zakkum-bakimi-4

Toprak Seçiminden Sulamasına, Evde Zakkum Bakımı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Pembe, beyaz, kırmızı, sarı renkli çiçekleriyle balkonların, bahçelerin, hatta yol kenarlarının, parkların vazgeçilmez çiçeklerinden biri o. Bir süs bitkisi olarak özenle yetiştirilebileceği gibi uygun iklim şartlarında dere kenarlarında, su yataklarında ve daha pek çok yerde kendi kendine yetişme imkanı bulan bir bitki üstelik.

Zehirli olup olmadığı da sık sık tartışılan bu bitkiyi arıtıyla, eksisiyle, kısacası tüm yönleriyle yakından tanıyalım diyoruz bugün. Eğer evinizde zakkum yetiştirmek istiyorsanız ya da sevdiğiniz biri size saksı içinde zakkum hediye ettiyse ve onu sağlıkla büyütmek istiyorsanız yaklaşın hemen böyle. Evde zakkum bakımı nasıl yapılır, tüm yönleriyle öğrenme zamanı şimdi!

Zakkum çiçeği nasıl yetiştirilir: Evde zakkum bakımı nasıl yapılır?

zakkum-bakimi-1

Evde zakkum yetiştirebilmek ve doğru şekilde bakımını yapabilmek adına aşağıdaki adımlara dikkat etmek şart. Tıpkı diğer bitkiler gibi zakkumun da en verimli şekilde yetişeceği toprağı bilmek, sulama sıklığını doğru ayarlamak önemli örneğin. Buyurun zakkum bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir bir anlatalım şimdi:

Toprak seçimi: Toprak konusunda seçici olmayan, hatta kumdan tutun da killi toprağa kadar birçok toprakta yetişebilen bir bitki olan zakkum için toprağın asidik olmamasına dikkat etmeniz yeterli aslında. Az kireçli-az humuslu ve organik maddeler bakımından zengin toprakları tercih etmeniz halinde ise bitkinizden çok daha fazla verim alabilirsiniz, aklınızda bulunsun.

zakkum-bakimi-2

Saksı seçimi: Toprak seçiminden sonra sıra geldi saksı seçimine. Eğer zakkum bitkisini fide olarak aldıysanız ve onu güzel bir saksıya geçirmek istiyorsanız saksının altında mutlaka drenajı sağlayacak delikler ve suyun akabileceği bir tabla olduğundan emin olmalısınız. Fazla su akacak yer bulamazsa bitki köklerinde çürümeler yaşanmasına neden olacaktır, aman dikkat.

Sıcaklık/ortam: Çeşitli iklim şartlarına dayanıklı olmasıyla bilinen zakkum bitkisi, genel olarak güneşi seven, sıcaklığa ve uzun sürmediği sürece soğuğa da dayanabilen bir bitki. Bu özellikleri sebebiyle evinizde zakkum saksınızı konumlandırırken olabildiğince güneş alan, aydınlık, aşırı rüzgardan uzak alanları tercih etmeniz yeterli olacaktır.

zakkum-bakimi-3

Sulama: Zakkum, düzenli sulamaya ihtiyaç duyan bitkilerden biri. Toprağının her zaman nemli olması sağlıklı ve verimli yetişmesi için önemli bir kriter olduğundan sıcak havalarda, özellikle yaz aylarında sık sulamaya yapmayı ihmal etmemeli, kış aylarında ve soğuk havalarda ise sulama sıklığınızı azaltmalısınız. Bitkinizi hep aynı miktarda suyla ve günün aynı saatlerinde sulamaya özen gösterirseniz bitki alışkanlık kazanacağından daha sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeye de fırsat bulur, aklınızda bulunsun.

Evde zakkum yetiştirmek isteyen herkesin bilmesi gerekenler:

zakkum-bakimi-4

Evde zakkum yetiştirmeye karar verdiyseniz bunları da mutlaka aklınızda bulundurmalısınız:

  • Zakkum bitkisinin yaprakları, çiçeği, gövdesi ya da kökü aşırı miktarda tüketildiğinde vücutta zehirleyici etkilere sebep olabildiğinden asla ağız yoluyla tüketmemeli, bitkinin çiçek ya da yapraklarını kurutularak çayını demlememelisiniz.
  • Özellikle küçük çocukların erişemeyeceği alanlara yerleştirmeli, çocukların bitkiye koklama dışında bir temasları olmamasını sağlamalısınız.
  • Aynı şekilde hayvanların da bu bitkiden uzak kalmasını sağlamalı, ağızlarına almalarına, çiğnemelerine ya da yutmalarına mutlaka engel olmalısınız.
  • Zakkum çok yıllık bir bitki olduğundan doğru bakıldığında 3 ila 6 metreye kadar boyu uzayabilen bir bitki, bunu unutmamalı, gelişme aşamasında zakkum saksısı seçerken büyüyeceğini de göz önünde bulundurarak halihazırda kullandığınız saksıdan 1 değil 2 numara büyük saksıları tercih etmelisiniz.
  • Yeri geldiğinde -12 dereceye kadar soğuğa dayanabildiği bilinse de zakkum bitkisini olabildiğince aşırı soğuklardan korumayı ihmal etmemelisiniz.
  • Bitkiniz yeterince büyüdüğünde ve budamaya ihtiyaç duyduğunuzda budama için sonbahar aylarını tercih etmelisiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?