Karanfil

Karanfil

Favorilerime
Ekle

İnsanlık tarafından yüzlerce yıldır kullanılan karanfilin ana vatanı Endonezya'dır. Kışın yaprak dökmeyen, aromatik bir ağacın çiçeğidir. Karanfilin hem çiçek tomurcukları hem de kökü baharat olarak kullanılır. Karanfil ağacının çiçeklerine ait tomurcuklardan elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Yemeklere tat vermek için kullanılabildiği gibi tıbbi faydaları da mevcuttur. Bir diğer kullanım yolu da karanfil yağı dediğimiz çiçekten çıkarılan yağdan faydalanmaktır.

Karanfilin faydaları nelerdir?

-Karanfil ağız sağlığı için önemlidir. Diş eti hastalıklarına karşı ve diş ağrılarını hafifletmek için kullanılır.

-Sindirim sistemine ciddi bir koruma sağladığı gibi sindirimi düzenleyici işlevi de vardır. Vücuttaki şişkinliği giderme açısından da etkilidir.

-Mide bulantısına ve kusmaya iyi gelir. Gaz söktürücü etkisi vardır. Ayrıca öksürüğü keser ve balgam söktürür.

-Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Ateşli hastalıklar sırasında çiçekleri kaynatılırsa ateş düşürücü özellikte bir şurup elde edilir.

-Kan dolaşımını hızlandırır. Güçlü bir antiseptik olan karanfil antibakteriyel özelliktedir.Ayrıca iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı özelliği vardır. İshale de iyi gelir.

-Cinsel faydaları da mevcuttur. Balla karıştırılıp yendiği takdirde iktidarsızlığa iyi gelir.

-Tıbbi onca faydasının yanında ağız kokusunu giderici özelliği vardır.

Karanfilin zararları

Baharat olarak kullanılan karanfilin bir zararı yoktur. Karanfil çayının ve yağının ise kesin bir bilimsel çalışma olmasa dahi fazla kullanımı durumunda diş etleri üzerinde olumsuz etki yapabildiği gözlemlenmektedir. Hamile ve emziren kadınların da fazlaca karanfil çayı ya da yağı kullanması tavsiye edilmez. Bazı çalışmalar karanfilin kan pıhtılaşmasını yavaşlattığı yönünde sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Cerrahi bir müdahale geçirecekseniz öncesinde ve sonrasında kullanmamalısınız. Operasyon gününden 2 hafta önce karanfil kullanımı durdurulmalıdır.

Nerede yetişir? Nerede bulunur?

Karanfil, günümüzde genel olarak Asya ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişmektedir. Karanfil baharatı da, tomurcukları da aktarlarda bulunabilir.

Nasıl saklanmalı?

Karanfil; serin, karanlık ve kuru bir mekanda ağzı sıkıca kapatılmış cam kap içinde saklanmalıdır. Karanfil dişleri bu şekilde 1 yıl dayanabilirken öğütülmüş karanfil 6 ay ömre sahip olur. İkinci bir yol olarak buzdolabında da saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?