kakule

Kakule

Favorilerime
Ekle

Zencefilgiller ailesinden olan kakule, Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule, yıl boyunca yeşil kalan bir bitkidir. Dik sapları parmak kalınlığında olan kakule 30 – 50 cm kadar boy atabilir. Küçük sarımtırak renkte çiçek açar, yaprakları koyu yeşil renkte ve hançer şeklindedir. Özellikle tohumları, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Yapraklarının ucundan elde edilen uçucu yağ, ilaç ve parfümlerin içeriğinde yer alır.

Kakulenin faydaları nelerdir?

-Kakule özellikle midevi hastalıklara şifa olur. Mide bulantısı, ağrısı ve kramplarına iyi gelir.

-Hazımsızlık sorunu çekenlerde, yemeklerle birlikte tüketildiğinde mideyi rahatlatır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

-İdrar söktürücüdür.

-Akciğerler için antiseptik özelliği vardır.

-Toz haline getirilerek buruna çekildiğinde nezleyi keser.

-Zihin açıcı özelliği sayesinde unutkanlığı giderir.

-Afrodizyak özelliği taşır. Düzenli kullanıldığında cinsel gücü artırır.

-Dizanteri hastalığına şifa olur. Astım, bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılır. Kansere karşı vücudun direncini artırır.

Kakule nasıl tüketilir?

Kakule, özellikle Asya mutfağında sıklıkla kullanılır. Tohumlarının kurutularak dövülmesi ile toz haline getirilerek yemeklerde, tatlılarda ve içeceklerde çeşni olarak kullanılır. Özellikle baklagillerle hazırlanan yemeklere ve balığa katılır. Sütlü tatlılar ve hoşaflara lezzet verir. Çay ve kahvelerde kullanılır.

Mırra adı verilen kahve çeşidinde çeşni olarak kullanılır. Hintliler, nefeslerinin güzel kokması için kakule tohumlarının çiğnerler. Nefesin güzel kokması için 1 – 2 adet kakule tohumunu, yemeklerden sonra çiğnemek yeterlidir.

Kakule, çay olarak da tüketilebilir. Mide bulantısı ve iştahsızlık için kakule çayı oldukça etkilidir. Mide bulantısı için bir tutam nane ve kakuleden hazırlanan çay, limon ve bal ilave ederek içilir. Bu çay, iştahsızlığa da iyi gelecektir.

Kakulenin zararları nelerdir?

Her bitki gibi kakulenin de fazla tüketildiği takdirde bazı yan etkileri vardır. Kakuleyi sık tüketenlerde fazla yan etkiye rastlanmamıştır; ancak mide hassasiyeti bulunanların kakule tüketimine dikkat etmesi gerekir. Ülser ve gastrit problemi olan kişiler, kakule tüketmemelidir. Özellikle safra taşı hastalarının kakule çayı içmesi önerilmez. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?