansiyon ve kolesterolü dengeleyen, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasını destekleyen ve daha saymakla kolay kolay bitmeyecek onlarca faydası olan pancar, doğru adımlar uygulandığında evde dahi yetiştirilebiliyor aslında. Sonrası ise alabildiğine eşsiz bir renk, mükemmel bir lezzet oluyor...

Eğer siz de ellerinizle misler gibi pancarlar yetiştirmek isterseniz buyursunlar, sizi hemen böyle alabiliriz.

Minik bir not: Pancar ile yapabileceğiniz tarifleri keşfetmek isterseniz sizi şu listemize de mutlaka bekleriz: Hem Şifası Hem de Rengiyle Sofrada Efsaneler Yaratan 12 Pancarlı Tarif

Pancar nasıl yetiştirilir?

pancar-nasil-yetistirilir-2

Kırmızı pancar yetiştirebilmek için toprak seçiminden sulamasına, dikkat etmeniz gereken önemli adımlar var aslında. Bu adımlar arasında mutlaka bilmeniz ve uygulamanız gerekenler ise şöyle:

Toprak seçimi: Pancar ekimi için seçeceğiniz toprağın humuslu, organik maddeler bakımından zengin ve bir miktar killi olması uygun olacaktır. Ancak fazla killi topraklar pancarın yumrulu köküne zarar verebileceğinden dikkatli olmayı elden bırakmamalı, eğer toprak konusunda yeterince bilgi sahibi değilseniz bu konuda uzman ziraat mühendislerinden, pancar yetiştiricilerinden ya da pancarı temin edeceğiniz yerlerden yardım alabilirsiniz. Ph seviyesinin ise 6,5 ila 7,5 arasında olması daha verimli bir bitki elde etmenizi sağlar, aklınızda bulunsun.

Ekimi: Pancar mümkün olduğunca bol toprakta aralıklarla yetiştirilmesi gereken bir bitki aslında. Ancak evde, saksı içinde yetiştirmeyi denemek isteyenler de verimli tohumlar temin ederek ekimini gerçekleştirebilir. Olabildiğince derin bir toprağın içine tohumları 10'ar santimetre aralıklarla yerleştirin ve üzerini yeniden toprakla güzelce örtüp sulamasını yapın. Eğer bahçeniz varsa 1 metrelik alana 3 sıra olacak şekilde de ekimini gerçekleştirebilirsiniz. Her bir sıraya ekeceğiniz tohumlar arasında ise 4-5 santimetre uzaklık bulunmasına özen göstermeyi ihmal etmeyin.

pancar-nasil-yetistirilir-1

Sulama: Pancar nemi seven bir bitki olduğundan toprağının kurumamasına özen göstermeli, düzenli aralıklarla sulama yapmalısınız. Bir parmağınızı toprağa batırıp çıkarın, eğer parmağınız çok kuru çıkarsa hemen sulamasını yapın, eğer nemli çıkarsa sulama zamanını biraz erteleyin, eğer parmağınız çok çamurlu bir şekilde çıkarsa bir süre sulama yapmayın. Aşırı sulama bitkide çürümeler yaşanmasına sebep olabilir, aman dikkat.

Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.

Pancar yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler:

pancar-nasil-yetistirilir-3

Pancar yetiştirmeye karar verdiyseniz şu noktalara da özen göstermenizde fayda var:

  • Pancar tohumlarını ekeceğiniz zamanın serin bir güne denk gelmesi daha verimli bitkiler elde etmenizi, daha hızlı bir çimlenme süreci yaşanmasını sağlayacaktır.
  • Pancar hasadı yapacağınız zaman ise pancarlarınızın çapının yaklaşık 6 cm olmasına dikkat etmeli, daha da büyümeden toplamalısınız. Pancar belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra toplanmaz ve büyümeye devam ederse lezzeti bozulmaya başlayacaktır, aklınızda bulunsun.
  • Aynı şekilde pancar hasadı yaparken bitkinin yaprak kısımlarını dikkatlice tutarak çıkarma işlemi yapılmalıdır. Aksi halde yakınındaki diğer bitkilerin de kökleri zarar görebilir, dikkat.
  • Pancarın yeterli olgunluğa erişip erişmediğini anlamak için yapraklarını da takip edebilirsiniz. Bitkinin en dış kısmında kalan yapraklar sararmaya başladığında bitkinin olgunlaşmaya başladığını anlayabilirsiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?