Şeftali

Favorilerime
Ekle

Şeftali, gülgiller familyasına ait bir yaz meyvesidir. Uzun bir yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak gösterilen şeftalinin, dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç boyu genellikle iki ya da iki buçuk metre arası olmakla birlikte, ılıman bölgeleri seven bir bitkidir. Ülkemizde en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde tarımı yapılan şeftalinin ekonomik değeri oldukça yüksektir.

Şeftali nasıl kullanılır?

Haziran ve eylül aylarına kadar olgunlaşan ve taze olarak yenilebilen şeftali; kışın komposto, marmelat, reçel ve meyve suyu şeklinde tüketilir. Portakal çiçeklerinin kaynatılması ile hazırlanan çay, bağırsak kurtlarını düşürmektedir. Şeftali soyulup püre haline getirildikten sonra yüze maske şeklinde uygulanabilir. Yoğun C vitamini içeren bu maskenin, kuru ve yorgun ciltler üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Şeftali kabuğu ve çekirdeği yakıt olarak kullanılabileceği gibi, şeftali çekirdeğinin iç kısmı hayvan yemi olarak değerlendirilebilmektedir.

Şeftalinin faydaları nelerdir?

-A, B ve C vitaminlerinin hepsini barındıran şeftali, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücut direncini artırır.

-Tıpkı kayısı giibi, hazmı kolaylaştırıcı ve idrar söktürücü etkisi bulunan şeftali; kabızlık, basur şikayetlerini gidermektedir.

-Ateş düşürücü ve kanı temizleyici niteliktedir. Sinirleri rahatlatmasının yanı sıra, uykusuzluk problemini ortadan kaldırır.

-Böbreklerin düzenli çalışmasını destekler ve böbrek taşlarını eritmeye yardımcı olur.

-Kalp krizi riskini minimuma indiren şeftali, aynı zamanda iyi bir kansersavardır.

-Potasyum deposu olan şeftali, cildin pürüzsüz, nemli ve parlak görünmesini sağlar. Aynı zamanda ağız kokularını yok eder.

Şeftali tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Şeftali, vitamin ve mineral değerlerinden tam anlamıyla yararlanmak için, soyulmadan tüketilmelidir. Besin değerinin en yüksek olduğu kısımlar ve faydalı lifler kabuğa yakın kısımlarda bulunmaktadır. Şeftali alınırken, yumuşak olanları tercih edilmelidir. Şeftali boyutlarının küçük ya da orta düzeyde olması, meyvenin organik olduğuna işaret edebilmektedir. Bununla birlikte seçilen şeftalilerin tek renk olması göz önünde bulundurulmalıdır. Meyvenin tazeliğini test etmek için alt bölgesindeki renge bakılarak hareket edilebilir. Kremsi altın rengi görülüyorsa şeftali mutlaka tazedir. Dış yüzeyi tüylü olan şeftalinin yenilmeden önce çok iyi yıkanması gerekir. Bu tüyler, alerjik bünyeye sahip olan kişiler için risk oluşturabilmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?