Meyan Kökü

Favorilerime
Ekle

Baklagiller ailesinden çok yıllık çalımsı bir bitki olan meyanın boyu, 50 – 150 cm, bazen 200 cm’ye kadar uzayabilir. Yaprakları kanat şeklindedir. Yaprakçıklar eliptik şekilde, kenarları bütündür. Yaprakların üstü koyu yeşil, altı grimsi yeşil renkte ve tüylüdür. Morumsu leylaki ve pembemsi leylaki renkte çiçekleri, kelebek şeklindedir. Meyvesi esmerimsi kırmızı renkte, fasulye kapsülü biçimindedir ve içinde 3 – 6 adet esmer renkte tohum bandırır. Meyan, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Yetiştiği yerler arasında Akdeniz ülkeleri, Ukrayna, Rusya ve Türkistan yer alır.

Meyan kökünün bileşenleri nelerdir?

Meyanın rizom kökü, normal şekere göre 50 kat daha tatlı olan glisirizin, flavon, kumarin, saponin adı verilen maddelerinin içinde tadı acı uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sıvısı barındırır. Bu kökler ilaç, bira ve kolalı içeceklerin yapımında kullanılır. Meyanda glikoz, sakaroz, nişasta, reçine, tanen, asparagin, yağ, zamk, glycyrhizik asidi bulunur. Bazı türlerinin kökleri acı, bazılarınınkisi tatlıdır.

Meyan kökünün faydaları nelerdir?

-Meyan özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir.

-Gribe iyi gelir. Boğaz ağrısını ve susuzluğu giderir.

-Bronşite iyi gelir. Öksürüğü giderir, balgam söktürücü özelliği vardır.

-Ateş düşürücü, idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

-Mide ülserine, gastrite iyi gelir. Hazımsızlığı giderir.

-Karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Akne, sivilce, sedef hastalığı gibi cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.

-Kilo kaybını hızlandırır.

-Ağız içi yaraların (aft) tedavisinde kullanılır.

Meyan kökü nasıl tüketilir?

Meyanın özellikle kök kısmı tüketilir. Meyan kökü, bütün ya da parçalar halinde aktarlarda satılmaktadır. Meyan kökünün çayı ve bazı yörelerde de şerbeti yapılır. Meyan kökü çayı için demliğe bir su bardağı su koyup kaynatılır. Kaynamış suyun içine 1- 1,5 çay kaşığı meyan kökünü atıp ocağın altını kapatılır. Demlenmesi için 5 dakika beklenir. Meyan kökü çayı, günde 1 – 2 bardak içilebilir. Meyan kökünün de diğer bitkiler gibi aşırı kullanılması durumunda yan etkileri görülür. Meyan kökünün altı haftalık sürekli kullanımından sonra üç hafta kadar ara verilmesi önerilir. Bazı ilaçlarla etkileşimi kişiye zarar verebilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktor tavsiyesi alınması önerilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?