Karabaş çayı, taze veya kurutulmuş karabaş otunun yaprak ve çiçeklerinden hazırlanır. Ballıbabagiller familyasından gelen karabaş otu, Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. Çiçekleri hoş kokulu, pembe ve mor tonlarında, yaprakları ise yeşil renkte ve dikdörtgen görünümündedir. İkinci Dünya Savaşı esnasında yaralanan askerlerin tedavisinde kullanılan karabaş otu, İspanyol lavantası ve Fransız lavantası isimleriyle de anılmaktadır.
Karabaş otu, ilkbahar sonlarında ve yaz aylarının başlarında çiçek verir. Boyu 30-100 santimetreye kadar uzayabilen bitkinin Latince adı "Lavandule stoechas"dır. Kullanımı çok eski tarihlere kadar dayanan karabaş otunun, çay şeklinde demlenerek içildiğinde birçok sağlık sorunu üzerinde şifalı etkilere sahip olduğu bilinmektedir.
Karabaş çayı nasıl demlenir?
Karabaş çayı yapmak için taze ya da kurutulmuş bitki kullanılabilir, aktarlarda ise çoğunlukla kurutulmuş karabaş satılmaktadır. Karabaş çayı demlemek için bitkinin yeşil yaprakları ve 6-7 adet çiçeği bir bardak ya da fincanın içine atılır. Üzerine kaynamış su ilave edilir ve 4 dakika süresince demlenmeye bırakılır.
Taze bitkiyle hazırlanan çayın demlenme süresi 3-4 dakika daha uzun tutulmalıdır. Karabaş çayının günde 1 bardağı geçmeyecek ölçüde tüketilmesi ve 15 gün kullanıldıktan sonra, 15 günlük bir ara verilmesi önerilmektedir.
Karabaş çayının faydaları nelerdir?
- Antiseptik özelliğe sahip olan karabaş çayı, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Baş ağrısını bertaraf eder, sinirleri yatıştırır ve kalbi kuvvetlendirir.
- Tıpkı siyah çay gibi zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bileşimindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol sayesinde, tümör oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve kansere karşı koruma sağlar.
- Sigarayı bırakmak için faydalı bir destekleyici olan karabaş çayı, yüksek tansiyonu dengeler ve uykusuzluk şikayetini ortadan kaldırır.
- Balgam söktürür ve idrar yollarında meydana gelen iltihabı gidermeye yardımcı olur.
- Damar genişletici, kan sulandırıcı ve kan dolaşımını düzenleyici niteliğiyle damar tıkanıklıklarına karşı vücudu savunur.
- Egzama yaralarına iyi gelir. Astım ve sara hastalıklarının tedavisine destek olur.
Karabaş çayının zararları nelerdir?
Düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin karabaş çayı içmeye başlamadan önce bir uzmana danışması gerekmektedir. Çocukların, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların karabaş çayı içmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketimi halinde; kusma, baş dönmesi ve mide bulantısına sebep olabilir. Bunlarla birlikte; kabızlık ve iştah artışı gibi yan etkiler de doğurabilir. Merkezi sinir sistemi üzerinde güçlü etkileri bulunan karabaş çayını, sara hastalarının doktora danışmadan kesinlikle kullanmaması önerilmektedir.
Görselin kaynağı: http://www.nezihoztureciftligi.com
Yorumlar
0