Muskat

Favorilerime
Ekle

Asya ve Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişen muskat, küçük Hindistan cevizi olarak da bilinen tropik bir ağaç türüdür. Myristicaceae familyasının bir üyesi olan muskat, adını Umman’ın başkenti Muskat şehrinden almaktadır. Genellikle rendelenerek ya da toz haline getirilerek kullanılan muskatın öğütülmemiş hali zeytin büyüklüğünde ve ceviz rengindedir. Muskat, karabiber, kekik ve mahlep baharatları gibi yemeklere aroma ve tat katar.

Muskat nerede kullanılır?

Çekirdeği ve iç kısmı neredeyse aynı tada sahip olan muskatın etli kısmı daha tatlı ve daha yoğun bir tada sahiptir. Reçeli de yapılan muskat genellikle sıcak elma suyu, sıcak şarap içiminde kullanılan geleneksel bir tattır. Kullanım alanları farklı ülkelerde çeşitlilik gösterse de, katıldığı her yiyeceğe ayrı bir lezzet verir.

Patates püresi, brokoli çorbası, brokoli salatası, Brüksel lahanası, karnabahar gibi yemeklerde kullanılmasının yanı sıra peynirli yemeklerde, beşamel, köri gibi soslarda da muskatın aromasından faydalanılmaktadır. Hamur işlerinde, kek, kurabiye ve çöreklerde de kullanılan muskat, farklı yöntemlerle yiyeceklere eklenebilen baharat çeşitleri arasında yer alır. Muskat, öğütülüp tütsülenerek tek başına da tüketilebilmektedir.

Muskatın faydaları nelerdir?

- Antiseptik özelliği vardır.

- İştah açıcıdır.

- Mideyi ve kalbi kuvvetlendirir.

- Safra taşlarının erimesinde yardımcı olur.

- Ağız kokusunu giderir.

- Baş ağrısı ve soğuk algınlığına iyi gelir.

- Karın ağrılarına iyi gelmektedir.

- Bebeklerde gaz problemine karşı da doktor kontrolünde önerilmektedir.

Muskat kullanımının püf noktaları ve zararları nelerdir?

Süt ile birlikte alındığında sanrılar görülmesine yol açan muskat, sıvı şekilde damardan alınması halinde zehirlenmelere sebep olmaktadır. Yüksek dozda kullanılması vücutta tepkilere yol açabildiği için sıvı içeceklerde ve çorbalarda az miktarda muskat kullanımı tavsiye edilir.

Muskatın bilinen yan etkilerinden bazıları şunlardır:

- Baş dönmesi

- Mide bulanması

- Yüz kızarıklığı

- Ağız kuruluğu,

- Düzensiz kalp atışı

- Geçici kabızlık

Muskat nasıl saklanır?

Aktarlarda kolaylıkla bulanan muskat, aynı zamanda büyük marketlerin baharat reyonunda da bulunmaktadır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde muhafaza edilmesi kullanım süresini arttırmak açısından önemlidir. Muskat baharatı, hava ile temas edecek şekilde muhafaza edilirse kekremsi bir tada sahip olur.

Görselin kaynağı: http://tipsycat.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?