Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Bir Dilimi Yeter:

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Tarif Defterime
Ekle

Un, su, tuz ve ekşi maya. İyi beslenmek, sağlıklı yaşamak ve kaliteli ekmek tüketmek işte bu 4 malzemeden ibaret. Endüstriyel mayaları kullanmadan, biraz dikkat ve biraz sabırla yiyip yiyebileceğiniz en lezzetli ekmeği yapmanız mümkün.

Ekmeği yapmadan önce elinizin altında bulunması gereken temel malzeme; ekşi maya. Un ve suyu karıştırıp, belli aralıklarla besleyerek, canlandırma mantığına dayanan ekşi maya, oldukça hassas bir yapıya sahip. En kolay yöntemi ise, güvendiğiniz bir ekşi mayayı alıp, evde besleyerek çoğaltmanız.

Adımları takip ederek, bir dilimi ile doyuran, mis kokulu bir ekmek hazırlayabilirsiniz. Başlıyoruz.

Devamını Oku

KALORİ: 1 porsiyon için145/kcal
Besin Değerlerini Görmek İçin
Tıklayınız.

KAÇ KİŞİLİK

10 dilim

HAZIRLAMA SÜRESİ

6 saat

PİŞİRME SÜRESİ

1 saat
chefs hat
Bu tarif Yemek.com editörü tarafından üretilmiştir.
ingredients

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 400gramekmeklik un
  • 300ml.su
  • 90gramekşi maya
  • 2çay kaşığıtuz
market-icon

Eksik malzemeleri indirimli tamamlamanın kolayı var.

Et, sebze, meyve, baharat ya da ihtiyacın olan ne varsa; hem taptaze, hem sürpriz indirimlerle Yemeksepeti Market ve Yemeksepeti Mahalle ile yanında, eksik malzemelerin dakikalar içinde kapında!

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifinin Püf Noktası

Ekşi mayanızı, ekmeği yapmadan en az 1 gün önce beslemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde mayanız aktif hale gelmeyecektir. Mayanızı suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir. Yüzüyorsa kullanıma hazırdır. Ekmeğinizi yapmaya başlamadan önce bir parça ekşi mayayı suya koyarak kontrol edebilirsiniz.

nasil-yapilir

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Derin bir kaba suyu aktarın. İçerisine bir gün önceden beslemeye başladığınız ekşi mayayı ekleyin. Maya ve suyunuzu iyice karıştırın.
  2. Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.
  3. Yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru elde ettikten sonra üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.
  4. Yarım saatin sonunda ilk katlama işleminizi yapın. İlk katlamanın ardından yarım saat daha bekletin. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirin.
  5. Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.
  6. Fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirin ve hamurunuzu bu şekilde bir saat daha dinlendirin.
  7. Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kağıdı serin. Mayalandırmaya bıraktığınız hamuru yerleştirin, şekil vererek kapağını kapatın. Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin.
  8. Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.
cooking-proposal

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifinin Pişirme Önerisi

Ekmeğin nem dengesini koruması oldukça önemli. Bu nedenle fırın içinde mutlaka su dolu bir kap bulundurun.


youtube-thumbnail

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?
4.5

Cemre Özgüzel
Yemek.com Dijital İçerik ve Tarif Üreticisi & Boyum ocağa yetişmeden yemek yap...
Devamını okuyun

Sıkça Yenen Konular


Yorumlar

9

Barış Gündoğdu17 Aralık 2022 13:58
merhaba,ben marketten aldigim,paket eksi mayayi kullandim.ilk defa yaptim ve cok güzel oldu.bundan sonra yaptigim son ekmegin hamurunu saklayip onu maya olarak kullanacagim.ekmegin kokusu butun eve yayildi.cok guzeldi gercekten.tesekkurler.
Yanıtla
Ege Şahin 19 Aralık 2022 09:31
Yanıtla
Bu habere çok sevindik, ellerinize sağlık!
ilkec18 Mart 2019 10:56
90 gr yaş ekşi mayanın bardak / kaşık ölçüsü ne kadar olur?
Yanıtla
Fatihkoman10 Aralık 2018 18:03
Yarım saat aralıkla 5 kez katladiktan sonra ne kadar bir sure beklememiz lazim
Yanıtla
Birfincankahve16 Kasım 2018 08:34
Bir de 3 gün önce nohut su ve unla bir maya koydum. Onun kokusu ve hali daha stabil duruyor. Onu beyaz un ve siyez karışık yaptım ondan mı acaba. Diğer mayamı atmalı mıyım? Yoksa biraz daha Beklemeli mi? Kabarcık ve köpük gibi bir dokusu yok daha :( Ekmek yapmak istiyorum çok fazla. :/
Yanıtla
Birfincankahve16 Kasım 2018 08:32
Merhabalar. Ben bir haftadır siyez unlu ve sadece suyla bir maya işlemi başlattım. Her gün aynı saatte besliyorum. Yerini de değiştirmiyorum..yalnız sanırım bir hata yaptım şimdi açıp baktığımda üzerinde 4 5 siyah noktacık gördüm. Acaba kötüye mi işaret bu? Bir de her besleme öncesi hamurun bir kısmını atıyor muyuz? Doğru mu anladım?
Yanıtla
Cemre Özgüzel 16 Kasım 2018 10:51
Yanıtla
Merhabalar, üzerinde ya da orta kısımlarında herhangi bir kabarma söz konusu mu? Üzerinde sulanma varsa, siyah noktacıklar oluşmuşsa ve hiç kabarma belirtisi yoksa mayanız tutmamış demektir. Bunun kullandığınız un kalitesiyle çok fazla ilgisi bulunuyor. Sıcaklık değişimleri de mayayı çok etkliyor. Umudunuzu kaybetmeyin lütfen. İlk denemede tutması bir hayli zor. :) İsterseniz ilk aşamada daha glutenli bir un olması açısından organik tam buğday unu ve minik bir miktarla başlayın. Yerini hiç değiştirmeyin. Doğrudan ışık almasın. Her beslenmede karışımın bir kısmını atıp yeni su ve un ekleyin. 3.günün sonunda bir kıpırdanma olursa buzdolabına kaldırın ve bize yeniden yazın. Umarız yardımcı olabilmişizdir.
Birfincankahve 10 Aralık 2018 01:26
Yanıtla
Çok teşekkür ederim güzel ve detaylı Yorumunuz için. Ben baya yol katettim. Artık ekşi mayam var ve ekmek yapabiliyorum O? tek bir sorunum kaldı. Ekmeklerimi kaç derecede pişirmeliyim. Tüm videolarda araştırmamda 250 230 diyor. Yarın sizin dereceye göre deneyeceğim.. Mini fırınım var. Birkaç ekmeğimin dışı pişti içi nemli kaldı. Bunu nasıl engellerim bilemiyorum. Teşekkürler.
Meral Ay Şen26 Kasım 2017 12:28
Sevgili yemek.com. Mayasız ekmek Trakya'da "paça (a' ları uzun okuyun-büyük olasılıkla poğaçadan bozma" yapılır. Ben 54 yaşındayım. Çocukken babam çok sevdiği için ekmek yapılan günlerde tepsi ekmeği olarak peçkada pişirilirdi. İrlanda'ya gönderme yapmanıza gerek yok bilesiniz anlamında yazıyorum. Yaptıklarınızı ama özellikle yazdıklarınızı ilgiyle izliyorum. Ellerinize sağlık, diliniz dert görmesin.
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?