Arapça “tatlı kokulu” anlamına gelen ve kiraz meyvesinin yabanı bir türü olarak bilinen mahlep, siyah ve beyaz olarak iki çeşittir. Siyah mahlep şarap yapımında kullanılırken beyaz mahlep farklı yiyeceklere tat vermek için kullanılır. Geçmişte Anadolu’nun kuzey sahil kesimlerinde yetişen mahlep ağacı, günümüzde iç kesimlerde yaygın olarak yetiştirilir.
Meltem, İdris ağacı, kokulu kiraz, endirez, pis ağacı, taş kirazı gibi isimler ile de adlandırılır. Gülgiller familyasından gelen mahlep ağacının olgun meyvelerinden elde edilen mahlep, aktarlarda ve marketlerde toz halinde ya da çekirdek olarak satılır.
Mahlep nasıl kullanılır?
Acı ve aromatik bir tada sahip olan mahlep çekirdeği, içeriğindeki kumarin ile vanilyaya benzeyen hoş bir kokuya sahiptir. Hoş kokusu sayesinde özellikle hamur işlerine lezzet ve koku katmak için kullanılır. Kurabiye, poğaça ve kandil simidi gibi hamur işlerinin içine eklenen mahlep aynı zamanda bu yiyeceklere gevreklik katar. Helva yapımında da kullanılan mahlebin kurutulan meyveleri baharat olarak pilavlara katılır.
Mahlep püresi ve mahlep şarabı
Bitkisel tedavi amaçlı da kullanılan mahlebin meyvelerinden püre hazırlanır. Mahlep meyvesinin etli kısımlarının çekirdeklerinden ayrılması ile mahlep ezmesi elde edilir. Mahlep ezmesi bitkisel tedavi amaçlı tüketilebileceği gibi şarap yapımında da kullanılır. Elde edilen içecek, mahlep şarabı ya da mahlep likörü olarak adlandırılır. Aromatik kokusu ile yemeklerden sonra Türk kahvesi ile birlikte içilmesi tavsiye edilen mahlep şarabı, farklı çerezler ile birlikte genellikle soğuk olarak ya da bir parça buz ile birlikte tüketilebilir.
Mahlebin faydaları nelerdir?
- İlaç olarak hazırlanan mahlep, karaciğer hastalıklarına, nefes darlığına ve astım nöbetlerine karşı kullanılır.
- Mahlep çekirdeğinin bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği olduğuna inanılır.
- Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırdığına ve balla karıştırılıp yenilirse kilo almaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
- Mahlep zamkı balgam sökücü olarak kullanılır ve bağırsak iltihaplarına karşı iyileştirici özelliği vardır.
- Nişasta oranının az olması sebebi ile mahlep, şeker hastalığının tedavisinde kullanılır. İki çay kaşığı mahlep tozu su ile birlikte aç karınla içilirse kan şekerini düşürdüğüne inanılan bitkiyi tedavi amaçlı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
- Mahlep çekirdeği kuvvet verici özelliği ile afrodizyak olarak kullanılır.
- Mahlebin yenibahar bitkisi gibi böbrek sancılarına iyi geldiği bilinir.
Görselin kaynağı: http://www.andizpekmezi.com
Yorumlar
1