Biz Yemek.com olarak düşündük de Tokat yemeklerine haksızlık yapıldığını fark ettik. En az Malatya, en az Gaziantep kadar ilgili hak ediyor Tokat yemekleri.
Asma yaprağından Tokat kebabına kadar birçok güzel lezzeti içinde barındıran Tokat yemeklerini sizler için derledik.
Küçük bir not: Aranızda Tokatlı olan varsa yemekleri yaptığınızda fotoğrafları bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
Afiyet olsun!
Tokat yaprağı
Tokat bağ yaprağı olarak bilinen asma yaprağı, sarmaların en lezzetli hale dönüşmesini sağlıyor. Başlı başına C ve A vitamini deposu olan yaprak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda salatalara doğranıp üzerine limon sıkılarak yenebiliyor.
Tokat pağacı
İçine ceviz eklenen sert kıvamlı bir hamur fırınla buluşuyor. Normal ekmekten biraz daha sert olması en temel özelliği sayılıyor. Genellikle üzerine tereyağı ve bal sürülerek yenen bu nefis tat, Tokat köylerinde kahvaltıların da vazgeçilmezlerinden.
Bez sucuklu helle çorbası
Sivas ve Tokat başta olmak üzere farklı yörelerde farklı şekillerde hazırlanabilen helle çorbasını bu kez Tokat'ın bir başka meşhur lezzeti olan bez sucukla hazırlıyoruz! Bez torbalarda kıvam ve lezzet alması beklenen sucuklar sayesinde neredeyse ana yemek gücünde nefis bir çorba hazırlamak mümkün.
Dilme fasulye tava
Taze ya da kurutulmuş fasulyelerle farklı şekillerde hazırlanabilen fasulye tava, Tokat ve çevresinde de farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Mısır unu gibi lezzetlerle bir araya getirebildiği gibi kurutulmuş haliyle et sulu nefis bir yemeğe de dönüştürülebiliyor.
Düğün pilavı (Dolma içi - düğü pilavı)
Dolma içi ya da düğü pilavı olarak da anılan düğün pilavı, Tokat'ta sıcak sıcak sofralarda kendine yer bulan, haşlanmış lahana ve turşu ile servis edilen nefis bir yemek.
Şıra tarhanası
Tatlı tarhana olarak da anılan şıra tarhanası, yarma düğüsü ve şıra ile hazırlanan çok özel bir lezzet. Özellikle cevizle yendiğinde tadı muazzam olur, aklınızda bulunsun.
Zile batı
Bat, Tokat mutfağının en ünlü yemeklerinden biri. Bulgurun ıslatılarak Tokat baklası, salça ve bol su ile buluşmasıyla yapılır. Hatta bu yemek ile ilgili Tokat'ın Pazar ilçesinde “Bat mı yedin de güzelleştin?” diye de bir söylem mevcuttur.
Kuşburnu
Tokatlıların çok sevdiği hatta belki de güzellik sırları bile diyebileceğimiz bir bitkidir kuşburnu. Pekmezi de bolca tüketilir. Bol C vitamini içeren kuşburnu genellikle çay olarak içilir ama Tokatlılar ekmek üzerine sürerek kahvaltılarda da afiyetle yer.
Bakla dolması
İç baklayla hazırlanan harika bir yemektir kendisi. Kemikli etlerin tencere dibine dizilmesi önemli bir ayrıntıdır. Altın günlerinin olmazsa olmazıdır.
Tokat keşkeği
Tokat mutfağında keşkeğin özel bir yeri vardır. Hatta valiler özel günlerde Tokat’ın meşhur Ali Paşa Hamamı'nda keşkekli kutlaması yaparlar. Keşkek bütün dana etinin hafif ateşte bulgur ile kaynatılarak daha sonra fırına verilmesi ile olur ve özellikle Tokat’a gelen misafirlere keşkek ikramı yaygındır.
Tokat çökeleklisi (Çökelekli katmer)
Odun kömüründe yanan saç üzerinde yapılan ve arasına Tokat çökeleklisi diye adlandırılan peynir çeşidi konan gözlemeler, namıdiğer çökelekli katmer de çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden.
Niksar cevizi
Orhan Pamuk'un Kar adlı romanında adı geçen ceviz ve bu cevizle yapılmış çörekler tam olarak da Tokat'ın niksar cevizinden söz etmektedir. Daha da başka bir şey demeye gerek yok herhalde
Niksar çöreği
Cevizli çöreğiyle meşhur Niksar çöreğinin orijinal haline internette rastlayamadık arkadaşlar. Aranızda yapan, yaptıran olursa bir zahmet.
Yorumlar
7