ask.extension

Çekirdekleri Değerlendirmenin En Yeşil Yolu: Adım Adım Saksıda Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Şu sıralar afiyetle yediğiniz kayısıların çekirdeklerini ne yapacağınızı bilemiyor, "Eksem büyür mü acaba?" diye düşünüyor, saksı içinde bu çekirdekleri çimlendirmenin bir yolunu arıyorsanız buyurun bu taraftan.

Saksıda kayısı nasıl yetiştirilir diye düşünen herkesin mutlaka bilmesi gereken bu adımları takip ederek siz de kayısı çekirdeklerini kolayca çimlendirebilir, tahmin ettiğinizden çok daha kolay olacak bir şekilde saksıda kayısı bitkisi yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Elbette bolca sabır ve emek gerektireceğini de söylemeden geçmek olmaz diyor ve hemen kolları sıvayıp başlıyoruz.

Saksıda kayısı nasıl yetiştirilir: Kayısı çekirdeği çimlendirme

  • Kayısıları afiyetle yerken çekirdeklerini bir kenarda güzelce biriktirerek işe başlayın. Ardından bu sert kabuklu çekirdekleri güzelce yıkayıp kurulayın ve bir süre kurumasını bekleyin.
  • Kuruyan kayısı çekirdeklerinin içindeki tohuma ulaşabilmek için bir pense ya da çekiç yardımıyla çok dikkatli bir şekilde bu sert kabuğu kırın. (Sert kabuğu kırarken içindeki tohumun bir bütün halinde kalmasına, zarar görmemesine özen gösterin)
  • Dikkatlice sert kabuğundan ayırdığınız tohumları temiz bir kağıt havlunun üzerine aralıklarla dizin ve kağıt havluyu güzelce katlayın, tohumların üzerinin kağıt havluyla örtülmesini sağlayın.
  • Ardından temiz bir sprey şişenin içine temiz su koyun ve bu suyla kağıt havlunun her yerini su püskürterek güzelce ıslatın. Kağıt havluda hiç kuru yer kalmadığından emin olun.
  • Çimlenme işlemini hızlandırabilmek için içinde tohumlar olan bu ıslak kağıt havluyu bir buzdolabı poşetinin içine yerleştirin ve buzdolabına koyun.
  • Buzdolabında bu şekilde 1 hafta bekletin.
  • 1 hafta sonunda buzdolabından çıkardığınız tohumları kağıt havlunun içinden çıkarın ve içini toprakla doldurduğunuz saksıların üzerine en fazla 1 santimetre girecek şekilde ekin.
  • Ekimini yaparken filizlenmeye başlayan kısmın üstte kalmasına özen gösterin ki çimlenme hızlı bir şekilde gerçekleşebilsin.
  • Ekimin ardından kayısı bitkinize can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin ve işte bu kadar. Kayısı çekirdeklerini çimlendirmek için atmanız gereken tüm adımları tamamladınız. Ellerinize sağlık.
  • Evde kayısı yetiştirirken mutlaka bilinmesi gerekenler nelerdir?

    Kayısı çekirdeklerini nasıl çimlendirmeniz gerektiğini yukarıda adım adım anlattık ama sadece bu adımları uygulamak da yeterli olmayabilir. Zira kayısı da diğer birçok bitki gibi toprak seçiminden sulamasına, birçok konuda özen gösterilmesi gereken bitkilerden biri. "Nelere dikkat etmek gerekir?" diyenleri hemen aşağıya doğru alalım:

    Toprak seçimi: Kayısı bitkisi organik maddeler bakımından zengin, nemi olabildiğince tutan topraklarda çok daha verimli bir şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple torf bakımından zengin toprakları tercih etmeniz öneriliyor. "Ben toprak türlerinden çok anlamıyorum" diyenler bu konuda çiçekçilerden, yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan destek alarak doğru kayısı toprağını temin edebilirler.

    Saksı seçimi: Kayısı çekirdeklerini ekmek için seçeceğiniz saksının suyu iyi süzen, drenajlı bir saksı olduğundan emin olmalısınız. Altında mutlaka fazla gelebilecek suyun akmasını sağlayacak deliklerinin ve suyun akabileceği bir tablanın olduğuna dikkat etmelisiniz.

    Sulama: Toprağının her zaman nemli olduğundan ama ıslak kalmadığından emin olmalısınız. Bunu anlamak için bir parmağınızı toprağın içine batırıp çıkarabilirsiniz. Eğer parmağınız nemli çıkıyorsa henüz sulamanıza gerek yok demektir. Ancak toprak tamamen kuruysa ve parmağınız nemlenmediyse hemen sulama yapmanız gerekir. Olgunlaşma döneminden sonra çok sulama gerektirmeyen bir bitki olan kayısıyı özellikle havaların sıcak olduğu yaz aylarında susuz bırakmamaya özen göstermelisiniz.

    https://ask.extension.org/questions/472537 | ask.extension

    ask.extension

    Bunların yanında şunları bilmenizde de fayda var:

  • Kayısı bitkisini saksıda bir süre yetiştirip fidan haline getirdikten sonra verim alabilmek için mutlaka uygun topraklı bir bahçeye dikmeniz öneriliyor.
  • Kayısı bitkinizden verim alabilmek için ara ara budama yapmayı ihmal etmemeniz de önemli.
  • Aynı zamanda kayısıdan verim alabilmek için zamanı geldiğinde aşılama da yapılması gerekiyor. Tüm bunlar için ziraat müdendislerinden ya da kayısı yetiştiriciliği yapanlardan bilgi ve destek alabilirsiniz.
  • Tüm koşullar sağlandığında kayısı bitkisinden ancak 4-5 yıl içinde ilk mahsüllerinizi alabileceğiniz de aklınızda bulunsun.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?