gaziante-yemekleri

Gerçeğini Yalnızca Antep'te Yiyebileceğiniz Damak Çatlatan 16 Yemek

Favorilerime
Ekle

Biz en iyisi Sivas yemeklerinden fazla uzağa gitmeyelim, Gaziantep'e doğru yola çıkalım dedik. Bildiğiniz gibi yöresel lezzetleri keşfetmek, "Benim memleketim bu!" diyenlere bile bilmedikleri yemekleri göstermek ve farklı şehirlerde yaşayanlar için yerli turist olmak adına yepyeni nedenler sunmak en büyük keyfimiz.

Hal böyleyken, yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın en değerli mutfaklarından bir tanesi olan, baklavası ve kebabıyla değil diğer damak çatlatan yemekleriyle de anılması gereken Gaziantep'teyiz.

Karşınızda lezzetiyle büyüleyen, kendine has özellikleriyle akıllara kazınan Gaziantep yemekleri.

Son olarak "Antep mutfağında bir de bu yemek vardır, tadından yenmez." dediğiniz tüm yemekleri yorum olarak bekliyoruz.

Baklava

Hadi en bilineniyle başlayalım. Gaziantep deyince aklınıza daima baklava gelir. Ancak başka yerlerde yediğiniz baklavaya benzemez bu baklava. İçinde bol bol Antep fıstığı vardır. Yerken içiniz bayılmaz ama kendisine bayılırsınız. Hissettiğiniz aşkın baklavaya dönüşmüş hali gerçek bir muazzamlıktır.

Simit kebabı

Antep'in kebap diyarı olduğunu göz önünde tutarsak daha çok fazla kebap göreceksiniz demektir. Simit kebabı da Gaziantep'in en bilinen yemeklerinden bir tanesidir. Bulgur ve kıymanın iyice yoğurulması, içine soğan, Antep ve çam fıstığı katılmasıyla oluşur. En güzeli tabii ki Antep'te yenir.

Hedik

Keşkeğe benzetilen ama aslında keşkekle pek de alakası olmayan bir Antep yemeğidir. İçindeki nohut ve buğdaya kuş üzümü eşlik eder. İçine et ya da tavuk konularak da servis edilir ancak siz en iyisi sadesiyle başlayın. Böylece Gaziantep mutfağına giriş yaparken hiç zorlanmazsınız. Hedik gibi akıp gider lezzetler.

Firik pilavı

İnsanoğlunun lezzet peşinde koştuğunun en bariz göstergelerinden bir tanesidir firik pilavı. Buğday başakları olgunlaşmadan kesilir ve kabukları yakılır. Ardından ayıklanarak müthiş bir lezzet bazı elde edilir. Etli servis edilecekse içindeki etin but eti olması gerekmektedir.

Pirpirim aşı

Semizotunun Gaziantep versiyonudur pirpirim. Gaziantep dışında pek çok şehirde yapılır ama en güzelini Gaziantep'te yersiniz. Pirpirim aşının en önemli özelliği kuru semizotlarından hazırlanıyor olmasıdır. Bir tabak yerken diğer tabağa yönelmeniz de işte bu yüzdendir. Öyle lezzetlidir bu meret.

Lebeniye çorbası

"Ye beni ye!" diye bağıran çorbadır. Daha doğrusu "İç beni iç!". Ana malzemeleri kıyma, nohut, buğday ve süzme yoğurttur. Yayla çorbasına benzetenler olabilir ancak hiç alakası yoktur. Lebeniye çorbası yemeklerden önce içilebilecek en leziz çorbalardan bir tanesidir.

Alinazik ya da alanazik

Yıllardır "alinazik" olarak bildiğimiz o yemeğin "alanazik" olduğunu sizlere anlatmak isteriz. Kelimenin kökeni ise Arapça'dan gelir. Ala kelimesi iyi, güzel; nazik ise yemek anlamına gelir. Böylece iyi yemek, lezzetli yemek şeklinde söyleyebilecek alanazik ortaya çıkar. Hünkarbeğendinin kendini daha çok beğenen halidir.

Şekerli pide

Mis gibi kıtır kıtır pide hamuru üzerine tuzsuz peynir ve şeker. Farklı lezzetleri bir arada yemek isteyenler için on numara bir yemektir. Tatlı olarak da tercih edenler olsa da yemek olma konusunda iddialıdır. Gaziantep'in o leziz mutfağının medar-ı iftiharıdır.

Muhammara

Farklı yörelerde acuka ya da acıka adını alan muhammara, kahvaltılık sos olarak tüketilir. Ancak lezzeti aklınızı başınızdan alırsa kendinizi makarnaya eklerken bulabilirsiniz. Cevizin tadı domates ve biber salçasını taçlandırır, zeytinyağı ve kişniş ise gastronomik bir keyif yaşatır.

Sarımsak kebabı

Kebap demiştik size, doğal olarak Gaziantep'in tek bir kebabından bahsedip kenara çekilemeyiz. Sarımsak kebabı adı üzerinde, bildiğiniz sarımsak kebabıdır. Taze sarımsakların içine yerleştirilen etler şişlere geçirilerek pişirilir. Asıl püf noktası ise üzerindeki nar ekşisidir.

Katmer

İncecik açılmış hamurun içine bol bol bol bol Antep fıstığı, kaymak ve şeker. Verin fırına nar gibi kızarsın. Oldu size katmer. İsteyen üzerine biraz daha kaymak koyar, isteyen Antep fıstığıyla süsler. Yemeklerden sonra yenilir ama yemekten önce dayanamayıp yiyeni de çok olur.

Çağla aşı

Bir yıl boyunca yiyip yiyebileceğiniz en değerli yemeklerden bir tanesidir çünkü çağla her mevsim maalesef ki olmuyor. Bildiğimiz çağladan hazırlanan, etle birleştiğinde efsane bir lezzete kavuşan ve yoğurtla terbiyelenen bu lezzet masaya geldiğinde geri çevirmek büyük ayıp.

Yeni dünya kebabı

Bir kebap da bizden, hem de belki de görüp görebileceğiniz en garip kebap. Ancak en lezzetli kebaplar listesinde ilk üçe oynayacağından adımız gibi eminiz. Malta eriği olarak da bildiğimiz yeni dünya meyvesinden yapılır bu kebap. Çekirdeği çıkarılan yeni dünyaların içine köfteler yerleştirilir. Ardından mangalda pişirilip lavaşla servis edilir. Böyle bir lezzetin önünde düğme iliklenir.

Haytalya

Muhallebiyi bu şekilde görebileceğinizi tahmin etmemişsiniz ancak biz size anlatalım. Küp şeklinde kesilen su muhallebileri gül suyunun içine yavaşça bırakılır. Yenilen yemeklerin üzerine hem ferahlık verir hem lezzet. Sıcak yaz akşamlarında da içine buz atmayı sakın unutmayın.

Malhıtalı köfte

Gaziantep'in mercimek köftesidir ama hemen suratlar buruşmasın, mercimek köftesi dedik diye. Malhıtalının en önemli özelliği bulgur oranının mercimeğe göre daha fazla olmasıdır. Ayrıca kullanılan bulgur da çiğ köftelik ince bulgurdur. 5 çayların en vazgeçilmez ekürisidir.

Cartlak kebabı

Gaziantep yemekleri arasında en bilinen yiyeceklerden bir tanesidir. Minik minik kesilen ciğerler şişe geçirilip mangalda pişirilir. Ardından lavaşın içine konularak afiyetle yenir. Siz şimdiye kadar cartlak kebabı yani ciğer kebabı yedim diyorsanız bir Gaziantep'e gidin deriz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

4

Muhammed Fatih Arslan5 Aralık 2017 19:53
Bildiğimiz Meyveli Bici Bici(Palıza]'ya İsmini ve Şeklini Değiştirerek Haytalya diye yazmışlar.Taklit İsim :D
Yanıtla
nehir20 Mart 2015 23:45
Geçen yıl kızım oraya atandı ve orada yaşama şansina sahip oldum ve bir İzmirli olarak Gaziantep'i çok sevdim en son yılbaşında geldim oradan ve çok çok özledim sonsuz sevgilerimle
Yanıtla
Durdane20 Mart 2015 01:13
Yalnız haytalya başta bi kaç tane daha var Adana/Mersin çevresinin yiyecekleri Bici bici bi bakın derim
Yanıtla
Okan19 Mart 2015 21:50
Beyran??? Beyran yok ?!????
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?