dereotu-nasil-yetistirilir-2

En Tazeleri Hep Sizin Mutfağınızda Olacak: Saksıda Dereotu Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Keskin ve kendine has aroması sebebiyle seveni kadar sevmeyeni de çok olan dereotu bugün tariflerimize değil, saksılarımıza konuk olmak üzere karşımızda! O yüzden baştan söylemiş olalım, eğer dereotu sevmeyenlerdenseniz sizi dışarı alabiliriz, zira bu yazımız dereotunu hamur işlerinden salatalara, her tarife dahil etmeyi sevenler ve her zaman elinin altında taze dereotu olsun isteyenler için...

Toprak seçiminden budamasına, dereotu nasıl yetiştirilir öğrenmek isteyenleri hemen aşağıya doğru alalım. Önce gerekli malzemelerimizi hazırlayalım, ardından da kollarımızı sıvayıp işe koyulalım. Doğru adımları takip ederek mutfak penceresinde dahi yetiştirebileceğiniz dereotunun bakımı nasıl yapılır, adım adım anlatıyoruz, toplanın!

Dereotu nasıl yetiştirilir?

dereotu-nasil-yetistirilir-1

Dereotu yetiştirmek için öncelikle güvenilir çiçekçilerden ya da tohum satışı yapan online alışveriş sitelerinden verimli dereotu tohumları temin etmeniz, uygun toprak ve saksı seçimini yapmanız gerekiyor tabii ki. Saksıda dereotu yetiştirmek için takip etmeniz gereken temel adımlar şöyle:

Toprak ve saksı seçimi: Dereotu toprak konusunda çok seçici bir bitki olmasa da maksimum verimi alabilmek için organik maddeler bakımından zengin, torflu bahçe toprağı seçmeniz iyi olacaktır. Saksı seçiminde ise hemen her bitkide olduğu gibi saksının altında fazla suyun akabileceği delikler bulunan, drenajlı saksıları tercih edebilirsiniz. Böylece bitki köklerinin aşırı suya maruz kalmasını engellemiş, fazla suyun kökleri çürütmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Tohumların ekimi ve çimlendirme: Doğru toprak ve saksıyı temin ettikten sonra tohumları toprakla buluşturma zamanı gelmiş demektir. Dereotu ekimi için ilkbahar aylarını seçerseniz bolca verim alabilirsiniz. Saksıyı toprakla doldurduktan sonra dereotu tohumlarını aralıklarla toprağın üzerine serpiştirmeniz yeterli olacaktır. Ancak dikkat, tüm tohumlar tutmayabilir. Bu sebeple saksınız küçük de olsa bolca tohum ekerek çimlenme ihtimalini artırabilirsiniz. Tohumları toprağa serpiştirdikten sonra üzerini ince bir toprak tabakasıyla kapatmayı ve ilk sulamanızı yapmayı da ihmal etmeyin, bizden söylemesi.

dereoru-nasil-yetistirilir-3

Ortam: Tohumları ektik, can suyunu verdik. İşimiz bitti mi? Tabii ki hayır. Dereotu saksımızı doğru ortam koşullarında konumlandırmamız da önemli. Dereotu bitkisi sürekli gün ışığı alan ve gölge olmayan ortamlarda çok daha verimli bir şekilde büyüme şansı bulur. Bu sebeple evinizin en çok güneş ışığı alan yerine saksınızı koymanız doğru olacaktır.

Sulama: Dereotu bakımında en önemli adımlardan biri de tabii ki sulama. Bitkiniz ekimden yaklaşık 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Tüm bu aşamalar boyunca sulamasını düzenli olarak yapmalı, asla aksatmamalısınız. Sulama sıklığına nasıl karar vereceğinize gelince, geleneksel olarak parmak testi yapmanız yeterli olacaktır. Saksıdaki toprağa işaret parmağınızı batırıp çıkarın. Parmağınız nemli çıkıyorsa sulamayı bir süre erteleyebilirsiniz, kuru çıkıyorsa hemen sulama yapmalısınız. Bitkinin toprağının her zaman nemli olması dereotunuzdan verim almanıza olanak sağlar.

Gelişimi ve tüketimi: Doğru koşulları sağlamanız durumunda bitkiniz yaklaşık 2-2,5 ay içinde tüketilebilecek kadar büyüyüp gelişmiş olacaktır. Bu aşamada bitkinizden küçük bir makasla, köklerine asla zarar vermeden tüketeceğiniz kadar dereotunu keserek tüketebilirsiniz. Bir seferde bolca kesip buzdolabında sakmanız ise hem bitkinin sağlığı hem de kopardığınız kısmın tazeliği bakımından önerilmez. Zira dereotu buzdolabında saklasanız dahi kısa süre içinde sararacak ve tazeliğini yitirecektir. Bu sebeple her zaman tüketeceğiniz kadarını bitkiden o an koparmanız daha iyi olacaktır, bizden söylemesi.

Dereotunun faydaları nelerdir?

dereotu-nasil-yetistirilir-2

Dereotunu tüketelim, hatta evde, saksılarımızı da onunla dolduralım dedik demesine ama aklında "Dereotu ne işe yarıyor ki" gibi sorular oluşanlar da vardır mutlaka. Bunu da anlatmadan geçmeyelim dedik ve dereotunun faydalarını şöyle sıralayalım istedik:

  • Dereotu A, C ve E vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, demir gibi mineraller bakımından zengin bir bitki olduğu için düzenli tüketiminde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli bir hale getiriyor.
  • Yüksek tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor, kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesine katkıda bulunuyor.
  • Aynı şekilde kötü kolesterolün düşürülmesinde de etkileri olduğu biliniyor.
  • Dereotu, sindirim konusunda da vücuda destek oluyor, özellikle hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin çözümünde yardımcı oluyor.
  • Antioksidan özellikler gösterdiğinden iltihaplanmaların da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
  • İdrar söktürücü bir etki oluşturduğu da söyleniyor.
  • Kendine has aromasını da borçlu olduğu içeriğindeki uçucu yağların etkisiyle dereotunun ağız kokusundan uykusuzluğa, daha birçok sorunun çözümünde de destek olduğu biliniyor.
  • Dereotunun faydalarıyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenlerle şurada buluşalım: Bugüne Dek Yemediğiniz Her Gün İçin Üzüleceksiniz: Dereotunun 9 Bilinmeyen Faydası


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?