Ballıbabagiller familyasından gelen ve Latince ismi Thymus Serpyllum olan kekik; 40 cm’ye kadar uzayan odunsu bir gövdeye ve ince dallara sahiptir.Kekik bitkisinin dalları, uç kısmında yer alan tomurcukları, yaprakları ve kökleri kullanılır. Anadolu’nun farklı yerlerinde yetişebilmesine rağmen Akdeniz’e özgü bir bitki olarak tanınan kekik, Anzer çayı veya Girit kekiği gibi isimlerle anılır.
Kekik Nasıl Kurutulur?
Yol kenarlarında, kumlu arazilerde ve çorak topraklardan büyüyen kekik, bahçe bitkisi olarak da yetiştirilir ve yaz aylarında toplanır. Erken hasadı haziran ayında yapılan kekik otunun çiçeklenme döneminin tamamlandığı ekim ayında toplanması tavsiye edilir. Topraktan 4-5 cm yükseklikte, gövde kısmından kesilen bitkinin yaprakları ve çiçek kısmı, sıcaklığın 35 dereceyi geçmediği ortamlarda kurutulur.
Kurutulan kekik, hava almayacak şekilde kavanozlara konulur ve 6 ay kadar saklanabilir. Eylül ve ekim ayının sonuna doğru halk pazarlarında satılan kekiği seçerken yapraklarının rengine bakılmalıdır. Çok koyu olmayan, üzerinde kahverengi lekeler bulunmayan kekik seçilmelidir. Taze kekik, buzdolabında nemli bir havluya sarılarak saklanmalıdır.
Kekik Otu Nasıl Kullanılır?
Yemeklerde baharat olarak kullanılan kekik, aromatik kokusu ile özellikle sebze yemeklerini tatlandırır. Et ve balık yemekleri için hazırlanan soslara ve çorbaların içine de eklenir. Mevsim salatalarına sos yaparken kullanılan kekiğin kurutulmuş yaprakları, defne yaprağı gibi çay olarak da hazırlanır.
Çay olarak hazırlanacağı zaman bitkinin besin değerinin kaybetmemesi için kaynayan su 5-6 dakika soğutulur, daha sonra kekikler suya eklenir. Bunun yanında halk arasında tıbbı amaçla kullanılan kekik merhem olarak yaralara sürülür. Kekikten elde edilen yağ, cildi rahatlatması için banyo suyuna katılır.
Kekik Otunun Faydaları Nelerdir?
- Kekik yağının yaralar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu söylenir.
- Sabah içilen kekik çayı vücuda zindelik kazanıdır.
- Kekik bitkisinin bronşit, boğmaca ve astım gibi hastalıkların tedavilerine yardımcı olur.
- Kekik suyu, akne ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarına karşı tonik olarak kullanılır.
Kekik Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Bilinen bir yan etkisi olmamasına rağmen hamilelik gibi hassas dönemlerde kekik kullanmadan önce doktora danışılmalıdır. Kekik yağı dahili değil harici olarak kullanılmalıdır. Kekik yağının doğrudan tüketilmesi sonucu tiroit bezlerinin çalışma düzenini bozduğu bilinmektedir.
Yorumlar
4